Strašna borba u Areni: Ruskinje otkinule dva seta, ali šampionke overile prvo mesto

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.08.21. | 22:22

Odbojkašice Srbije ostvarile petu pobedu na Evropskom prvenstvu i sa vodeće pozicije čekaju protivnika u osmini finala - 3:2

Baš kao što se od njih i očekivalo, odbojkašice Srbije na prvoj poziciji završavaju grupnu fazu Evropskog prvenstva. Najteži test izabranice Zorana Terzića imale su u petom kolu protiv mlade i talentovane selekcije Rusije, koji su posle mnogo muke i preznojavanja uspele da polože. Peti trijumf u grupi su obezbedile tek u taj-brejku – 3:2 (25:22, 25:19, 16:25, 24:26, 15:10), a on će ostati upamćen kao prvi u istoriji zabeležen na evropskim prvenstvima protiv Zbornaje.

Obećale su odbojkašice Srbije da će kako budu na red dolazili jači protivnici, njihova igra biti sve bolja. Tako je u prva dva seta i bilo protiv Rusije, koja je idealan rival za kraj grupne faze i proveru trenutne forme, pred važne eliminacione mečeve. U postavi je ponovo mesto zauzela na poziciji dizača Maja Ognjenović, pa je organizacija napada bila mnogo jednostavnija. Daleko motivisanije su izgledale naše u odnosu na dan ranije kada je sa druge strane mreže bio Azerbejdžan. Dodatan motiv bila im je baš lepo ispunjena „Štark arena“, u koju se smestilo mnogo više navijača nego prethodnih dana. Aplauzi su bili jači, navijanje snažnije...

Izabrane vesti

Tijana Bošković je bila u centru pažnje, kao i obično, ali je ovog puta dobila veću podršku saigračica. Razigrale su se Milena Rašić i Bojana Milenković, pa je posao naše glavne karike donekle bio olakšan. Domaće su uspele da zaustave najveću nadu ruske odbojke 17-ogodišnju Arminu Fedorovcevu, koja je imala velikih problema na prijemu servisa, pa je samim tim postala manja opasnost u napadu. Taj deo igre su preuzele Lazareva, Kotova i Enina, pa su Ruskinje do 20. poena u prvom setu bile u potpunom rezultatskom egalu. Srbija je imala problema na prijemu, ali je u ključnom trenutku podesila da sve bude kako treba. Kada je bilo najpotrebnije Tijana je pokupila sa poda jednu loptu u odbrani, a onda odsmečirala blok aut za 24:21. Druga set lopta je iskorišćena i to ponovo preko nje za 25:22.

Ruskinje su bolje otvorile drugi period, pa je selektor morao da regauje izmenom. Šansu je kao na prethodnom meču dobila Katarina Lazović na poziciji primača umesto Bianke Buše. Popravile su naše brzo sve što nije išlo u prvih nekoliko poena i ponovo je na semaforu bio izjednačen rezultat (10:10). Od tog trenutka su sve konce u svojim rukama držale iskusne domaće igračice, a Ruskinje su mogle samo da posmatraju njihove vrhunske poteze. Od sjajnih servisa, preko snažnih napada, odlične odbrane... Mina Popović je u tim trenucima apsolutno dominirala na mreži i zahvaljujući njoj razlika se samo povećavala (19:12). U završnici je teren napustila Maja Ognjenović, zamenila je Slađana Mirković. Odlično je u finišu uposlila Boškovićevu koja je donela prvu set loptu. Nije iskorišćena prva, ni druga, ali zato treća jeste i to kada kada su rivalke napravile grešku na servisu za konačnih – 25:19.

Dva osvojena seta su značila i sigurnu overu prvog mesta u grupi za Srbiju. Mogle su da odahnu zbog ostvarenog cilja, ali ne i da se opuste. Ruskinje nisu odustajale od plana da uzmu bar neki set protiv favorita. Bolje su igrale u prvom delu trećeg perioda, dugo su čuvale stečeno vođstvo. U jednom trenutku je Milena Rašić donela izjednačenje poenom iz bloka – 12:12, ali su protivnice ponovo „pobegle“. Teško su domaće dolazile do poena u napadu, imale su problema i na prijemu, grešile su i na servisu... Tijani je stao napad (8-1 u trećem), pa nije bilo čudno što je Srbija do kraja seta zaradila samo šest poena, uz to su još deset osvojile greškama protivnika. Sa druge strane mreže Fedorovceva je mnogo sigurnija bila nego u prva dva seta, odlučila je da pokaže publici kakav talenat poseduje. Napravila je odlučujuću seriju sa servis linije i pogurala svoj tim ka osvajanju ovog seta – 25:16.

Na početku četvrtog perioda su Ruskinje odličnim napadačkim servisima ponovo napravile prednost. Poremetile su prijem srpske reprezentacije, a samim tim i ostale elemente. Ni malo straha nije bilo kod mladih igračica prilikom izvođenja početnog udarca... Ali, kad je na servis stigla iskusna Milena Rašić, stiglo je i izjednačenje – 10:10. Počela je tada Srbija da igra mnogo bolje. Tijana je ponovo bila u pravom elementu, pratila je i odlično Bojana. Kada je Bianka Buša prošla iz zone četiri za 18:12, činilo se da je kraj baš blizu. Delovalo je tako svima, sem čudesnoj devojčici Fedorovcevoj. Igrala je potpuno rasterećeno, snažno napadala, servirala... Radila je šta god je htela, a pratila je sjajno Kadočkina. Njih dve su bile najzaslužnije što je Rusija režirala neverovatan preokret i došla do izjednačenja.

U petom setu se nastavile velika borba. Nije nedostajalo ni drame ni neizvesnosti. Sredinom ovog perioda su neiskusne Ruskinje počele da ređaju greške i tako guraju Srbiju ka trijumfu. Vodile su naše 11:9, smanjila je Fedorovceva, ali je usledila njihova nova greška. Ostalo je vremena samo da Mina Popović kruniše odličnu partiju i overi trijumf za jak vrisak sa tribina.

Zbornaja će novu šansu za pobedu tražiti u četvrtak protiv Bosne i Hercegovine u poslednjem kolu grupne faze i boriti se za što bolju poziciju pred osminu finala. Naše devojke su posao u grupi odradile i sada imaju pauzu do nedelje.

SRBIJA - RUSIJA 3:2 (25:22, 25:19, 16:25, 24:26, 15:10)

Dvorana: „Štark arena“.

Sudije: Aleksandros Milonakis, Pavel Burkievič.

Gledalaca: 7.200.

SRBIJA: Buša 6, Lazović 2, Carić, M. Popović 11, Mirković, Ognjenović 1, Veljković, Bjelica, Rašić 13, S. Popović (libero), Bošković 27, Milenković 13, Blagojević (libero), Kocić.

RUSIJA: Kotova 8, Pilipenko (libero), Matveva 4, Fedorovceva 19, Brovkina 4, Lazareva 8, Starceva 1, Kadočkina 17, Zajceva (libero), Kapustina 2, Smirnova 11, Enina 5.

 


tagovi

Zoran TerzićMaja OgnjenovićTijana BoškovićMilena Rašić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara