NOVAK ili HUAN MARTIN: Ko je novi/stari kralj Njujorka?

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.09.18. | 11:44

Finale muškog singla US opena (22 č) između Srbina i Argentinca obećava vrhunski tenis i uzbuđenje. Veliku ulogu u tome će igrati njujorška publika koja ima svog favorita, a to nikada nije Srbin

Njujork jer sinoć doživeo pravu katarzu i to u suzama, kada je Naomi Osaka do nogu potukla u finalu US Opena nervoznu, ratobornu, ali pre svega favorizovanu i nadasve voljenu Serenu Vilijams pred preko 20.000 njenih navijača.

Da li je to bio krešendo onoga što nas očekuje ili je to bio vrhunac poslednjeg grend slema sezopne videćemo večeras od 22 časa po srednjoervsopkom vremenu kada se za titulu u mupškom singlu bore Novak Đoković i Huan Martin del Potro. Biće to njihvo 19 susret, a naš as vodi sa 14-4, od čega 10-3 na tvrdoj podlozi.

Izabrane vesti

Malo ko očekuje da se posao brzo završi, mada ako naš as uspe rano da isplete mrežu oko Argetninca, moglo bi i u tri seta. Teško, istina jer je Delpo, koji je 2009. osvojio upravo na Flašing medouzu jedini grend slem trofej iznenadivši tada praktično nepobedivog Rodžera Federera previše iskusan i kvalitetan igrač. Problem sa Novakom su slabe igre u finalu US Opena. Naime, iako ima dve titule iz Njujorka, ovo će mu biti čak osam borba za pehar i 3,8 miliona dolara (ovogodišnja šampionska nagrada), što dovoljno govori da ima problema da se odupre publici.

A ona je, nemajte sumnje protiv njega i to u 99 posto slučajeva. Sve je počelo još pre čitavu deceniju kada je javno odgovorio na prozivku tada američkog prvog reketa sveta, Endija Rodika da se lako predaje. To mu nikada nisu zaboravili, jer su smatrali da nema pravo da se "javlja" Gadno su se prevarili. A ni ove godine im nije ostao dužan, opominjao ih je na ponašanje, prozivao, utišavao i to javno. U stvari, uradio je ono što bi većina Srba, a bogami i ostatka sveta volela - da javno na velikoj sceni isproziva Amere i da ga oni slučaju i ćute. E to je moć i uspeh!

Ali, to ga i mnogo košta jer se uvek bori protiv dva protivnika kada je u Njujorku. Tako će biti i večeras, ali je barem preko puta mreže njegov zasita dobar prijatelj. Huan Martin je retko dobar momak u svetu belog sporta, omiljen i među kolegama, ali i navijačima. Pored toga ovaj div iz Tandila, je autsajder pošto je u omeru sa Noletom 4-14, pa teniska publika obično staje uz slabijeg. Naravno, osim kada su u pitanju njihovi teniseri, ali i Fedeks. Argentinac je našem asu naneo možda i najbolniji poraz u karijeri, onaj u prvom kolu Olimpijskih igara 2016. u Rio de Žaneiru pre dve godine, kada je Nole držao sva četiri grend slema. Biće to samo još jedan motiv Beograđaninu da se dokopa druge grend slem titule zaredom.

Čini se da je Nole ove godine nikad spremniji za pljuvačinu sa tribina, ali i iz tamošnjih medija. To je pokazao u više navrata, te pritisak sa tribina najvećeg teniskog stadiona an svetu, "Artur Eša" neće moći mnogo da mu naškodi. Novakova snaga, osim iskusta i 13 grend slem trofeja, je jaka psiha, ali i odlični servisi i bekhend koji ga ove godine u Njujorku savršeno služi.

Ima i Delpo oružje za našeg asa, i to dva. A to su servis i pakleni forhend, možda i najopasniji na celom profi turu, Ako mu bude krenulo, pre svega iz servisa, mogao bi i do pehara, ali ako mu Novak bude hvatao loptice i slao ih pod noge, crno mu se piše.

***kvote su podložne promenama

Foto: Action IMAGES


tagovi

US openbet analizaHuan Martin Del Potro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara