(©Reuters)
(©Reuters)

Čovek lav Endi Mari! Škot sa veštačkim kukom posle deset sati tenisa stigao u 3. kolo AO

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.01.23. | 18:06

Kokinakis vodio 2:0 u setovima i 5:2 u trećem i izgubio

Godinama je bio najveći tragičar Australijan opena. Endi Mari je pet puta igrao u finalu grend slema u Melburnu i pet puta gubio. Gotovo da je izazivao sažaljenje ljubitelja tenisa širom sveta.

Ali, danas je Mari postao heroj Melburna. Belog sporta u globalu. Jer, teniser iz Škotske, koji ima ugrađen veštački kuk posle tri operacije tog dela tela i posle deset sati igre u dva kola stigao je preko Tanasija Kokinakisa, uz neverovatan preokret do trećeg kola Australijan opena – 3:2 (4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5). I to u meču koji je završen u četiri sata ujutru!

Izabrane vesti

Najpre je u prvom kolu Mari napravio iznenađenje i posle pet setova i četiri i po sata igre eliminisao Matea Beretinija, a danas u još dužem meču, još većoj borbi, posle više od pet i po sati izbacio je i Kokinakisa.

Kakav je lav Endi Mari! Nekada prvi teniser sveta, pobednik tri grend slema i osvajač dva olimpijska zlata, daleko je od nekadašnjih visina jer su ga uništile povrede. Čak tri puta je operisao kuk i na kraju je morao da mu bude ugrađen veštački. Sa svim tim pauzama i sa takvim telom Mari više nije kandidat za prvo mesto na ATP listi, niti za grend slem pehare. Ali, tvrdoglavi Škot se ne predaje. Igra za svoju dušu, da pokaže da i pored svih nedaća može da pruža kvalitetan tenis.

Gubio je Endi 2:0 u setovima, gubio i 5:2 u trećem. Gotovo, izgubljen meč. I opet je taj lav iz Škotske našao u sebi neku snagu, neki „škotski inat“ i odjednom je krenuo da melje protivnika. Dobio je gotovo izgubljen set, a onda se klatno celog meča pomerilo na njegovu stranu.

Spakovao je Mari četvrti set u džep i krenulo se u rolerkoster petog. Samo četiri minuta delila su ovu Endija i Kokinakisa da obore rekord u trajanju meča na Australijan openu koji i dalje drže Đoković i Nadal.

Servis je držao Kokinakisa u igri, ispaljivao je granate iz reketa Australijanac, najbolji drug Nika Kirjosa, sa kojim je lani osvojio u Melburnu titulu u dublu. Ali, kada bi krenule razmene, Mari je bio taj koji je diktirao tempo. Iskustvo, verovatno, mnogo veće nego što ga Kokinakis ima u desnici.

Ogromnu priliku je Škot propustio u sedmom gemu petog seta, imao je 0:40 i nije uspeo da dobije taj gem. Kokinakis je tukao iz servisa kao besan, uspeo je da se spase. Ali malo posle toga, kod 5:5 nije uspeo. Mari je došao do 15:40 i napokon brejk loptu uspeo da konvertuje u gem. A u narednom nije bilo dileme, takvu šansu Endi nije ispustio – 7:5. Pobeda. Po važnosti nije od istorijskih za nekadašnjeg najboljeg na svetu. Ali, po svemu ostalom jeste.

Čovek lav Endi Mari je pobedio i Kokinakisa i sebe. I zato ide u treće kolo, gde ga čeka Roberto Bautista Agut.

 


tagovi

Endi MarejAustralijan Open 2023Tanasi Kokinakis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara