Balkanska šljaka u Bulonjskoj šumi

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.10.20. | 08:31

Beograđanin i Atinjanin, prvi i peti reket sveta, etablirani superstar i mladić spreman da to postane, jedan naspram drugog na jednoj od najvećih teniskih pozornica – Terenu Filip Šatrije za finale Rolan Garosa. Pre njih Nadal od 15 č vreba priliku da se osveti Švarcmanu

Ovaj naš, balkanski prostor zbog kombinacije tradicije, genetike i ekonomskih (ne)prilika veliki je bazen talentovane dece, spremne da sve žrtvuju ne bi li postali čuveni i priznati sportisti. Imena i prezimena, broja im se ne zna u svim bogovetnim takmičarskim disciplinama, dokazuju ovu tvrdnju.

RASPORED MEČEVA

Izabrane vesti

A specijalan dokaz je i današnje drugo polufinale Rolan Garosa u kojem se sastaju prvi i peti reket sveta, Novak Đoković i Stefanos Cicipas. Iako dolaze iz istog kraja sveta i bave se istim poslom, malo ih toga drugoga može povezati. Jer Beograđanin je već etablirani superstar u poteri za sportskom večnošću, dok 22-godišnji Atinjanin tek počinje da gradi zlatne kule uspeha. I dobro mu ide, kao što se da videti.

Pored toga, razdvaja ih 10,5 godina uzrasta, dvoručni i jedoručni bekhend, pa čak i stav prema životu. Teniski fanatizam i apsolutna posvećenost poslu kojija se bavi je jopš jedan poevzna tačka, ali nedovoljna da ih strsta u istio koš. Jer, Cicipas je najviše, po tehnici i načinu igre sličan Rodžeru Federeru, i ume da odigra zaista neverovatno, Uostalom u dosadašnjih pet odmeravanja dva puta je savladao Srbina, mada su oba puta igrana tri seta. Čak je jedno verme vodio 2-1, ali je onda Nole ušao u seriju i izdominirao, naročito prošle godine na mastersu u Parizu kada je mladom Grku prepustio samo tri gema. Ovo je im prvi obračun na nekom od četiri grend slemova, samim tim nosi i najveću težinu.   

„Stefanos je jedan od najboljih igrača na svetu i poslednjih godinu dana igra tenis života“, iskren je Nole.

„Zna da odigra bukvalno sve, ima odličan servis, strašan forhend, na mreži se snalazi, može biti agresivan i braniti se. Očekujem baš težak, težak meč. Nadam se da ću se osećati dobro i da ću tako i odigrati“.

Danas je teško očekivati dominaciju našeg asa, mada nikoga u suštini to ne bi iznenadilo. Ako je Novak na svom nivou, zdrav, spreman i raspoložern, Cicipas neće imati šta da traži na Filip Šatrijeu, osim način kako da što pre stigne do rodne Atine. Ali...

Zbog bolova u vratu Đoković je u četvtfinalu protiv Karenjo-Buste imao velikih problema, ali je nakon intervencije njegovog kuma i dugogodišnjeg fizija, Miljana Amanoviča uspeo da preokrene situaciju. A to mogu da rade samo najbolji. Navijači su se juče dodatno uplašili kada je preskočio zakazani ternim za trening u kompleksu u Bulonjskoj šumi od 15 časova, da bi se ipak pojavio dva časa kasnije. Nasmejan, raspoložen i sa suprugom Jelenom. Jasno je da protiv petog reketa sveta mora se biti na 100%, te su ovo lepe vesti.

Zanimljivo je da su obojica provela slično vreme do sada na mečevima u Parizu, te je Grk na dosadašnjih pet potrošio 10 sati i 21 minut, tek 21 minut manje od Đokovića. Ovo je našem asu inače 38. grend slem polufinale: Australija open 8 polufinala – 0 poraza, RG 4-5, Vimbldon 6-3 i US open 8-3.m Time je drugi na večnoj listi iza Federera sa rekordnih 46, a ispred Rafe Nadala sa 34, Džimija Konorsa sa 31, Ivana Lendla sa 28... Ukoloiko pobedi ući će u 27. gr3end slem finale i juriti 18. grend slem pehar. Da podsetimo, Nadal za sada ima jedan više, a Federer tri.

Što se tiče današnjeg prvog okršaja, između Rafaela Nadal i Dijega Švarcmana tu zaista treba očekivati paklen dvoboj. Omaleni Argetinac od povratka teniske sezone uz Đokovića i Dominika Tima igra ubedljivo najbolji tenis. Šta više reči od toga da je pobedio nedavno Rafu na šljaci rimskog mastersa.

Ali, Rolan Garos je Nadalovo igralište gde je na tačno 100 odigranih mečeva doživeo samo dva poraza, i to je oba puta, i od Robina Soderlinga i Novaka Đokovića podlegao zbog lošeg fizičkog stanja, to jest povreda. Koliko je moćan videlo se pre dva dana u četvrtfinalu protiv supertaletovanog Janika Sinera kojeg je bukvalno bombardovao sve dok jadni dečko nije potpuno posustao. Ali tako je kada se igra protiv jednog od najboljih svih vremena.


Švarcman međutim nosi to samopouzdanje iz Rima i veru d abi mogao da ponovo taj uspeh, ali danas će mu trebaiti mnogo više da osvoji tri seta protiv Nadala. A to je baš teško očekivati... 



tagovi

Rolan GarosNovak ĐokovićStefanos CicipasRafael NadalDijego Švarcman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara