Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)
Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)

Veliki povratak Mandića, levica nije zarđala: Izuzetan odabir kluba i profesionalizam veći nego u Pro Reku

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.10.23. | 09:00

Zvezda srpske reprezentacije ponovo uživa u vaterpolu i ima priliku da na dnevnom nivou sarađuje sa devetoricom svetskih šampiona...

Šest meseci prošlo je otkako je Dušan Mandić odigrao poslednji meč u Beogradu. Vratio se u grad u kome je igrački stasao i iz Partizana odleteo u orbitu. Prst sudbine je tako udesio da mu prvi meč od odlaska iz Srbije ne bude protiv kluba čiju je kapicu nosio prethodne dve godine, niti protiv Partizana, nego Crvene zvezde. 

Kao i u periodu kada je počinjao da gradi karijeru na Banjici, koja je pod katancem, ali i minulih sezona, ponovo je izašao kao pobednik iz duela sa crveno-belima. Samo što ovoga puta jedan od najboljih šutera na svetu nije napunio mrežu rivala do vrha. Dozirao je, posvetio se svim segmentima igre, a opet spakovao dva gola i potvrdio da je u odličnoj formi. Što ohrabruje pred reprezentativne akcije. Pronašao se bombarder iz Boke Kotorske u Ferencvarošu, sela mu je Budimpešta i opet je onaj stari. 

Izabrane vesti

Osmeh u bazenu i van njega, kvalitetne partije i turbulentno razdoblje ostavljeno po strani. Ferencvaroš je poprilično dobio potpisom Dušana Mandića, a čini se da će i srpski as kroz dnevnu saradnju sa devetoricom svetskih šampiona. Evidentno je da uživa u vaterpolu, da je leto i kraće odsustvo iz reprezentacije iskoristio da se vrati na vrhunski nivo. Kada je situacija takva, onda s punim pravom u Budimpešti mogu da gaje optimizam po pitanju povratka na evropski tron. 

Mađarski šampion je posle Jadrana iz Herceg Novog uzeo meru i Crvenoj zvezdi, i skoro pa osigurao plasman među osam najboljih u Ligi šampiona. Teško je i zamisliti da bi nešto moglo da se izjalovi, poprilično je siguran i Dušan Mandić da je to - to. 

“Možemo da budemo zadovoljni i prvom i drugom utakmicom, pokazali smo u obe da je odbrana ono što nas krasi i timska igra. Verujem da ćemo to nastaviti da negujemo u nastavku takmičenja. Kako u Ligi šampiona, tako i u prvenstvu. Ova pobeda nam je bila jako bitna da bismo osigurali plasman u dalji tok takmičenja. Svi smo zadovoljni, sve je kako treba”, rekao je Dušan Mandić

Ferencvaroš je deklasirao Crvenu zvezdu podno Kalemegdana, trijumfovao je sa deset razlike. Tolika razlika u kvalitetu nije, ali je trenutni pokazatelj stanja. Daleko bolje je mađarski tim pripremio utakmicu, targetirao je mane crveno-belih i nije povlačio ručnu. Bio je nemilosrdan. 

“Da li je ovo realan rezultat? Pa, ne znam... Stvarno smo odigrali na izuzetnom nivou, uspeli smo da zatvorimo njihove najjače adute. Naša odbrana je bila izvrsna, stvarno im je bilo teško da postignu gol. To me iskreno raduje”, istakao je srpski superstar i analizirao kompletnu grupu u kojoj je Ferencvaroš najveće ime: 

“Ova grupa je dobra, izuzetna. Sve ekipe imaju specifičan karakter. Splitski Jadran se i te kako pojačao, Zvezda je pokazala da ima potencijal. Dobro, mi večeras stvarno jesmo bili dominantni... Dok je Jadran iz Herceg Novog mlad i poletan. Tri različite ekipe i to će nam svakako dobro doći za nastavak takmičenja”. 

Po svemu sudeći, čini se da je Dušan Mandić po rastanku sa Novim Beogradom odabrao savršenu sredinu za dalji napredak. Jer, prema njegovim rečima u klubu iz Budimpešte su veći profesionalci nego i u slavnom italijanskom Pro Reku, osvajaču 11 pehara Lige šampiona čiji je bio dugogodišnji član. 

I u Ferencvarošu je, kao i svojevremeno u Pro Reku, jedna u moru zvezda. Samo što je u timu iz mađarske prestonice baza pretežno domaća, ali ima i inostranih asova poput Stlijanosa Argiropulosa, Edoarda di Some, Luke Damontea, Danila Merkulova... Upravo su stranci na čelu sa Dušanom Mandićem povukli na startu sezone i doprineli da trofej kupa završi u vitrinama Fradija, jer su mađarski reprezentativci bili isceđeni posle osvajanja svetske titule u Fukuoki. 

“Izuzetno sam zadovoljan odabirom. Budimpešta je lep grad za život, fino uređen. Lepo su me i dočekali i prihvatili u klubu. Profesionalizam je na veoma visokom nivou sa kojim se do sada nisam susreo. Čak ni u Pro Reku. Jako mi sve ovo prija, mentalitet jeste drugačiji i mogu dosta da naučim igrajući sa devetoricom svetskih šampiona. Zaista uživam u Ferencvarošu. Na početku je bilo nezgodno, jer devetorica svetskih šampiona nije imalo vremena da se odmori, a već je došao kup. Odradili smo to profesionalno, osvojili taj jako bitan trofej za nas na početku sezone, što nam je donelo olakšanje i dalo vetar u leđa. Stvarno smo kvalitetna ekipa, pokrivena na svim poljima. Još malo da se poslože kockice i svakome će biti teško protiv nas”, podvukao je Dušan Mandić

FERENCVAROŠ IMA NEKOLIKO IGRAČA KOJI SU MEĐU PET NAJBOLJIH NA SVETU 

Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)

Silard Janšik, kapiten Deneš Varga i Erik Molnar od domaćih, a od stranaca Edoardo di Soma, Stilijanos Argiropulos i srpski gromovnik napravili su razliku u korist Ferencvaroša. Na kontu Dušana Mandića stajala su dva gola, ali isto tako i dve ukradene lopte, asistencija i čak tri bloka. Što ide u prilog tome da je neverovatno motivisan da pokaže svima da tokom pauze nije zarđao, da je sposoban na najvišem nivou da pravi razliku i da je u novoj sredini voljan da se nametne kao lider. 

Na oba kraja bazena odigrao je izvrsno, doprinos je bio vidljiv golim okom, a iako Zvezdin strateg Aleksandar Filipović nije ulazio u detaljnu analizu suparničkih igrača, bez ikakve sumje mislio je na Dušana Mandića kada je rekao da snaga Ferencvaroša leži u tome što ima nekoliko igrača koji su među pet najboljih na svetu. 

“Pokušali smo da držimo konce i u tome smo uspeli u prvoj četvrtini, međutim, oni su posle toga apsolutno dominirali i mislim da su zaslužili pobedu. Jedna su od četiri najjače ekipe u Evropi. Definitivno. Nadam se da ćemo mi naučiti mnogo toga iz ove utakmice i da ćemo uspeti da popravimo utisak protiv Jadrana iz Herceg Novog u Trebinju”, poručio je Aleksandar Filipović i potencirao individualni kvalitet Ferencvaroša: 

“Njihov individualni kvalitet je na jako viskom nivou, imaju nekoliko igrača koji su među pet najboljih igrača na svetu. I to se pokazalo i u ovoj utakmici. Nismo mogli da pariramo, držali smo se koliko smo mogli, a onda je došlo do velikog raspada”. 

Ferencvaroš ima materijal da se bori za evropsku titulu, a crveno-beli su kroz utakmicu sa njim stekli bolji uvid u to gde najviše greše i šta je potrebno da isprave kako bi mogli da se nose duže protiv renomiranih rivala. Mađari su ih kažnjavali iz kontranapada, međutim, sve oni su proizilazili iz ishitrenih odluka Zvezdinih vaterpolista kada imaju posed. 

“Oni jesu dobro plivali, ali nije stvar u tome da neko samo brže pliva. Treba da napraviš grešku u napadu da bi protivnik izašao pre tebe i krenuo. Dok smo kontrolisali našu igru u napadu i držali loptu 30 sekundi - sve je bilo u redu. Onog momenta kada smo prestali to da radimo, oni su počeli da izleću u kontre, pa je i rezultat takav kakav jeste”, završio je trener Crvene zvezde.


tagovi

Dušan MandićVK FerencvarošLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara