Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Novakova uvertira za US Open i pohod na 39. masters titulu: Fokina uvek potencijalna mina

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 17:30

Srpski as igra prvi meč posle mesec dana i poraza u finalu Vimbldona, a rival je čovek koji ga je prošle sezone izbacio u Monte Karlu i namučio na putu do titule Rolan Garosa

Posle nepune dve godine Novak Đoković je ponovo na američkom tlu i spreman je da se upusti u pohod na Ameriku. Ruku za US Open i lov na 24. grend slem titulu srpski teniski as nameštaće u Sinsinatiju, mastersu na kojem je tokom karijere imao najmanje uspeha. Putešestvije ka trećoj tituli u Ohaju počinje noćas u 01.00 kada će Đoković udariti na Alehanra Davidoviča Fokinu, vrlo nezgodnog Španca kojeg je početkom juna eliminisao u trećem kolu Rolan Garosa.

Zašto je Sinsinati u Novakovom cv-ju upisan kao najteži masters? Dugo mu je samo Sinsinati nedostajao da objedini sve masters titule, probio je led tamo 2018. godine, ponovio uspeh dve godine kasnije, ali mu je saldo u finalima negativan sa pet poraza i dva trijumfa. Doduše, samo dvojica tenisera su ga pobeđivala u borbama za trofej na najbržem američkom betonu - Rodžer Federer u tri navrata i Endi Mari jednom manje.

Izabrane vesti

KVOTE ZA OSVAJANJE US OPENA

Okršaj sa Davidovičem Fokinom biće Novakov prvi takmičarski od poraza u finalu Vimbldona, koji je, kako kaže preboleo u danu. Dakle, treba očekivati svežeg Đokovića spremnog da napadne 39. masters titulu i konkurenciji autoritativno najavi dolazak na poslednji grend slem sezone.

Španac je rival koji se mora shvatiti ozbiljno, jer je prošle godine bio mina na koju je Novak nagazio u Monaku. Svestan je toga i Đoković koji je od Fokine izgubio na startu prošlogodišnjeg mastersa u Monte Karlu i koji ga je ozbiljno preznoio na ovosezonskom Garosu iako je pobeda izvojevana u tri seta. Bio je sve to samo ne rutinski duel, jedna od nateže ostvarenih pobeda 3:0 u karijeri Novaka Đokovića. Prva dva seta trajala su dva sata i 50 minuta, oba po 85 minuta.

Mladom Špancu šljaka jeste omiljena podloga, ali su prošlonedeljni plasman u polufinale Toronta i pobede nad Aleksanderom Zverevim i Kasperom Rudom pokazale da je izuzetno opasn i na betonu. A završnica u Kanadi donela mu je i renking karijere u vidu 23. mesta.

“Dostignuća u Torontu dala su mi samopouzdanje i veru u pobede protiv top igrača. To vam daje mnogo snage, moći i fokusa za naredne mečeve. Ova nedelja će predstavljati potpuno novi izazov za mene i biće teža, ali spreman sam i mentalno se još bolje osećam", rekao je Fokina pa nastavio o Đokoviću: "On je kompletan i ima sve od Rodžera i Rafe. Njegovo telo je tako elastično i ima toliko oružja kojim može da vas natera na grešku. Pogađa vinere, odlično servira. Ali glava stvar kod njega jeste procena šta treba da radi."

Fokina je u prvom kolu Sinsinatija ekspresno počistio vrlo kvalitetnog Argentinca i 31. tenisera sveta Tomasa Martina Ečeverija. Novaka bi mogao da namuči jer srpski teniski as tačno mesec dana nije igrao takmičarski tenis.

Osim što će mu Novaku Sinsinati biti uvertira za US Open, moći će trenutno drugi teniser sveta da povrati teniski tron. Đoković zaostaje 600 poena za Alkarasom i ne brani bodove u Ohaju, dok Španac brani četvrtfinale, a zatim i titulu u Njujorku.




tagovi

SinsinatiATP SinsinatiNovak ĐokovićAlehandro Davidovč Fokina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara