Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Španskom teroru nad Norveškom došao je kraj, Skandinavci zadali prvi udarac evropskom šampionu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.01.22. | 22:00

Sander Sagosen i saigrači u Bratislavi ogolili mane Crvene furije

Tukla je Španija gde je stigla Norvešku, nije mogao da protekne veliki šampionat a da Crvena furija ne zagorča život skandinavskoj selekciji. Terorisala je Norvežane 22 godine, 11 puta su - što u zvaničnim, što u prijateljskim utakmicama - Španci napuštali teren sa stisnutom pesnicom u vazduhu i osmehom na licu. Maltretiranju došao je kraj! Sander Sagosen i saigrači počeli su sa naplatom dugova, ispostavili su račun Crvenoj furiji. Zadali su prvi udarac dvostrukom uzastopnom evropskom šampionu - 27:23 (14:11).

Španija nije nepobediva i od danas samo Danska može da se podiči da na šampionatu Starog kontinenta, koji se održava u Budimpešti i Bratislavi, ne zna za poraz. Zakuvala je Norveška situaciju u Grupi B, više Crvena furija nije siguran putnik za polufinale. Posle pobede Švedske nad Nemačkom, te visokog leta Norvežana, tri selekcije imaju po šest bodova. Sve se otvorilo u Bratislavi, bitka se rasplamsava.

Izabrane vesti

Koliko je Norveška moćna govori i činjenica da je Sander Sagosen veći deo meča bio u drugom planu. Bitan - jeste. Najbolji šuter danšnjice - jeste. Nezamenjiv - nije. Ima Norveška sijaset bombardeta, zato je jedan od najboljih selekcija na svetu i na svakom velikom takmičenju kandidat za medalju. Nekada Sagosen može da dejstvuje iz potaje.

Navikli su Norvežani da im je Sander Sagosen prva haubica, ali je Evropsko prvenstvo, za sada, makar kada je reč o ovoj skandinavskoj selekciji, obeležio Sebastijan Bartold. Iskusno levo krilo svezalo je Špancima šest golova i tako stiglo do kote 38 na šampionatu.

Pokušala je Španija ubitačnim tempom i forsiranjem igre u tranziciji da poremeti Norvešku, ali to nije iznenadilo i poremetilo Egeovu selekciju. Prilagodili su se Skandinavci na to da je pozicioni napad retkost, a kada je do njih i dolazilo, bekovi su izbušili Gonzala Pereza de Vargasa Morena i Rodriga Koralesa. Želela je Crvena furija da što pre završava napade, kada se stvarala pukotina u odbrani rivala prolazile su zamisli Đordija Ribere. Ali, u pozicionim bilo je dosta problema. Tada je odbrana norveške funkcionisala kao švajcarski sat.

Na crti je strašan posao za Norvešku odradio Magnus Gulerud, koji je bio neprobojan zid u defanzivi, a u napadu je isporučio četiri gola. Ali, kako se i očekivalo, evropskog šampiona je “sahranio” šut sa distance. Nisu se libili da potegnu bekovi Norveške kada god su imali priliku. Makar i najmanju. Uočavali su svaku rupu, tukli preko blokova, probijali prvu liniju odbrane... I najvažnije - pogađali metu. Prednjačili su Erik Toft i Harald Reikind, a derbi meč druge faze okončali su sa po četiri gola koliko je dodao i Sagosen.

Gro golova dala je Španija sa desnog krila, najviše je duvala promaja u odbrani Norveške sa te strane. Aleks Abeljo Gomez je pet puta matirao norveške golmane, a iskusni Feran Sole je u dva navrata bio precizan. Desni bek Horhe Makeda bio je najefikasniji sa šest golova, vukao je Španiju početkom drugog poluvremena, a kada su Norvežani pronašli put i način da ga zaustave, prednost je počela da raste.

Norveška se više ne plaši Španije, probila je barijeru i može da ide do samog kraja - do finala u Budimpešti. A, da bi otišla u borbu za medalje, moraće u narednoj rundi TOP 12 faze da bude bolja od Švedske, direktnog konkurenta za plasman u polufinale.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA – 3. KOLO

Nedelja

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Poljska - Rusija 29:29 (13:12)

Nemačka - Švedska 21:25 (10:12)

Španija - Norveška 23:27 (11:14)


Ponedeljak

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

15.30: (1,45) Island (8,50) Hrvatska (3,40)

18.00: (1,01) Danska (25,0) Holandija (22,0)

20.30: (13,0) Crna Gora (18,0) Francuska (1,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuEHFRukometna reprezentacija Španiježenska rukometna reprezentacija NorveškeSander Sagosen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara