Foto: Reuters
Foto: Reuters

Istorijski preokret Tima za titulu na US Openu! Pamtiće se ovo finale...

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.09.20. | 08:02

Od 0:2 do 3:2!

Meč za pamćenje i istorijski preokret Dominika Tima! Finale US Opena dalo nam je pravo uživanje, a nismo na delu gledali nikog od velike trojke svetskog tenisa. Sudarili su se Dominik Tim i Aleksandar Zverev, a Austrijancu je uspelo da dođe do čudesnog preokreta od 0:2 do 3:2 u setovima (1:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6) i tako osvoji prvi grend slem turnir u karijeri!

Takođe, on je prvi teniser koji je ikada u Open eri preokrenuo veliki zaostatak od 0:2 u setovima u finalu US opena, a prvi od 1949. kojem je tako nešto pošlo za rukom.

Izabrane vesti

Kada se gledaju generalno grend slemovi, odnosno finala, prvi je od 2004. koji je uradio tako nešto. Tada je Gaston Gaudio preokrenuo Giljerma Koriju u finalu Rolan Garosa. Poslednji igrač koji je na ovaj način osvojio titulu na grend slemu u SAD bio je Pančo Gonzales 1949. godine.

Tim je sebi ovakvim spektakularnim povratkom omogućio da ostane na trećem mestu ATP liste, ali se značajno približio Rafi Nadalu i Novaku Đokoviću.

Ko je mogao da se nada da će se meč ovako završiti posle furioznog starta Zvereva?

Sjajni Nemac je dobio prva dva seta s 6:2 i 6:4, a imao je i brejk prednosti u trećem. Mogli smo vrlo lako da gledamo metlanje u finalu US Opena, ali se potom Tim digao poput Feniksa i sve preokrenuo na svoju stranu. Ključan je bio treći set kada Austrijanac nije igrao savršeno, ali je uspeo da se izvuče. Imao je i malo sreće.

Potom je pojačao u četvrtom kako bi došao do 2:2 u setovima, a ishod meča nije mogao da bude drugačiji nego da se sve reši u taj-brejku poslednjeg, petog seta. Čak je pre toga Zverev imao 5:3 i servirao je za titulu, ali se Tim ponovo izvukao i izborio taj-brejk.

Čak je i tamo Zverev bolje krenuo kada je poveo sa 2:0, međutim Austrijanac se po stoti put digao iz pepela i na kraju uspeo da dođe prvo do 6:4, a na kraju da dobije taj-brejk sa 8:6.

Bukvalno neverovatan meč! Tim je tako postao prvi teniser rođen posle 1990. godine da je osvojio grend slem.

"Ja bih počeo od tebe Saša. Dobro se i dugo znamo i od početka smo stvorili sjajno prijateljstvo, ali i rivalstvo. Mnogo velikih stvari smo na terenu uradili, kao i van terena. Neverovatno je deliti ovaj trenutak sa tobom i voleo bih da smo obojica pobednici danas. Setimo se i onog finala u Madridu, sećam se tvojih reči tada. Učinio si svoju porodicu i roditelje ponosnim i čestitao bih i tvom timu i siguran sam da ćeš i ti osvojiti Grend slem jednog dana", izjavio je Tim posle ovog fantastičnog duela.

Zverev se borio sa emocijama posle duela...

"Ne znam odakle da počnem. Čestitam Dominiku, ovo je samo prva u nizu GS titula koje će osvojiti. Bila je velika, teška borba. Želeo bih da si promašivao malo više kako bih ja podigao trofej, ali evo me, dajem gubitnički govor. Želim da se zahvalim svom timu, znam da nije bilo lako. Tu nisu moji roditelji, ali nadam se da ćemo uskoro biti svi zajedno. Zahvalio bih se i US openu i USTA jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Mislim da smo svi više nego srećni što se sve ovo desilo i hvala vam što ste odradili ovakav posao u ovakvim okolnostima", izjavio je Zverev koji je zbog suza čak nakratko i prekinuo govor.

Pamtiće se ovo finale...



tagovi

Dominik TimAleksandar Zverev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara