©Reuters
©Reuters

Toto Volf predvodi Mercedes do kraja 2026.

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.01.24. | 23:30

Austrijski šef potpisao novi trogodišnji ugovor

U ekskluzivnom razgovoru za britanski list ‘’Dejli telegraf’’, šef i suvlasnik ekipe Mercedesa otkrio je da je nedavno, zajedno sa ostalim akcionarima, dogovorio ostanak na čelu ekipe do kraja 2026. godine. Volf, vlasnik INEOS-a Džim Retkli i izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kalenius složili su se da je najbolji način da se napreduje osigurati da je menadžement ekipe stabilan.

Govoreći o ovoj situaciji, Toto Volf koji je na čelu ekipe još od 2013. godine je rekao:

Izabrane vesti

"Mislim da je najbitnija stvar između nas trojice da verujemo jedni drugima. Na kraju dana, i ja kao investitor želim najbolji povrat ulaganja, a najbolji povrat ulaganja je pobeđivanje. Neću se truditi da ostanem na poziciji za koju mislim da će neko drugi biti bolji. Trudim se da oko sebe imam ljude koji će mi reći drugačije. Na kraju, nas trojica smo odlučili: ‘Hajde da uradimo to ponovo."

Pod njegovim vođstvom, Mercedes je osvojio osam uzastopnih titula u konkurenciji konstruktora (2014-2021) kao i sedam uzastopnih titula u konkurenciji vozača (2014-2020). Međutim, počev od takmičarske sezone 2022. u kojoj su došli do samo jedne pobede (Džordž Rasel u Brazilu) pa sve do protekle sezone u kojoj nisu zabeležili nijednu pobedu, a samo jednu pol poziciju (Luis Hamilton u Mađarskoj) podstakle su glasine o odlasku dugogodišnjeg šefa. Ipak, Austrijanac je siguran da njegova budućnost neće zavisiti od učinka na stazi, jer u ugovoru ne postoji klauzula o performansama.

"Nikad nisam imao klauzulu o performansama", kaže Volf. "Ili verujete jedni drugima ili ne. Mi smo usklađeni kao akcionari".

Volf je zatim istakao da je za njega najveći rizik tražiti motivaciju za nastavak ako se do uspeha dolazi lako, pre nego biti frustriran ukoliko se situacija ne popravi.

"Ja imam razne funkcije u ovom timu", objašnjava Volf.

"Ja sam jedan od investitora. Ja sam član komisije. To su stvari koje se neće promeniti koju god izvršnu ili neizvršnu poziciju imao. Ali osećam se dobro. Rizik za mene je uvek dosađivati se pre nego iznemoglost. Iz tog razloga prihvatam izazove koje imamo danas, iako su ponekad veoma, veoma teški za savladati".

Austrijski šef uporedio je prošlogodišnje takmičenje protiv Red Bula sa penjanjem na Mont Everest, ali se nada da će ove sezone koja zvanično počinje 29. februara u Bahreinu, Mercedes biti konkurentniji. Volf je zatim dodao da je zadovoljan prošlogodišnjim smenama u sektoru inženjeringa, kada se Džejms Alison vratio na poziciju tehničkog direktora umesto Majka Eliota. Takođe, Volf očekuje od svog tima da bude bolji tokom promene pneumatika, nakon što je uložio više resursa u oblast kao što je mehanizam za zaključavanje točkova. "Mislim da smo propise, kakvi god da su bili pre nekoliko godina, protumačili na veoma konzervativan način. Videli smo i druge timove da drugačije rade. Tako da, gledajte, mislim da će biti veoma drugačije", dodaje Volf.

Prvi uvid u novu Mercedesovu sezonu moći ćemo da vidimo 14. februara kada se u Silverstonu organizuje otkrivanje njihovog novog bolida pod imenom W15.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Toto VolfFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara