©Reuters
©Reuters

Nada rivala Novakova hrana: Hrvatski tinejdžer osvojenim setom probudio Đokovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 13:17

Srpski teniser se razigrao posle ispuštenog vođstva i uz neočekivane poteškoće slavio na početku Australijan opena 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4

Posle vesti da će Novak Đoković u pohod na 11. trofej u Melburnu i 25. grend slem u karijeri krenuti protiv 18-godišnjeg kvalifikanta Dina Prižmića, gotovo niko nije očekivao da bi debitant na Australijan openu mogao da napravi ozbiljnije probleme najboljem teniseru sveta, međutim borbeni Hrvat uspeo je da skupo proda kožu i da zadrži Srbina na terenu Rod Lejver arene set duže od očekivanog, odnosno čitava četiri sata (6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4).

Duel protiv igrača koji se rodio sedam meseci posle Đokovićevog debija na grend slemovima u januaru 2005. godine, upravo u Melburnu, doneo je sve što krasi jedan teniski susret - bespoštednu borbu, neizvesne omente od kojih je vrhunac predstavljao taj-brejk u drugom setu, kao i niz preokreta, ali se san mlađeg aktera ugasio u treutku kada je dobio prve primese realnosti.

Izabrane vesti

Uspeo je Prižmić da u drugom setu, u Novakovoj komfor zoni - taj-brejku, napravi podvig i osvoji set za izjednačenje posle čega je u trećem setu stekao i vođstvo. Takav rasplet probudio je tračak nade tinejdžera, ali i pokrenuo Đokovića koji je podigao nivo igre i upisao 29. uzastopni trijumf u Melburnu (poslednji put Đoković je poražen na AO 2018. godine od Čunga), a ukupno 90, uz samo osam poraza.

Rutinski osvojen prvi set, uz probleme rivala sa butnim mišićem, nagoveštavali su da bi prvi meč u 2024. godini za Đokovića mogao da predstavlja lakši trening pred naredne izazove, ali je zapravo usledilo buđenje Prižmića i sve osim lakog posla za branioca krune. Motivisani kvalifikant uspeo je da u drugom setu dovede Đokovića u situaciju da juri brejk zaostatka, potom i u poziciju da dva puta servira za ostanak u setu, a na kraju, u taj-brejku, pošlo mu je od ruke ono što se kroz Novakovu karijeru rivalima retko dešavalo - da iz taj brejka izađe kao bolji od Srbina.

Izjednačenje u setovima donelo je restart posle kojeg su oba tenisera pokazala određene oscilacije te je na brejk prvog reketa tinejdžer odgovorio serijom od tri gema. Preokret kojim je Prižmić stigao do prvog vođstva na susretu ujedno se ispostavio i kao poslednji trzaj autsajdera, dok je Đoković još jednom pokazao da mu je u prethodnom periodu jedan od glavnih pokretača postao nada rivala.

Prvi trenutak u kojem Hrvat više nije bio teniser koji nema šta da izgubi ispostavio se i kao početak njegovog pada jer je Srbin sa osam vezanih gemova prvo stavio tačku na treći set, a potom stekao nenadoknadivu prednost na putu do pobede i rutinski stavio tačku na susret.

Lišen pritiska rezultata, na megdanu najboljem na svetu, perspektivni 18-godišnjak je uspeo da prilično namuči Đokovića kojem je današnji duel postao najduži meč prvog kola nekog grend slema u bogatoj karijeri. Uprkos borbenom izdanju kojim je izazvao komplimente i rivala Prižmić je uspeo samo da dobro izmori branioca krune kojeg na drugom koraku očekuje susret sa boljim iz okršaja dvojice lokalnih tenisera Alekseja Popirina i Marka Polmansa.


tagovi

Australian OpenNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara