Ugo Amber (AFP)
Ugo Amber (AFP)

Francuska ima novi broj 1: Dimitrov pao pred čovekom koji ne gubi finala

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.02.24. | 17:30

Ugo Amber osvojio Marselj i skočio na 18. mesto ATP liste

Imala je francuske među najboljih deset igrača sveta u poslednjih petanestak godina tenisere poput Žila Simona, Žoa Vilfrida Conge, Rišara Gaskea, Gaela Monfisa... Čak je i Luka Puj svojevremeno dotako top 10 društvo. Kao narastajuće snage francuskog tenisa etiketirani su Artur Fis i Luka Van Aš, ali od sutra će francuska imati svog novog broja jedan na ATP listi.

Naime, Ugo Amber je savladao Grigora Dimitrova u finalu ATP 250 turnira u Marselju (2:0 /6:4, 6:3/) i tako obezbedio sebi renking karijere u vidu 18. pozicije. Kako je Adrijan Manarino pao sa 17. na 19. mesto, kada osvane ponedeljak 25-godišnji Amber moći će da se pohvali da u Francuskoj boljeg od njega nema.

Izabrane vesti

Svega sedam gemova, četiri u prvom i tri u drugom setu dozvolio je Amber Dimitrovu nastavivši nestvaran niz. Posle Ouklenda i Antverpena 2020. godine, Halea 2021, Meca prošle sezone, postao je prvi igrač posle sedam godina, još od Conge koji je podigao pehar u Marselju, a ono što je posebno impresivno jeste da Amber nikada nije izgubio finale u karijeri!

Poređenja radi, Dimitrov je tokom 2023. izgubio finale Ženeve od Nikolasa Đarija, finale Pariza (istina masters turnira) od Novaka Đokovića, a sezonu je otvorio titulom u Brizbejnu, prvom od 2017. godine. Nažalost Bugarin je u Marselju doživeo treći poraz u poslednja četiri finala.

Da li Amber ima kapacitet za top 10, pokazaće nastavak aktuelne sezone. Trenutno ga 1.125 bodova deli od desetoplasiranog Stefanosa Cicipasa.


tagovi

Ugo Amber

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara