Bartoš Kurek (©FIVB)
Bartoš Kurek (©FIVB)

Prva medalja za Grbića na klupi Poljske, Italijani u Bolonji ostali praznih ruku

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.07.22. | 19:34

Svetski šampioni slavili protiv evropskih prvaka maksimalnim rezultatom - 3:0

Imali su najveće ambicije, ali neće se buniti ni zbog osvojene bronze. Odbojkaši Poljske su posle slabe utakmice u polufinalu Lige nacija, prikazali mnogo ubedljivije izdanje u duelu za treće mesto u Ligi nacija i maksimalnim rezultatom stigli do pobede protiv Italije - 3:0 (25:16, 25:23, 25:20).

Ovo je prvo odličje za srpskog trenera Nikolu Grbića od dolaska na klupu reprezentacije Poljske. Već je imao uspeha sa Zaksom, a sada se nada velikim rezultatima i sa nacionalnim timom.

Izabrane vesti

Mnogo bolje su Poljaci uplovili u ovaj duel. Izgledalo je kao da su uspeli da se resetuju posle polufinala, što im je i bio plan. Snažno su napadali, predvodio ih je Semenjuk, kome je prijalo igranje pred italijanskom publikom. Bili su izuzetno opasni na servisu, poremetili su prijem Italije, pa samim tim i ostale elemente. Koliko su izabranici Nikole Grbića bili dominantni u prvom setu jasno pokazuje i rezultat - 25:16.

Trgli su se i pokrenuli domaći od početka drugog čina. Bili su za korak ispred protivnika, imali su plus tri na 10:7, pa 11:8. Vraćali su se Poljaci, Kurek je uzvraćao iz sve snage. Gledala je publika zanimljivu predstavu, neizvesnost je trajala do poslednjeg poena ovog seta. U najvažnijem trenutku Italijani su posustali. Vodili su 22:21, rival je izjednačio, a potom i stigao i do set lopti, od kojih je druga iskorišćena.

Samopouzdanje se kod Poljaka povećalo posle dobijenog neizvesnog seta. Nastavili su u istom ritmu, dok je Italiji ponestajalo snage za preokret. Lavija je donekle pretio, ali je više raspoloženih igrača bilo na drugoj strani. Videlo se da maksimalna pobeda nije mogla da izostane... Svetski prvaci trijufmovali su protiv evropskih šampiona i došli do bronzane medalje.

Najbolji u pobedničkom sastavu bio je Kurek sa 13 poena, Semenjuk je upisao jedan manje. Kod domaćih odbojkaša najbolji je bio Lavija sa 14 poena, a Juri ga je ispratio sa 12.

FAJNAL EJT LIGE NACIJA ZA ODBOJKAŠE

Četvrtfinale

Sreda

SAD - Brazil 3:1

Italija - Holandija 3:1

Četvrtak

Francuska - Japan 3:0

Poljska - Iran 3:2

Polufinale

Subota

Amerika - Poljska 3:0

Italija - Francuska 0:3

Nedelja

Za 3. mesto

Italija - Poljska 0:3

Finale

21.00: Francuska - SAD


tagovi

Nikola GrbićMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara