Detalj sa meča (©Reuters)
Detalj sa meča (©Reuters)

Usik u kontroverznom meču nokautirao Dubou i poručio Fjuriju: Spreman sam sutra! Britanac besan: Prevara!

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.08.23. | 01:07

Pričaće se o udarcu ispod pojasa u petoj rundi

Aleksander Usik ostaje najbolji teškaš u verzijama u IBF, WBO i WBO. Ukrajinac je opravdao ulogu favorita u borbi sa Danijelom Duboom i nokautom u devetoj rundi odbranio tri šampionska pojasa, mada će okršaj u Vroclavu ostati upamćen i po kontroverznom detalju iz pete runde kada je Usiku dato produženo vreme za oporavak zbog toga što je udarac Duboe okarakterisan kao udarac ispod pojasa.

Bilo je – na ivici. Svakako ne tamo gde se “muškarci ne udaraju“. Da li baš po propisima? Sudije su rekle da nije. Da su procenile drugačije Duboa bi vrlo moguće pobedio, jer Usik ne bi dobio nekoliko minuta da se povrati. I naravno da su po društvenim mrežama odmah krenule priče kako je politika odmah umešala prste, jer je ceo događaj u Vroclavu bio „ukrašen“ simbolima ukrajinske vojske o kojima dalje nećemo, jer Usik to nije zaslužio, pošto se ponašao krajnje sportski.

Izabrane vesti

Posle meča prišao je Duboi i rekao mu: “Opusti se, čoveče, to je boks. Težak sport, brate. Hvala ti“.

Pa ipak, iako je Usik većim delom meča bio bolji borac, ostaje pitanje te pete runde, jer mnogi će reći da udarac koji ga je poljuljao toliko da mu se ruka tresla dok je na podu uzimao vazduh nije bio ispod pojasa, već dozvoljen udarac u telo. I sam Duboa tako misli.

Ne mislim da je to bio udarac ispod pojasa. Mislim da sam prevaren za pobedu. Šta drugo da kažem?“, rekao je Duboa.

Džaba sada sve. Usiku se piše pobeda i sada se čeka naredni protivnik, a svi se nadaju da će to biti Tajson Fjuri, jer bez obzira na ove poslednje kontroverze opšti je utisak da je reč o dvojici najboljih teškaša današnjice, dvojici neporaženih šampiona. Na pitanje o tome da li je Fjuri sledeći, Usik jasno odgovara.

Ja sam spreman sutra. Ne znam da li je i on“.

A, što se tiče samog meča sa Duboom, ako zanemarimo taj detalj iz pete runde, Usik jeste više pokazao. Sve vreme je prednjim, desnim direktom maltretirao rivala. Duboa je trpeo štetu dok na kraju nije pao posle jednog naizgled ne toliko opasnog direkta. Nakupilo se već do tada.

No, opet ostaje pitanje šta bi bilo da su u toj petoj rundi sudije rekle: udarac u telo?

Inače, spektakl u Vroclavu ostaće upamćen i po prvom profesionalnom meču Adama Hameda, sina legendarnog “Princ“ Nasema Hameda, ali to je već bio čist marketinški trik, jer je njegov rival bio 17-godišnjak koji još nije izašao iz puberteta, pa meč nije trajao ni pola minuta. 

 

 


tagovi

boksOleksandr Usik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara