(©Reuters)
(©Reuters)

Rikardo nastavlja oporavak, Loson spreman za trku u Kataru

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.10.23. | 16:10

Australijanac će povratak odložiti za trkački vikend u Ostinu, za nešto više od dve nedelje

Vozač Alfa Taurija Danijel Rikardo je na jednom od treninga u okviru Velike nagrade Holandije krajem avgusta doživeo prelom ruke koji je zatim zahtevao i operaciju. Put ka potpunom oporavku delovao je da će se završiti do F1 trke u Kataru koja je na programu ovog vikenda, ali uprkos pristojnoj vožnji u simulatoru koju je Rikardo obavio početkom ove nedelje, povratak će odložiti za Ostin (20-22. oktobar).

Odluka o povratku na stazi KOTA doneta je kako ne bi došlo do situacije da se vikend u Kataru iskomplikuje kako za Rikarda tako i za njegovu zamenu Lijama Losona. Naime, s obzirom da je Katar domaćin četvrte sprint trke ove sezone, to bi značilo da je planiran samo jedan slobodan trening u petak u popodnevnim časovima (15:30, srednjoevropsko vreme). Ukoliko bi se tokom tog treninga Rikardu desila neka nepredviđena situacija, odnosno pogoršanje povrede, Loson bi na stazi na kojoj je vozio samo u simulatoru morao da nastupi već tokom kvalifikacija (petak 19.00h).

Izabrane vesti

Da ne bi došlo do ovakve situacije, Alfa Tauri je odlučio da petu uzastopnu trku angažuje mladog Novozelanđanina koji je spreman za ovaj izazov.

’Sada prelazimo na Katar. Nisam siguran kakvi ćemo biti tamo i kako će unapređenja funkcionisati“, rekao je Loson, pa dodao: ‘’Mislim da je teško reći, jer smo probleme u Japanu uglavnom imali pri velikim brzinama, u prvom sektoru. Još moramo da učimo stvari o našem novom paketu unapređenja i nisam siguran da je Katar tip staze koja će odgovarati našem bolidu. Učenje zahteva vreme, a u Kataru imamo više mogućnosti da pokušamo da izvučemo najbolje iz toga. Međutim, to je Sprint vikend, tako da ga to u isto vreme čini prilično izazovnim, naročito u mojoj situaciji. Nikada nisam vozio ovde, tako da će Sprint vikend biti dodatno težak.’’

Uoči trkačkog vikenda u Japanu, Alfa Tauri je potvrdio da će u njihovim redovima naredne sezone ostati Juki Cunoda, ali i Danijel Rikardo, što je Losonu zatvorilo vrata za moguće sedište u 2024. godini. Ipak, 21-godišnjak nije pokazao preterano nezadovoljstvo.

‘’U Japanu je izašla vest da ću sledeće godine ponovo imati ulogu rezervnog vozača. Svakako, moj cilj je da budem u Formuli 1 punu sezonu, tako da iako je razočaravajuće, to je i dalje moj cilj, a sada se svelo na to da pokušam da to ostvarim u budućnosti. Trenutno, i dalje imam priliku da pokušam da pokažem nešto, i pokušaću da je maksimalno iskoristim. Za sada, dokle god ovo traje, fokusiraću se na to, a onda kada se povučem iz Formule 1 u potpunosti ću prebaciti fokus na pripreme za poslednju trku šampionata Super Formule na Suzuki. Biće dosta drugačije naviknuti se na automobil, ali je svakako bilo veoma korisno voziti toliko krugova na Suzuki tokom Velike nagrade Japana“, poručio je Loson.

Velika nagrada Katara na programu je ovog vikenda na stazi Lusail, a nakon kvalifikacija u petak (19h) i Sprint kvalifikacija u subotu (15h), Sprint trka će se održati u subotu od 19:30, dok će nedeljna trka početi u 19:00 po srednjeevropskom vremenu.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Danijel Rikardo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara