Iga Svjontek (©Reuters)
Iga Svjontek (©Reuters)

Nestvarnom nizu Ige Svjontek nema kraja: Preokretom do četvrtfinala Rolan Garosa i 32. uzastopne pobede

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.05.22. | 20:36

Poljakinja prvi put na turniru izgubila set, razgoropadila se i oduvala Žengovu

Ima neka tajna veza između Rolan Garosa i Ige Svjontek. Grad svetlosti i pariska šljaka iz poljske teniserke izvlače ono najbolje. Tu je osvojila prvu i, za sada, jedinu grend slem titulu, a kako igra ove godine osmehuje joj se nova. Nestvaran niz Ige Svjontek traje, došla je do 32. pobede u nizu, računajući i one dve u Bili Džin King kupu. Poljski uragan ponovo guta redom rivalke na Rolan Garosu.

Važi za ženski tenis da svako čudo tri dana dosta, mnoge talentovane teniserke ne potraju duže od jednog grend slema. Blesnu i nestanu. Nije to slučaj i sa Igom Svjontek. Nameračila se Poljakinja na drugi trofej, kojim bi krunisala odličan prvi deo sezone. Najbolja teniserka sveta mučila se u četvrtfinalu, krenula je iz minusa, ali je slomila žilavu Ćinven Ženg i plasirala se u četvrtfinale – 2:1 (6:7, 6:0, 6:2).

Izabrane vesti

Zaustavljena je Iga Svjontek prošle godine u četvrtfinalu, na tom koraku predala je krunu organizatorima osvojenu 2020. godine. Na putu do drugog grend slem polufinala ove godine – stigla među četiri najbolje u Australiji – stoji joj Džesika Pegula, koja je u dosadašnjem toku turnira, poput Poljakinje, rivalkama prepustila zbirno jedan set.

Sve dok nije izašla Žengovoj na megdan, delovalo je da teniserku iz Varšave ništa ne može da uzdrma i da bi mogla da ima savršen grend slem. Lesija Curenko, Alison Riske i Danka Kovinić su bile nemoćne, čistila je Iga Svjontek linije u tim sudarima i prošetala se do osmine finala bez izgubljenog seta. Žengova je bila tvrđi orah, ali ne toliko da nosilac broj jedan na turniru zapne na četvrtom stepeniku.

Razmenjivale su teniserke brejkove u prvom setu, propisno su častile jedna drugu. Poljakinja je u desetom gemu propustila da iskoristi tri set lopte, da bi Ćinven Ženg ubrzo protraćila jednu manje. Nastavile su teniserke u istom ritmu i u taj-brejku u kome je Kineskinja bila hladnokrvnija. Treća set lopta nije otišla niz vetar.

A, onda – poljski uragan!

Prvi set trajao je bezmalo sat i po, ostatak meča jedva je premašio čas igre. Gotovo u svakom gemu Iga Svjontek imala je brejk-lopte, pet puta oduzela je servis rivalki – tri puta u drugom i dva u trećem setu – i nije joj ostavila ni trunku prostora da se nada pobedi.

Doha, Indijan Vels, Majami, Štutgart, Rim… Nastaviće se. Poslednji put kada je teniserka iz Varšave pokazala znake slabosti bilo je u Dubaiju, od tada ne zna za poraz. I 32. teniserka joj se poklonila, a tu ne namerava da stane. Cilj je novi pehar na pariskoj šljaci.


tagovi

Iga ŠvjontekRolan Garosgrend slemWTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara