(©Starsport)
(©Starsport)

Vujasinović prodrmao tron Pro Reku, ali vladara nije smenio: Sandro Sukno ide po istorijsko dostignuće

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 21:08

Drugu godinu zaredom će slavni italijanski klub i Novi Beograd igrati za titulu

Još jedan korak, samo još jedan deli Pro Reko od dostignuća Mladosti. Velikan iz Zagreba je pre nešto jače od pola veka triput uzastopce osvajao Ligu šampiona - tada su igrane dve utakmice u finalu, po jedna kod kuće i na strani - a u subotu bi slavni italijanski klub mogao to da ponovi i postane apsolutni vladar Beograda. 

Dva puta je Pro reko podizao pehar Lige šampiona u srpskoj prestonici, oseća se u Beogradu kao domaćin, kao svoj na svome. A, u velikom finalu čeka ga stari znanac. Minule godine otrgnuo je trofej iz ruku vaterpolista Novog Beograda, sada će se ponovo susresti sa njima. Vladimir Vujasinović je prodrmao tron najodlikovanijem klubu, ali ga nije smenio, pa će Sandro Sukno u subotu krenutu po istoriju - 12:8.

Izabrane vesti

Kako sezona odmiče, tako Pro Reko igra sve sigurnije. Ali, možda se u polufinalu vodio parolom “kako ćemo, lako ćemo”. Italijanski duel za finale bio je projektovan, Vladimir Vujasinović je pomrsio konce Alesandru Bovu i njegovoj Breši, a koliko je tvrd orah Vuljagmeni osetio je i desetostruki evropski prvak.

Pomalo je slavni italijanski klub bio neozbiljan na startu, ležernije je pristupio no što je smeo, pa mu brzo više nije bilo svejedno. Vuljagmeni je pretio da napravi prvorazrednu senzaciju, da kao tim kome su pred početak finalnog turnira davane najmanje šanse skine krunu Pro Reku i uđe u istorijsko finale. 

Dizao se Nikolaos Papasifakis iz vode i potezao, kao da igra ligašku utakmicu na svom bazenu u Grčkoj, a ne polufinale Lige šampiona. Efstatios Kalogeropulos i Haralampos Trulos bili su mu pratnja - u četvrtfinalu protiv Breše najbolji strelci u redovima grčkog vicešampiona - a vođstvu u prvom poluvrmenu doprineo je i američki vaterpolista Dilan Vudhed

Vrag je odneo šalu, Vuljagmeni je imao dva gola prednosti u nekoliko navrata i slavni italijanski klub morao je da se prikaže u najboljem svetlu, kako ne bi prošao kao njegov najveći rival na Čizmi. Ben Halok je pokazao koliko dobro se snalazi kada je leđima okrenut golom i zašto Dejan Udovičić potencira da je najbolji centar na svetu. 

Amerikanac je bio sigurna opcija u napadu, a posle početnih promašaja nišanske sprave podesili su Andrea Fondeli i Gonsalo Ečenike. Italijanski reprezentativci i levoruki mađarski bombarder Gergo Zalanki uneli su mir, vratili klackalicu u ravnotežu. 

Kada se to dogodilo, više nije bilo sumnje na koju stranu će prevagnuti.

Vuljagmeni je izgubio momentum, osetio je Pro Reko da ima kontrolu i znatno strpljivije zaigrao u napadu. Vladimir Vujasinović bio je nezadovoljan načinom na koji se grčki tim branio, nije to bio onaj iz prve dve četvrtine, a Grci su imali zamerke i na suđenje kada je slavni italijanski klub gradio prednost. 

Iako je na tren zamirisalo da bi moglo biti drame, možda i nečega više, na kraju je šampion Evrope bio poprilično miran i siguran. I može da započne pripremu za novi “rat” sa Novim Beogradom za pehar Lige šampiona.

VULJAGMENI - PRO REKO 8:12

(3:2, 2:3, 0:5, 3:2) 

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Cvart (Holandija) 

VULJAGMENI: Corcatos (9 odbrana), Halivopulos, Almiras 1, Kalogeropulos 1, Trulos 1, Nikolaidis 1, Papasifakis 2, Vudhed 1, Alafragis 1, Kapocis, Kuruvanis, Farmer, Andreadis. Trener: Vujasinović.

PRO REKO: Del Lungo (12 odbrana), Di Fulvio 2, Zalanki 1, Kanela 1, Janger 1, Fondeli 2, Prešuti, Ečenike 3, Ivović, Joki Grata, Lončar, Halok 2, Negri. Trener: Sukno.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

Barseloneta - Novi Beograd 8:8, petercima 10:12

Vuljagmeni - Pro Reko 8:12

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

19.00: Barseloneta - Vuljagmeni

FINALE

21.00: Novi Beograd - Pro Reko



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVuljagmeniPro RekoVladimir VujasinovićSandro Sukno

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara