Projektovani sastav Brazila
Projektovani sastav Brazila

Pet strela ka Srbiji ili će Tite naljutiti naciju nevoljenim sinom

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.11.22. | 09:35

Brazil planira totalnu ofanzivu

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Brazil kreće!

Izabrane vesti

Preko Srbije kao usputne stanice ka šestoj tituli prvaka sveta. Takav je plan, takvo je generalno raspoloženje i atmosfera među Brazilcima. Ništa manje od titule se ne računa. Prošlo je 20 godina i zato ih ne zanima ko je preko puta i ne analiziraju mnogo Srbiju kao rivala. Potcenjivački ili ne, znaćemo kada se večeras završi okršaj na Lusailu. Nadamo se da će im se takav pristup obiti o glavu koliko god da su jaki.

Ni igrači, ni selektor Tite, ni njihovi novinari nisu mnogo pričali o Srbiji danima uoči meča. Čak ni na konferenciji dan pred meč. Na žrebu pre pola godine u Dohi, selektor Tite je rekao da i ne zna ko je Dragan Stojković niti ga se seća iz igračkih dana...

Iskusni stručnjak je kao retko ko pre njega dobio priliku da vodi Brazil i na drugom Mundijalu iako je na prvom ostavio loš utisak i ispao već u četvrtfinalu. Za sebe kaže da je mudriji nego pre četiri godine u Rusiji i da je naučio na nekim greškama. Od tada je u kvalifikacijama sastavio okosnicu tima, isprobao sve što je mogao i u Katar poveo najjačih 26. Mali broj primljenih golova je bio zaštitini znak Titeovog Brazila.

Ipak, kako se meč primiče, pritisak brazilske javnosti je da Selesao mora protiv Srbije zapucati iz svih oružja. Da li će desni bek biti Danilo ili Dani Alves, da li bi možda Eder Militao mogao da bude iznenađenje na štoperu, to ih ne zanima mnogo.

Sve što žele je da Brazil krene sa petoricom napadača protiv Srbije. Tako oni posmatraju fudbal i takav Brazil žele. A pod petoricom napadača se podrazumevaju Rišarlison, Nejmar, Vinisijus Žunior, Rafinja i Lukas Paketa.

U formaciji 4-2-3-1 Brazil će imati samo jednog klasičnog centarfora Rišarlisona. Selektor ga ceni baš mnogo, a to što su mu dali famoznu "devetku" koju je Fred izmalerisao pre osam godina govori o pritisku očekivanja. Alternative sa klupe su Gabrijel Žezus koji nema baš veliko poštovanje brazilske javnosti i visoki Pedro kojeg je Dušan Vlahović "oterao" iz Fiorentine u Flamengo gde je oživeo karijeru i postao prvak Južne Amerike. Ako nešto krene po zlu, brazilski novinari se nadaju da će Pedro ući u igru pre Žezusa i da će se posle toga zacementirati u startnoj postavi. Za njihove novinare, on je najbolji špic Brazila...

Paketa, Nejmar, Rafinja (©AFP)Paketa, Nejmar, Rafinja (©AFP)


Iza Rišarlisona se očekuju trojica ultraofanzivnih igrača; Vinisijus Žunior levo, Nejmar u sredini i Rafinja desno. Nejmaru pripada uloga "desetke" i sva sloboda u igri. Kažu da nikada nije bio ovako motivisan, posvećen i ozbiljan. Letos je počeo sa individualnim treninzima i to se vidi jer posle dugo vremena nije imao problema sa povredama. On je bez premca najbolji brazilski fudbaler i mnogo drugačiju ulogu ima nego u klubovima gde je uvek u nečijoj senci. Očekuje se da će se više vraćati po loptu i izvlačiti na levu stranu gde će praviti "trouglove" sa Vinisijusom i Paketom čime bi trebalo da navlače gro srpske odbrane i ostavljaju više prostora Rišarlisonu i Rafinji desno. Rafinja je miljenik nacije. Anonimus koji je na mala vrata došao u Evropu, išao korak po korak i mnogobrojni Brazilci su prvi put čuli za njega tek kada je dobio prvi poziv u reprezentaciju. Oduševio je otkako se pojavio u reprezentaciji i ima mnogo veći kredit od Antonija za kojeg će vam u šali, a pomalo i zbilji reći da je cirkuzant od kojeg često nema nikakve koristi. Prva opcija sa klupe će biti Realov Rodrigo čiji najveći kvalitet je univerzalnost da pokrije bukvalno sve pozicije u napadu, osećaj za vreme, prostor i gol.

Postojala je opcija koje se većina Brazilaca pribojavala. Defanzivnija formacija sa Fredom prema kojoj bi za startno mesto izvisio Vinisijus Žunior. I dalje postoji ta mogućnost, ali svi u Brazilu se nadaju da je mala i da neće videti Freda u startnih 11. Prilično je zanimljivo koliko je vezista Mančester Junajteda neomiljen u brazilskoj javnosti i među navijačima. Poslednji igrač koji je imao ovakav odboj javnosti i navijača je bio Fred. Napadač.

Ne vide navijači ništa brazilsko u Fredu ne vole da ga vide na terenu, ali svi znaju da je jedan od Titeovih miljenika i ne bi bio baš šok ako počne u prvoj postavi.

Međutim, mnogo je veća šansa da će jedini klasični trkač i destruktivac biti Kazemiro kao 'šestica'. U toj postavci je Paketa centralni vezni pored njega, ali Vest Hemov fudbaler će igrati mnogo ofanzivnije nego što to nacrtane šeme i formacije govore. Za Brazilce je on taj peti napadač i očekuju ga često pred protivničkim golom. On će biti plejmejker Brazila i igrač koji navodno treba da dobrom tehnikom i pas igrom donese veću kontrolu na sredini terena. Svi su uvereni da Fred to radi mnogo slabije i da ne treba da igra.

Kazemiro (©AFP)Kazemiro (©AFP)

Paketa i Nejmar bi trebalo da prave te pomenute trouglove, ali i da menjaju uloge kad se prva zvezda spušta prema centru po loptu. Tada se očekuje da Paketa kreće napred. Vinisijusova i Rafinjina brzina su ozbiljni aduti kada ne prolazi kroz sredinu i kada se nađe rešenje za Nejmara i Paketu.

Kazemiro će tu biti najviše opterećen jer će mu biti ostavljen ogroman prostor za pokrivanje, a uz sebe neće imati baš radilice poput Krosa i Modrića na kakve je godinama unazad navikao u Realu pre odlaska u Mančester.

Što se odbrane tiče, Alison je siguran na golu, kapiten Tijago Silva i Markinjos u štoperskoj liniji, Militao će čekati šansu sa klupe. Levo je siguran Aleks Sandro koji ume da bude kritičan u defanzivi, desno je njegov saigrač iz Juventusa Danilo koji će biti pod pritiskom da mora dobrom igrom da zadrži mesto u timu jer Dani Alves čeka kao zapeta puška da ga istera.

Očekuje se najofanzivniji mogući Brazil protiv Srbije što znači i više prostora za srpske ofanzivce. Pogotovo na sredini terena.



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara