Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Novakovi rođendanski momenti bezvoljnosti pre nego što je odlučio da raširi čeljusti

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.05.24. | 20:52

Najbolji teniser sveta preko Nemca Janika Hanfmana došao do četvrtfinala u Ženevi i upisao 1.100. ATP pobedu u karijeri

Teško da je Novak Đoković na startu 2024. godine video sebe kako na Rolan Garos ide iz Ženeve. Poslovično mu je odskočna daska za Frenč open bio rimski masters. No, činjenica da od starta sezone nije podigao trofej, te da mu je manjkalo mečeva na šljaci uticala je da najbolji teniser planete zaigra upravo u Švajcarskoj i to na svoj rođendan. Početak potrage za samopouzdanjem pred odlazak u Pariz gde brani pehar bio je trijumfalan, ali ne i ubedljiv... Makar ne čitavim tokom duela. Prvi reket sveta je tokom meča sa Nemcem Janikom Hanfmanom kojeg je dobio u dva seta, prikazao puno oscilacija - 2:0 (6:3, 6:3).

Srpski as je, ako ne računamo otpirlike jednočasovnu pauzu zbog kiše pred kraj prvog seta, prilično brzo eliminisao 85. tenisera sveta. Međutim, na mahove delovao je prilično dekoncentrisano i bezvoljno, odavao utisak da je nezadovoljan što na 37. rođendan mora da igra tenis. Nakon osvojenog prvog seta dozvolio je Hanfmanu da povede sa 3:0, stekne brejk loptu za 4:0 i kao da se u glavi najvećeg svih vremena upalio alarm. Usnula zver je jednostavno razjapila usta, raširila čeljusti i u nastavku meča progutala Hanfmana sa šest vezanih gemova.

Izabrane vesti

Odlilčno se Novak kretao početkom prvog seta, poveo sa 3:2, pre nego što je napravio, a onda uprkos brejk loptama rivala potvrdio brejk. Delovalo je da će počistiti Hanfmana u prvom periodu igre za manje od pola sata, da bi počeo da srlja i greši. Nemac je smanjio na 5:3, a onda mu je Novak u gemu u kojem je servirao za set dozvolio čak pet brejk lopti. Prve tri spasao na drugi servis, kod četvrte Hanfman imao veliku priliku, ali odigrao loš volej i Novak to kaznio. Taj maratonski poslednji gem prvog seta prekinula je kiša, da bi nakon povratka na teren i novog zagrevanja Đoković sa dva as servisa arhivirao prvi set.

S kraja prvog i početkom drugog seta u četiri vezana gema dozvoljavao je brejk lopte rivalu koji je do prvog brejka došao tek iz desetog pokušaja. Smetala je Đokoviću vlažna šljaka, početkom drugog dela meča nije se dobro kretao, nije imao kontrolu nad proklizavanjima, ali je vlasnik 24 grend slem titule pokazao sa kakvom lakoćom je sposoban da čisti rivale (naročito one van top 10) kada uđe u stoprocentni fokus. Za tili čas od zaostatka 3:1, Novak se obreo pred vratima trijumfa i četvrtfinala koje je obezbedio za svega 72 minuta borbe.

Za plasman u polufinale Novak će se sutra, ne pre 15.30 boriti sa boljim iz okršaja Denis Šapovalov - Talon Grikspor. Interesantno, prvi nastup na ATP 250 turniru u Ženevi doneo mu je 1.100 pobedu u karijeri, a organizatori su mu na kraju meča izmamili osmeh rođendanskom tortom. Sa njom u rukama, još jednom je pokazao da nije samo veliki sportista. Zalogaj, ali i veliku uspomenu dobili su volonteri, skupljači loptica, redari.

Inače, prvi put u karijeri još od Čelendžera u Budimpešti kada je napunio 17, Novak je igrao teniski meč na rođendan.



tagovi

Novak Đokovićženeva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara