Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Kraljevska partija Novaka Đokovića! Alkaras počišćen, neka se Siner spremi za osvetu

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 22:40

Đoković za manje od sat i po očitao lekciju Špancu i plasirao se u finale

Dobri su mladi lavovi, ali Kralj čopora može biti samo jedan. A to je Novak Đoković!

Mladi izazivači će se još načekati na svetski teniski tron. Tu i tamo ga ugrizu, puste mu krv ali kada je najbitnije, srpski lav im utera strah u kosti. Najbolji teniser sveta je došao na korak od spektakularnog završetka sezone u kojoj je osvojio skoro sve. Tačka na fantastičnu 2023. će bti stavljena sutra u finalu završnog mastersa u Torinu protiv domaće nade Janika Sinera.

Izabrane vesti

Đoković je večeras u polufinalu počistio sa puta jednog od najopasnijih izazivača i očitao lekciju Karlosu Alkarasu – 6:3, 6:2.

Svi koji su pomislili da je u Torinu kucnuo momenat iz budućnosti za veliko finale dvojice najboljih mladih tenisera sveta, uverili su se još jednom da Đoković nije prošlost, već surova sadašnjost pred kojom moraju mirno da stoje i uživaju u dominaciji najboljeg svih vremena. Srpski as u moćnom stilu ide po još jednu veliku titulu. Četvrtu od najvećih pet u ovoj sezoni. Igraće sutra deveto finale završnog turnira sezone u karijeri i pokušaće da sedmom titulom pošalje u istoriju još jedan rekord koji je bio u vlasništvu Rodžera Federera.

Kada je Novak ovako fokusiran i ozbiljan kao večeras, deluje nepobedivo i neranjivo. Alkarasova psiha nije izdržala ni set ravnopravne borbe protiv srpskog asa. Imao je Španac večeras neke sjajne poteze, pogađao neke “nadalovske” vinere iz nemogućih situacija, pretio da zakomplikuje život Đokoviću ali je baš tada Novak uzvraćao najjače i nanosio najveće udarce Alkarazovom umu. Sveukupno deluje da Španac još nije psihički i fizički spreman da celu sezonu bude glavni izazivač i ravnorpvano trči sa Novakom. Moraće u sledećoj sezoni još više da podigne nivo fizike, mentalne snage i prilagodljivosti da uzdrma tron Kralja svetskog tenisa.

Za početak, Alkaraz ne može da Đokoviću parira isto na svim podlogama. Iako ga je iznenadio u finalu Vimbdlona i sprečio savršenu sezonu, u dvoranskim uslovima je klasu ispod Đokovića. Novak je pokazao da je najbolje sačuvao za kraj iako je bio u situaciji da sam ne odlučuje o svojoj sudbini. Večeras je odigrao potpuno savršen meč.

Agresivno je Alkaraz ušao u meč i naterao Novaka da već u prvom gemu spasava dve brejk lopte. Sa dva sjajna servisa je Đoković sprečio loš ulazak u meč i počeo taktički da ispituje Alkaraza čekajuči savršenu priliku za napad. Ređali su se sigurni servis gemovi i dugački poeni i mirisalo je na još jedan maraton. Čak je Španac i bolje servirao ali kako je set odmicao, skener u Đokovićevem briljatnom umu je polako detektovao slabosti u igri Španca. I dočekao priliku za napad u osmom gemu.

Alkaras je sve više grešio iz forhenda, a Đoković ga je namerno napadao na tu stranu. I došao do pre dve brejk lopte u meču. Prvu nije iskoristio, drugu je Španac poslao u mrežu i od tog trenutku je Srbin bio apsolutni gospodar meča. Servirao je za set i rutinski poveo posle 41 minut igre.

Alkarasa je kamera uhvatila kako viče: “Šta mi se dešava”. Bilo je to ništa u odnosu šta će mu se desiti u drugom setu…

Iako je Španac set počeo gemom sa nulom, Đoković mu je već bio u glavi. Stisnuo ga je i napao u trećem gemu. Prvu brejk loptu je Španac spasao sjajnim servisom ali nije uspevao da osvoji gem, nervoza je rasla i pogrešio je na drugoj brejk lopti. Novak je imao meč pod kontrolom…

Poslednji trzaj španskog tenisera je bio šesti gem. Došao je do dve vezane brejk lopte ali je Đoković tada pružio ono što ne može nijedan teniser na svetu. Prvo siguran servis pa spektakularan pasing šot posle 23 razmene. Bio je to udarac koji je prelomio meč…

Usledio je novi brejk Srbina, tri meč lopte, prva dupla greška u meču i rutinski poen za tačku na povo polufinale. Sledi finale i prilika za osvetu još jednom maldom lavu. Janik Siner je zaista pokazao najviše do sada na turniru u Torinu, savladao Đokovića u grupi, pomogao mu i pobedom protiv Runea da prođe u polufinale... Ali u finalima je Novak Đoković druga priča. Večeras smo videli da je najbolje sačuvao za kraj.


tagovi

Karlos AlkarasNovak ĐokovićZavršni ATP turnirATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara