Foto: AFP
Foto: AFP

Novak Đoković slavio u meču godine! Alkaras u Sinsinatiju morao da se pokloni teniskom bogu

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.08.23. | 02:34

Novak Đoković je osvojio turnir u Sinsinatiju u najboljem teniskom meču godine protiv spektakularnog Karlosa Alkarasa

Ako ste mislili da ovaj dan ne može da bude bolji posle pobede košarkaša, pa odbojkašica, pa svetskog zlata Ivane Vulete, ovo što smo gledali u noći između nedelje i ponedeljka je za teniske anale. Novak Đoković je šampion mastersa u Sinsinatiju, jer je u finalu savladao Karlosa Aklarasa, ali čak i ta činjenica pada u senku zbog samih dešavanja na terenu jer smo bili svedoci najboljeg teniskog meča ove godine.

Tri seta, rata, magije, umetnosti... teško je pronaći epitete za ono što su prikazali Novak Đoković i Karlos Alkaras. Na kraju pobeda Srbina 2:1 (5:7, 7:6, 7:6).

Izabrane vesti

"Ne znam šta da kažem. Jedan od najtežih mečeva u mojoj karijeri. Nema veze koji turnir, koja kategorija, ko je na drugoj strani. Neverovatno", bile su prve reči Novaka Đokovića posle pobede.

Đoković je do 39. Masters titule i 95. ukupno u karijeri došao sa "ivice ponora", velikim preokretom u trenutku kada je imao set minusa i 2:4 u drugom, plus probleme sa pulsom zbog velike vrućine.

Teško je pronaći momenat odakle da se krene se opisivanjem događanja. Novak je počeo bolje meč, tu nema dileme. Uostalom vrlo brzo je došao do brejka prednosti i u tom momentu je izgledalo da će ovaj meč biti rutinski, bez previše uzbuđenja.

Kako smo se samo prevarili...

Usledilo je tri sata najneverovatnijeg teniskog programa u kojem su mogli da uživaju i oni koji ne vole beli sport, jer je ovo bilo nešto više od tenisa, ovo je bila borba dva gladijatora koja su se vraćala iz ponora, pa bila na ivici pobede, i tako u krug dok Novak Đoković još jednom nije pokazao da niko ne može da mu parira u mentalnoj snazi.

Izgledao je Srbin kao da je poražen i to već u prvom setu. Nije se kretao kako smo navikli, često je posustajao. Udarci nisu imali potrebnu žustrinu, a na drugoj strani je bio mladi i gladni tigar koji je sve to maestralno koristio. Na sve to je i sunce odigralo veliku ulogu. Na ovom turniru Novak je sve mečeve igrao u noćnom terminu, a sada prvi put je imao i žestokih problema sa vrućinom, čak je u pojedinim momentima teško disao, dok je mladi Španac proslavljao osvojen prvi set.

Nastavak nije doneo ništa novo u igri Novaka. Slabiji servisi, teško disanje, a Karlos je igrao kao mašina, ali su se onda videle i njegove godine. Pomislio je prerano da je porazio šampiona kakav je Đoković. Srbin je bio u ovakvim situacijama nebrojano puta i odjednom, umesto da Alkaras slavi pobedu, Novak je napravio brejk i kao probuđena zver krenuo u kontranapad.

Nizali su se gemovi, svaki spektakularniji od prethodnog. Briljantni udarci, servisi, ma sve je bilo za uhvatiti se za glavu i gledati u neverici. Stigli smo do prvog taj-brejka i naravno svi su pomislili kako mladi Španac može da ponovi ono što je uradio na Vimbldonu. Da nadigra Đokovića u taj-brejku. Međutim, ovoga puta to mu nije pošlo za rukom.

Sada je Novak već uveliko pronašao stabilnost, a i ono vrelo sunce je počelo da zalazi.

Đoković je u sedmom gemu trećeg seta iskoristio petu brejk loptu i stigao do prednosti od 4:3. U devetom gemu Alkaras je uspeo da spase dve meč lopte i smanji rezultat na 4:5, a u narednom gemu iskoristi petu brejk loptu i u potpunosti se vrati u meč. Dok se ovo dešavalo, publika je bila u transu jer nije mogla očima da veruje šta se na terenu dešavalo, teniseri su išli preko svake moguće ljudske granice izdržljivosti.

Alkaras je posle četiri spašene brejk lopte u 11. gemu poveo sa 6:5, ali je Đoković sigurnim servisom u narednom gemu stigao do izjednačenja i pobednik se rešavao ponovo u taj-brejku.

Tada još jednom dolazi do izražaja mentalna snaga Srbina, koji ni u jednom momentu nije posustajao iako je ispustio nekoliko šansi da znatno ranije reši meč. Ipak, na kraju posle pete meč lopte je stigao do titule, a koliko je bio oduševljen najbolje pokazuje urlik i cepanje majice.

Đoković i Alkaras su večeras odigrali najduži meč u istoriji turnira u Sinsinatiju.

Sportski događaj koji će se prepričavati, a dva tenisera koja će nastaviti da se bore gde god da se susretnu, vrlo verovatno već u Njujorku.


tagovi

Novak ĐokovićMasters u Sinsinatiju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara