""
""

U Čačku obeležena dva jubileja, osam decenija ŠK Borac i četiri decenije od dobijanja velemajstorske titule Cana Nikolića

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.11.17. | 20:44

Specijalni gost svečanosti bio je najbolji jugoslovenski šahista svih vremena Ljubomir Ljubojević koji je u Čačak stigao direktno iz Španije!

U čačanskom Domu kulture održana je svečana akademija povodom dva velika jubileja – 80 godina Šahovskog kluba Borac i 40 godina otkako je Stanimir Cane Nikolić osvojio tutulu velemajstora.

Specijalni gost na proslavi dve značajne godišnjice bio je legendarni velemajstor i najbolji jugoslovenski i srpski šahista svih vremena Ljubomir Ljubojević.

Izabrane vesti

On je upravi Borca čestitao 80. rođendan, ali je svoj govor uglavnom posvetio Stanimiru Nikoliću, zbog kojeg je, kako kaže, i došao iz Španije u kojoj decenijama živi. Rekao je da su Nikolićeve šahovske ideje uvek su bile originalne, da se nije vodio dogmama, niti je previše pratio šahovsku teoriju.
Više je voleo da igra sa lovcima nego, recimo, sa skakačima, baš kao i Bobi Fišer, koji je smatrao da je skakač neznatno jača figura. Onda sam shvatio zbog čega je Cane tako razmišljao. Lovci otvaraju dijagonale, pucaju nadaleko, otvaraju vidike. A takav je bio život Cana Nikolića, rekao je Ljubojević.

Čuveni velemajstor otkrio je da su se protivnici plašili kada je trebalo da igraju sa Nikolićem.
Plašili su se jer ih je on u situacijama nepoznatim u teoriji zahvaljujući oštrom umu gotovo uvek nadigravao. Njegov najveći uspeh je to što je on sebe prozvao “seljačkim velemajstorom“, jer se nije bavio teorijom, već je do vrhunskih rezultata dolazio zahvaljujući svom intelektu i razumu”, naglasio je Ljubomir Ljubojević.

Stanimir Cane Nikolić bio je drugi velemajstor u Čačku, nakon Dragoljuba Ćirića. Osim njih dvojice, od Čačana je velemajstorsku titulu poneo i Branko Damnjanović.
U Jugoslaviji sam bio 29. velemajstor po redu, a u svetu 140”, izjavio je Cane Nikolić.

Ocenio je da je šah u Čačku na veoma niskim granama još od sredine devedesetih.
Šah u Čačku je počeo da propada kada je Stočar banka počela da dovodi šahiste sa strane, a da zapostavlja igrače iz ovog grada. Sada treba krenuti gotovo ispočetka”, naglasio je legendarni šahista i privrednik.

Prvi korak ka oporavku šahovskog kluba Borac napravljen je pre mesec dana, kada je ekupa uspela da se plasira u Prvu ligu centralne Srbije.
To je jedan od najvećih uspeha u istoriji ŠH Borac, imajući u vidu da smo se takmičili isključivo sa igračima koji su iz Čačka. Plan je da opstanemo u ovoj ligi i da obezbedimo adekvatne prostorije. Podsetiću da su nam prostorije na gradskom šetalištu oduzete i da nam nikada nisu vraćene. Planiramo i da pokrenemo omladinsku školu, jer bez mladih igrača nema napretka”, kaže kapiten ekipe Borca Slobodan Radosavljević.

Pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić najavio je da će biti ispravljena, kako se izrazio, dugogodišnja nepravda i da će grad za funkcionisanje šahovskog kluba obezbediti pristojan i adekvatan prostor.

Pišu: Đurđe Mečanin/Vladimir Nikoitović


tagovi

šah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara