Odbojkašice Srbije (©CEV)
Odbojkašice Srbije (©CEV)

Problema u četvrtfinalu ne sme da bude! Srbija od Češke nikad nije izgubila ni set

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.08.23. | 08:01

Odbojkašice se danas od 20.00 časova u Briselu bore za ulazak u polufinale Evropskog prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Obično se na svakom reprezentativnom takmičenju strahuje pred četvrtfinale. To je meč koji odlučuje da li si nadomak medalje ili ideš kući. To je utakmica u kojoj sve što si do tada uradio može da padne u vodu. Ujedno je duel u kome možeš mnogo da dobiješ. Pred današnji četvrtfinalni obračun Srbije i Češke, koji se igra od 20.00 časova u Briselu (RTS 1, Arena Sport 1), straha nema. Jasno je i zbog čega. Srbiju predstavljaju devojke koje su imale tokom karijere ko zna koliko takvih borbi. Na teren istrčava ekipa koja je dvostruki uzastopni svetski šampion, a predvodi je na ovom prvenstvu nedodirljiva Tijana Bošković. Straha, ni problema - ne sme da bude.

Izabrane vesti

Odbojkašice Češke, realno gledano, nemaju čemu da se nadaju. U okršajima sa Srbijom nikada nisu osvojile ni set! To zvuči prilično zastrašujuće za njih pred današnji četvrtfinalni duel. Od 2007. do danas sastajale su se osam puta, svaki meč je završen rezultatom 3:0 za Srpkinje. Velike su šanse da se ta tradicija nastavi i u Briselu.

U polufinalu su već Italija i Holandija. Čekaju se još dve ekipe, koje će nastaviti pohod ka medalji. Od 17.00 časova u Hali sajma u prestonici Belgije u derbiju dosadašnjeg toka takmičenja na crtu će izaći Turska i Poljska. Pobednik tog obračuna u polufinalu igra sa Italijom. Od 20.00 časova počinje utakmica Srbije i Češke, koja će doneti odgovor na pitanje ko će na megdan Holandiji.

Srbija je od početka EP igrala odlično. Imala je padove samo u prvom setu na nekoliko utakmica grupne faze, ali brzo se dizala na noge i onda čistila sve protivnike u Gentu. Čini se da su izabranice Đovanija Gvidetija još bolje zaigrale kad su stigle u Brisel. Pružile su gotovo savršenu partije protiv Švedske i na taj način ulile strah u kosti narednih protivnica. Blistala je Tijana Bošković, inspirisana je bila Maja Ognjenović, a vodeći tandem pratile su i ostale saigračice.

Do sada su svetske šampionke na kontinentalnom prvenstvu upisale šest pobeda, uz set količnik 18:2. Pred njima su još tri odlučujuća koraka... Pobedom u grupi protiv Poljske omogućile su sebi da sa prvog mesta odu u razigravanje, samim tim izbegnu teži deo žreba... Na putu ka novom zlatu stoje Švedska, Češka, Holandija... Prva prepreka je lako preskočena, na redu je druga - koja takođe ne bi trebalo da napravi Srbiji problem, jer je razlika u kvalitetu ipak prevelika.

Odbojkašice Češke (CEV)Odbojkašice Češke (CEV)

Češka zauzima na poslednjoj rang-listi 16. poziciju. U prvoj fazi je zauzela drugo mesto u Grupi C, iza vodeće Turske. Zabeležila je tri pobede protiv Grčke (3:0), Nemačke (3:2) i Švedske (3:0), a dva poraza protiv Turske (1:3) i Azerbejdžana (0:3). U osmini finala Čehinje su povele sa 2:0 protiv Ukrajine, potom dozvolile rivalkama da izjednače, pa se spasavale u taj-brejku. Imale su daleko težu prethodnu utakmicu nego Srbija.

I na tom meču, a i na prethodnim videlo se ko su glavne karike tima. Treba obratiti pažnju na Mihaelu Mlejnkovu - rođena je 1996. godine, na dresu nosi broj 16, igra na poziciji primača servisa, a prošle sezone je bila član Sigorte u Turskoj. Druga važna igračica u ekipi je Gabrijela Ovrošova (2001. god), koja je igrala prošle sezone korektora u poljskom Rešovu. Sigurno da je Jelena Blagojević mogla da pomogne oko spremanja taktike za njeno zaustavljanje. Helena Havelkova je treći šraf, koji je bitan u češkoj mašineriji. Pokriva poziciju primača servisa, ima 35 godina i veliki deo karijere provela je u Italiji.

U suštini - o Češkoj i ne mora previše da se zna jer ako odbojkašice Srbije budu na svom uobičajenom nivou onda je sasvim nebitno ko je sa druge strane mreže.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtfinale

Utorak - Firenca

Holandija - Bugarska 3:0 (25:11, 25:13, 25:19)

Italija - Francuska 3:0 (25:14, 29:27, 25:13)

Sreda - Brisel

17.00: (1,33) Turska - Poljska (3,00)

20.00: (1,01) Srbija - Češka (9,90)

Polufinale - 1. septembar u Briselu

Holandija - Srbija/Češka

Italija - Turska/Poljska

Finale i za 3. mesto - 3. septembar u Briselu

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Đovani GvidetiTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara