©Reuters
©Reuters

Verstapen nezaustavljiv u Mađarskoj

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 21:18

Maks Verstapen došao do sedme uzastopne pobede u ovoj sezoni, a Red Bul do rekordne dvanaeste

Maks Verstapen pobednik je ovogodišnje trke za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring, uprkos pol poziciji Luisa Hamiltona koji je na kraju bio četvrti. Drugo mesto je pripalo Landu Norisu, a treće Serhiu Peresu.

Luis Hamilton nije dugo zadržao svoje prvo mesto, jer je već u prvoj krivini Verstapen izašao ispred njega, a Oskar Pjastri se sa četvrte pozicije našao tik uz svetskog šampiona. Iza vodećih, u prvoj krivini prvog kruga desio se incident u kom su učestvovali Pjer Gasli, Esteban Okon, Danijel Rikardo i Gvanju Džo. Kineski vozač koji se na početku trke nalazio na petom mestu nije imao dobar start i ubrzo je pao na samo začelje, a u pokušaju da umanji štetu kasno je kočio i napravio karambol sličan onom koji je njegov timski kolega učinio 2021. godine. Gasli je bio primoran da se povuče iz trke zbog oštećenog bolida, a u narednom krugu trku je završio i njegov timski kolega Okon, dok se povratnik Rikardo nalazio na poslednjem mestu. Zbog izazivanja incidenta, Džo je dobio vremensku kaznu od pet sekundi koju je odslužio tokom promene pneumatika.

Izabrane vesti

U vrhu poretka dvojac Ferarija bio je na drugačijoj strategiji - petoplasirani Lekler bio je na gumama srednje tvrdoće, a Sains koji je startovao sa 11. pozicije ubrzo je došao do svog timskog kolege zahvaljujući mekim gumama koje je promenio u 16. krugu.

Prve promene guma nižeplasiranih vozača dogodile su se još pre desetog kruga, a od vodećih prvi je sa srednjih guma na tvrde prešao Hamilton u 17. krugu. Lando Noris pneumatike je menjao u 18. krugu kao i Šarl Lekler koji je imao veoma loše stajanje zbog kog je izgubio više od sedam sekundi. Drugi vozač Meklarena Oskar Pjastri na promenu je otišao u narednom krugu, a na stazu je izašao iza svog timskog kolege. Krajem 23. kruga Verstapen je otišao na svoje prvo stajanje, a na stazu se vratio na vodeću poziciju ispred Peresa koji u tom trenutku i dalje nije menjao pneumatike, već je to uradio u narednom krugu i došao na sedmu poziciju.

Poslednji na promenu guma otišao je Džordž Rasel u 29. krugu, a zatim je pred njim bio težak zadatak da sa 14. mesta dođe u bodove. Težak zadatak imao je i Peres koji nakon niza loših trka pokušava da opravda svoje sedište u šampionskom timu Red Bula, a u 40. krugu konačno je mogao da koristi DRS protiv Hamiltona u borbi za četvrto mesto. Ipak, Peres nije napao Hamiltona već je nakon tri kruga poslednji put prešao na srednje gume, a u isto vreme isti potez povukao je i Pjastri. U narednom krugu to je učinio i Lekler, a pri ulasku u pit lejn prekoračio je dozvoljenu brzinu zbog čega je dobio vremensku kaznu od pet sekundi.

Loš početak trke kao i taktika ekipe Mercedesa, koštali su Hamiltona potencijalnog plasmana na podijum. Britanski vozač sa najviše pobeda na ovoj stazi (8) se posle poslednje promene guma našao iza četvrtoplasiranog Pjastrija, a u 58. krugu nasledio je poziciju od Australijanca. Kad smo kod Australijanaca, Danijel Rikardo kome je ovo prva trka nakon osam meseci van sporta, trku je završio na trinaestoj poziciji, dve ispred timskog kolege Jukija Cunode.

Vodeći Verstapen je sa prednošću od preko 30 sekundi ispred drugoplasiranog Norisa na kraju 51. kruga ušao u boks na poslednju promenu pneumatika, a ponovo je izašao na prvo mesto. Holanđanin je do kraja trke rutinski predvodio karavan sa više od 30 sekundi prednosti, čime je došao do 7. uzastopne pobede i 44. u karijeri. U šampionatu vozača Verstapen povećava svoju prednost na 281 poen, 110 više od timskog kolege Peresa, a trećeplasiranom Alonsu Hamilton se približio na samo 6 poena (139-133).

Logan Sardžent bio je poslednji vozač koji se povukao iz trke, zbog greške u poslednjem krugu kada se na trenutak okrenuo na stazi.

Prvih deset na trci u Mađarskoj:

1. Maks Verstapen (+najbrži krug trke)

2. Lando Noris

3. Serhio Peres

4. Luis Hamilton

5. Oskar Pjastri

6. Džordž Rasel

7. Šarl Lekler

8. Karlos Sains

9. Fernando Alonso

10. Lens Strol

Naredna trka je već za nedelju dana na stazi Spa-Frankošamp u Belgiji.


tagovi

Velika nagrada MađarskeFormula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara