Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Matematika uz Đokovića: Sigurno 303 nedelje na tronu

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.11.20. | 08:57

Ali, jasno je da će preskočiti i Federera u martu

Novi pokušaj Rafaela Nadala da osvoji masters u Parizu nije uspeo. Ni ove godine nije došao do trofeja koji nikada do sada nije podigao u karijeri. U polufinalu ga je zaustavio Aleksander Zverev.

Činjenica da Nadal neće doći do tih 1.000 bodova koliko donosi trijumf na turniru u dvorani Bersi znači da će Novaku Đokoviću ostati opipljiva bodovna prednost u rukama na kraju 2020. godine. A, pre nekoliko dana, kada je postalo jasno da Rafa neće igrati u Sofiji, srpski as je i zvanično obezbedio ostanak na tronu do početka naredne sezone. Šesti put u karijeri.

Izabrane vesti

Sa trenutnom bodovnom razlikom između Đokovića i Nadala, a ona će od ponedeljka iznositi 2.180 bodova, Novak je matematički obezbedio da čak ne osvoji ni bod u narednom periodu, a čeka ga nastup na završnom mastersu, sigurno će biti prvi na ATP listi do 18. januara 2021. To u zbiru daje sigurne 303 nedelje na teniskom tronu.

Govorimo, dakle, o matematici i teoriji, onom što je neoborivo ma kakve okolnosti da se dese do tog datuma. Ali, jasno je da će Đoković u martu dostići i prestići Rodžera Federera, koji je teniski rekorder sa 310 nedelja na prvom mestu svetske liste. To je najbliži, prvi rekord koji Novak može da obori u narednoj godini.

Teorija kako bi Nadal mogao da preskoči Đokovića nakon tog datuma je da osvoji završni masters, ATP kup i turnir u Adelajdu, koji je na početku naredne godine, a da Novak ne osvoji ništa. A, pitanje je da li će Španac uopšte i igrati na dva januarska takmičenja pre Australijan opena.

Upravo tog dana do kojeg je Đoković „zacementiran“ na tronu, 18. januara, trebalo bi da počne Australijan open. Novakov omiljeni grend slem, na kojem je osam puta bio šampion, što nije uspelo nikom pre njega.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara