Ivana Vuleta (© Star sport)
Ivana Vuleta (© Star sport)

Prvo Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Državama: Ivana, skoči i donesi medalju

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.07.22. | 10:28

Vuleta je naš najveći adut, Srbiju predstavljaju još Milica Gardašević i Boško Kijanović

Kao u reklami: deluje šašavo, ali je istina. Mada su Amerikanci najuspešnja nacija u istoriji atletike, tek ove godine dobili su priliku da organizuju Prvenstvo sveta. Osvojili su ubedljivo najviše medalja (381), njihovi sportisti pokupili su ukupno 170 zlatnih odličja, a kolekciju će imati priliku da uvećaju premijerno na domaćem tlu, pošto će Judžin od ovog petka od 24. jula biti domaćin kraljice spotova.

Srbiju će na planetarnom šampionatu predstavljati troje takmičara. Po običaju, najviše se očekuje od Ivane Vulete, ranije Španović, biće i u Oregonu favorit za najviše mesto na pobedničkom postolju u discipline skok udalj. U martu je trijumfovala na Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu rezultatom 7,06, da bi osvajanjem Dijamantske lige 2021. stekla pravo da se takmiči na Svetskom prenstvu. Pritom je u ove godine već slavila na Balkanijadi u Rumuniji (6,83) što bi samo trebalo da bude zalet za veliko ostvarenje na planetarnoj smotri.

Izabrane vesti

Veliki Ivanin adut mogao bi da bude u saznanju da vešto tempira formu za velika takmičenja. Od 2013. je učestvovala na 18 najvećih smotri (Prvenstvo sveta, Prvenstvo Evrope, bilo u hali, bilo na otvorenom, Olimpijske igre, Mediteranske igre) i samo četiri puta nije osvijila medalju. Jasan pokazatelj uspešnog rada sa trenerom Goranom Obradovićem i nada da će i ovoga puta obradovati Srbiju.

Osim Ivane Vulete, naša zemlja će imati još jednu predstavnicu u skok u dalj. U pitanju je Milica Gardašević, njen kec iz rukava je preskočenih 6,81 ove godine, po čemu je osma na svetu i to bi joj, prema sadašnjem, preseku, bilo dovoljno za finale u Judžinu.

Čast Srbije zatvara Boško Kijanović, državni rekorder u trci na 400 metara, a on će već prvog dana takmičenja pokušati da se domogne, za početak, polufinala.

Osim Vulete, Gardašević i Kijanovića, normu za Prvenstvo sveta obezbedilo su još Armin Sinančević, Asmir Kolašinac (obojica u bacanju kugle), Angelina Topić (skok uvis) i Adriana Vilagoš (bacanje koplja), međutim, nisu ni otputovali za Sjedinjene Američke Države. Kolašinac i Sinančević žele da se posvete avgustovskom Prvenstvu Evrope u Minhenu, dok će se od 1. do 6. narednog meseca Topićeva i Vilagoš takmičiti na Prvenstvu sveta za starije juniore u Kaliju.

Svetsko prvenstvo u atletici gledaoci u Srbiji će moći da prate na kanalima televizije Arena sport.

RASPORED NAŠIH TAKMIČARA NA SVETSKOM PRVENSTVU U OREGONU

17. jul, 20.05 – 400m kvalifikacije – Boško Kijanović

20. jul, 4.15 – 400m polufinale – Boško Kijanović

22.jul, 4.35 – 400m finale – Boško Kijanović

23. jul, 21.00 – skok udalj kvalifikacije – Ivana Vuleta / Milica Gardašević

24. jul, 2.50 – skok udalj finale – Ivana Vuleta / Milica Gardašević


tagovi

Ivana VuletaIvana ŠpanovićSvetsko prvenstvo u atleticiBoško KijanovićMilica Gardaševićatletika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara