Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Karlose, pazi šta želiš, možda ti se i ostvari

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 14:50

Alkaras pred polufinale Završnog mastersa priželjkuje najbolji tenis Novaka Đokovića... Ali ako srpski as sve radne kapacitete dovede do maksimuma, Španac neće otići u finale

Teniski sudari Novaka Đokovića i Rafaela Nadala predstavljali su, ne samo vrhunac tenisa, već sporta. I kome tenis nije bio važna stavka na sportskom dnevnom redu, zastao bi, bogami ispred televizora da baci pogled na tu borbu titana... Jer ona to zaista i jeste bila. Ne igra, već bespoštedna borba dvojice gladijatora.

Evo ima već skoro godinu i po dana kako su odigrali poslednji meč, onaj u četvrtfinalu Rolan Garosa, ali u međuvremenu se belom sportu desio Karlos Alkaras, jedini koji je posle Nadala, u saradnji sa Novakom uspeo da tenis pretvori u pojavu s neke druge planete... Da već u prva četiri međusobna duela reketima i lopticom po šljaci, travi ili betonu ispiše tenisku istoriju i režira mečeve koji neće biti zaboravljeni.

Izabrane vesti

Peto podglavlje novog, autentičnog teniskog rivalstva jedne legende i mlade super-zvezde odigraće se u polufinalu Završnog mastersa u Torinu (21.00)! Najbolji i drugi najbolji teniser sveta, ponovo jedan protiv drugog, četvrti put ove sezone.

Đoković (1,67) - Alkaras (2,20)

A strepeo je Đoković za plasman u polufinale, zaboleo ga je taj izgubljen set protiv Huberta Hurkača koji ga je i gurnuo u neprijatnu poziciju u kojoj su mu ruke bile vezane, u kojoj je Janik Siner odučivao o njegovoj sudbini. Arhivirao je to Đoković u glavi i vreme je da u, nadamo se pretposlednjem ATP meču sezone, iz rukava izvuče novakovski teniski režim. Da nastavi da se pita za sve.

Za Novaka prilika da nastavi put ka odbrani titule i apsolutnom rekordu u vidu sedmog trofeja na Završnom mastersu, za Alkarasa šansa da dođe na korak od prvog pehara na najprestižnijem ATP turniru, a za publiku, ne samo u Torinu, već širom planete privilegija da uživa u okršaju tenisera koji se nikada nisu sastali pre polufinala i koji će, ne sumnjajte, odlučiti nijanse! Kao u ovogodišnjem, epskom finalu mastersa u Sinsinatiju gde je gotovo četvorosatna borba dobila epilog u taj-brejku trećeg seta, jednog od najuzubudljivijih u novijoj teniskoj istoriji, koji je, nakon toplotnog udara, spasene meč lopte i preokreta dobio Novak Đoković. Nijanse su odlučile i u finalu Vimbldona koje je pripalo Karlosu. Da ne beše onog promašenog drajv voleja na brejk loptu, zicera za vođstvo od 2:0 u petom setu, Novak bi danas verovatno imao kalendarski slem i 25. titula sa najveća četiri turnira. Na Rolan Garosu sredinom godine, prevagnulo je ogromno iskustvo Novaka Đokovića, koji je taktički uništio Alkarasa, oduzeo mu prvo noge, kasnije i dušu, kako reče Endi Rodik.

Ali korak po korak, turnir po turnir i mladi Karlitos je nabacio još po koji sloj iskustva, počeo da obraća još više pažnje na taktičke detalje i juče recimo, protiv Danila Medvedeva, primenio servis-volej igru koja mu se i prethodno pokazala kao protivotrov za Rusa.

Kada ga je Aleksander Zverev pobedio na premijeri Završnog mastersa, delovalo je da je Karlitos prazan. Emotivno, fizički, teniski... Da mu je u samoj završnici sezone u kojoj je proveo 15 nedelja na prvoj poziciji i osvojio drugu grend slem titulu, potreban odmor, restart, novi početak.

A onda je mladi feniks iz Mursije izleteo iz pepela raširenih krila i skalpovima dvojice ruskih tenisera najavio da bi mogao i do titule u Torinu.

“Godina je veoma duga i zahtevna. Moram da napredujem kako bih u ovom stadijumu sezone bio bolji, posebno na psihološkom nivou. Ove poraze pre svega pripisujem mentalnom zamoru”, rekao je Španac pre samo pet dana, kada se žalio i na loptice i na prebrzu podlogu, a onda potpuno promenio mentalni sklop nakon što je počistio Rubljova i Medvedeva: “U poslednjih nekoliko dana mnogo toga mi se vrzmalo po glavi. Trenutno, ako nastavim na ovom nivou, imaću šansu da osvojim turnir.”

Biće ovo susret u kojem je sve moguće, u kojem osvajač prvog seta ne može unapred da upšie trijumf. Nikada Srbin nije pobedio Španca, a ni Španac Srbina, a da ovaj drugi nije osvojio makar jedan set.

Novaku će mnogo toga zavisiti od prvog servisa. Ako mu bude saveznik i omogući mu da krati poene i čuva gorivo za energetski iscrpljujuće razmene kojih će itekako biti, eto svetskog broja jedan na pragu devetog finala Završnog mastersu. Ne bi smelo da mu manjka ni hrabrosti u krucijalnim poenima kako protiv Janika Sinera, samim tim, očekujte posebno agresivnog Novaka Đokovića. Ako Karlitosu prepusti da on diktira stvari na terenu, smanjuje se verovatnoća za trijumfalni scenario.

“Nadam se da će se dogoditi repriza vimbldonskog finala. Pokušaću da pronađem svoj najbolji tenis. Biće to igra nerava. Nadam se da će i Novak igrati najbolje što može. Ovo je polufinale turnira koji je osvajao šest puta. Pokušaće da iskoristi svoje iskustvo protiv mene, da me pritisne”, rekao je Karlitos.

Dakle, Alkaras priželjkuje najbolji tenis Novaka Đokovića. Možda mu to i nije baš najpametnije... Znate šta se desi kada srpski as počne da koristi sve radne kapacitete do maksimuma? Tada jednostavno ne postoji čovek koji može da ga pobedi i sve zavisi isključivo od njega.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara