Filip Filipović, Andrija Prlainović, Dušan Mandić (©Reuters)
Filip Filipović, Andrija Prlainović, Dušan Mandić (©Reuters)

Titula bez Srba postala nezamisliva: Prlainović 17. put nacionalni šampion, Filipović krunisao Olimpijakos

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.05.22. | 01:14

Nemanja Ubović vratio Ferencvaroš na mađarski tron, u Italiji se čekaju Đorđe Lazić i Breša

“Fudbal je igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemci”. 

Toliko puta ponovljena čuvena izjava Gerija Linekera može se primeniti na sve sportove, uz minimalne modifikacije. Za vaterpolo odvajkada ona glasi: “Vaterpolo je igra u kojoj na kraju uvek pobede Srbi”

Izabrane vesti

Ako želite da budete šampioni - potreban vam je šampionski pelcer iz Srbije. Postalo je nezamislivo da se na pobedničkom postolju u Ligi šampiona ne vijori srpska trobojka, pretendenti na evropski tron se uzdaju u šampionski gen Delfina i jedina nepoznanica je da li su za tu godinu odabrali onog pravog. Važi to za najjače klupsko takmičenje, ali i za državna prvenstva. 

Vikend odluke u Beogradu i krunisanje klupskog evropskog prvaka se bliže, a na završnom turniru Lige šampiona učestvovaće sedam nacionalnih prvaka Starog kontinenta i jedan vicešampion. U svim najkvalitetnijim evropskim ligama, osim u Italiji, medalje su podeljene, a u šampione promovisani: Novi Beograd (Srbija), Ferencvaroš (Mađarska), Jug Dubrovnik (Hrvatska), Marselj (Francuska), Barseloneta (Španija) i Hanover (Nemačka). Dok je u Grčkoj novi-stari vladar Olimpijakos, koji se ove godine početkom šestog meseca - turnir Lige šampiona igra se od 2. do 4. juna - neće predstaviti srpskoj prestonici. 

PRLAINOVIĆ NA FRANCUSKOM, FILIPOVIĆ NA GRČKOM, A UBOVIĆ NA MAĐARSKOM PRESTOLU 

Nikola Jakšić i Filip Filipović (©Starsport)Nikola Jakšić i Filip Filipović (©Starsport)

Marselj je drugi put uzastopce, a 39. u istoriji postao šampion Francuske u istoriji dugoj 101 godinu. U finalnoj seriji ostvario je dve ubedljive pobede nad Noazi la Sekom - u dvomeču gol-razlika bila 30:20 - i u fantastičnom raspoloženju klub sa Azurne obale dočekaće duel sa Novim Beogradom u četvrtfinalu Lige šampiona. 

Andrija Prlainović je osvojio drugu titulu u Francuskoj, ukupno 17. nacionalnu u pet različitih država. Sjajni šuter je u tri navrata bio prvak sa Jadranom iz Herceg Novog u Srbiji i Crnoj Gori, potom je pet puta pehar namenjen šampionu Srbije podizao sa Partizanom i još dva sa Crvenom zvezdom. Boravak u Pro Reku ovenčao je sa četiri titule, a takođe je noseći kapicu Solnoka uspeo da dohvati prvo mesto u Mađarskoj. 

Iako je iza Olimpijakosa loš nastup u Ligi šampiona, pamtiće Filip Filipović prvu godinu u Pireju po duploj kruni i radu sa izvrsnim stručnjakom - Teodorosom Vlahosom. Olimpijakos je u vaterpolu zaveo strahovladu u Grčkoj, baš kao i fudbalska sekcija crveno-belih. Na tronu 36. put u istoriji, deseti put zaredom, a od toga je u devet titula kao trener udeo imao Teodorom Vlahos, čovek kome je Filip Filipović posvetio trofej. 

“Uživao sam u svakom momentu sa ovim momcima, a titulu u Grčkoj posvećujem Teodorosu Vlahosu. On je legenda Olimpijakosa, dao je celog sebe za ovaj klub, posvetio je srce ovom timu i zato ja njemu posvećujem ovaj trofej. Znam koliko je za njega bila teška svaka utakmica, kada zna da mu je ovo poslednja godina u ovom klubu i da odlazi. Želim da mu se zahvalim na znanju koje je podelio sa mnom. Nije slučajnost to što je ovaj čovek doveo Grčku do srebra na Olimpijskim igrama i što je uzeo Ligu šampiona sa Olimpijakosom”, rekao je levoruki bombarder posle trijumfa u finalu nad Vuljagmenijem. 

Glavne uloge imali su Andrija Prlainović i Filip Filipović, najbolji vaterpolista sveta za prošlu godinu, u ostvarenjima Marselja i Olimpijakosa, a bitan šraf u mašineriji Žolta Varge je srpski centar Nemanja Ubović. Ferencvaroš je posle dve sezone ponovo prvak Mađarske - Solnok prošle bio šampion, a pre toga zbog korone prvenstvo nije bilo završeno - osvojio je 24. titulu i opasno se približio Ujpeštu, koji je 26 puta bio prvak.

ČEKA SE JOŠ ĐORĐE LAZIĆ U ITALIJI 

Đorđe Lazić (©Starsport)Đorđe Lazić (©Starsport)

Jedina trka koja je i dalje otvorena je ona u Italiji. Pre godinu dana Breša je šokirala slavni Pro Reko, dobila je Italija posle 14 odigranih sezona novog šampiona. Breša je predvođena Marom Jokovićem, Angelosom Vlahopulosom i Đorđem Lazićem tek drugi put u istoriji postala šampion Italije. Odbrani li titulu - trenutno u finalnoj seriji rezultat je 1:1 - postaće prvi tim od Posilipa, a da nije u pitanju Pro Reko, koji je to učinio. 

Na završnom turniru Lige šampiona naći će se sedam šampiona, jedina dilema je hoće li kao vicešampion doputovati Breša i tako srpski centar propustiti priliku da ove godine uđe u odabrano društvo ili će se Pro Reku ponoviti prošlogodišnji scenario. Ukoliko bi ishod Fajnal-ejta Lige šampiona bio istovetan kao pre 12 meseci na istom mestu, verovatno, većini u Pro Reku još jedna godina bez nacionalne titule ne bi teško pala, jer evropska kruna bila bi jubilarna deseta.

PRO REKO NAPADA DESETU EVROPSKU KRUNU, SRBIJA SE NADA ULASKU U DRUŠTVO ITALIJANA I HRVATA 

Viktor Rašović (©MN Press)Viktor Rašović (©MN Press)

Duo italijanskih klubova će po svemu prikazanom biti glavni favoriti za trofej Lige šampiona, ali bi duga finalna serija - svi ostali su već proslavili osvajanje titule i okrenuli se pripremi četvrtfinalnih utakmica - i veliko pražnjenje mogli da budu značajan faktor u Beogradu, gde će biti napadnuti brojni klupski i individualni rekordi. Pro Reko je naciljao desetu evropsku krunu, a Maro Joković iz dubrovačkog Juga 60. medalju u karijeri (italijanski statističari su došli do brojke od 39 na klupskom i 20 na reprezentativnom planu). 

Predstojeći Fajnal-ejt Lige šampiona mogao bi da bude poseban i za Srbiju, koja je iznedrila tri prvaka Evrope. Partizan je sedam puta bio šampion Starog kontinenta, Crvena zvezda i Bečej jedanput. Popne li se Novi Beograd sa Igorom Milanovićem na krov Evrope, u Srbiji će deseti put završiti najvredniji klupski trofej. Uspešniji su samo Italijani i Hrvati sa po 14 pehara u Ligi šampiona.



tagovi

vaterpolo SrbijaFilip FilipovićAndrija PrlainovićNemanja UbovićĐorđe LazićVK OlimpijakosVK FerencvarošVK MarseljVK BrešaPro RekoVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara