Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Đoković posle više od mesec dana na terenu: Prvi rival anonimni Rus koji obožava Marija

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.04.23. | 11:40

Srpski as kreće u ofanzivu na prvi trofej na šljaci

Srbija je već prvog dana mastersa u Monte Karlu ostala bez dvojice predstavnika, pošto su Dušan Lajović i Filip Krajinović eliminisani posle tesnih mečeva, a danas će svoje mečeve igrati Novak Đoković i Miomir Kecmanović.

Prvi reket sveta vraća se takmičarskim mečevima posle više od mesec dana pauze, odnosno od polufinala turnira u Dubaiju, gde ga je nadigrao kasniji šampion Danil Medvedev. Đoković se na prvom koraku susreće sa anonimnim Rusom Ivanom Gahovim, trenutno 198. igračem planete.

Izabrane vesti

Gahov je napravio senzaciju već u prvom kolu kada je dobio apsolutnog favorita Mekenzije Mekdonalda sa 7:6(6), 2:6, 6:3, dok je Đoković kao jedan od nosilaca bio slobodan. Meč po rasporedu ne bi trebalo da počne pre 14 časova, a treći je u programskoj šemi. Prenos možete pratiti na televiziji Sportklub.

(1,02) N. ĐOKOVIĆ - I. GAHOV (15,0)

Rus je na masters u Monte Karlu došao posle odustajanja četvorice igrača koji su imali prednost. Uspeo je da se probije kroz kvalifikacije do glavnog žreba, a onda i da uzme meru Mekdonaldsu. Gahovu je najbolji plasman na ATP listi bio 186. pozicija, a u Monte Karlu je upisao svoju prvu ATP pobedu, pošto je dosad igrao na Čelendžerima. Zanimljivo je to da su mu idoli Endi Mari i Marat Safin. Od svoje 14. godine živi u Španiji gde je i počeo ozbiljnije da trenira tenis...

Đoković se vraća na teren pošto je propustio američku turneju zbog striktnih pravila SAD i zabrani ulaska nevakcinisanim strancima, zbog čega nije mogao da igra masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Đoković je slobodne dane mahom proveo pripremajući se u Srbiji, da bi poslednje pripreme proveo baš u Monte Karlu, gde je uspeo da isprati i pobedu Partizan Mozzart Beta nad Monakom čime je overen plasman u četvrtfinale Evrolige.

----------------------

KVOTE NA OSVAJAČE ROLAN GAROSA

Novak Đoković – 2,50

Karlos Alkaras – 2,80

Rafael Nadal – 3,50

Stefanos Cicipas – 7,50

Aleksander Zverev – 15,00

Kasper Rud – 15,00

Janik Siner – 15,00

Holger Rune – 15,00

Danil Medvedev – 25,00

----------------------

Uprkos tome što nije igrao preko mesec dana, Đoković je uspeo da se vrati na prvo mesto ATP liste i na vrhu će biti siguran do Madrida. U Monte Karlu srpski as juri trofej koji je već podizao 2013. i 2015. godine, ali od te poslednje titule nije uspeo da ode dalje od četvrtfinala. S obzirom na to koliko ga nije bilo imaće dodatni motiv da promeni učinak i tako ostavi jak utisak na početku sezone na šljaci.

“Poslednjih godina sam navikao na produžene odmore. Nisam igrao u SAD ni prošle, ni ove godine. Ali u redu je. Imao sam vremena da više treniram na šljaci, što je pozitivna stvar, s obzirom da nas sada očekuju turniri na šljaci“, rekao je Đoković novinarima i dodao:

“Nisam imao mnogo uspeha u Monte Karlu tokom poslednje tri godine, nisam igrao dobar tenis tamo. Nadam se da ću ove godine početi da igram bolje u odnosu na prethodne godine i da ću graditi formu kako bih bio na vrhuncu u Parizu“.

Jasan je prvi teniser sveta da je sada fokusiran samo na najveće turnire i da nije više u stanju da igra sa istom energijom kao pre deset godina.

“Nije više lako igrati toliko turnira sa istim intenzitetom i energijom, te ostati konkurentan pored toliko mladih igrača. Da, biram svoje borbe i gde želim da budem na vrhuncu, zato i toliko pažnje posvećujem rasporedu. Grend slemovi su turniri gde želim da budem na vrhuncu forme, sledeći je Rolan Garos i to nije tajna, tu želim da igram najbolji tenis. Naravno, na svakom turniru na kojem igram želim da osvojim trofej. To je moj mentalitet godinama unazad. Osvojio sam sve velike turnire, ali kako se svaki naredni približava, želim da osvojim ponovo“.

Sa izostankom dvojice velikih favorita na šljaci, Rafaela Nadala i Karlosa Alkarasa, Đoković svakako ima veću šansu da se domogne trećeg pehara u Monte Karlu. Najveći rival mu je nominalno Stefanos Cicipas, mada su oči uprte i ka Janiku Sineru i Holgeru Runeu koje Đoković zajedno sa Alkarasom vidi kao sledeću “Veliku trojku“ svetskog tenisa.

Miomira Kecmanovića čeka okršaj protiv 16. nosioca Lorenca Musetija. Italijan je u slaboj formi u poslednje vreme i ako nešto ne promeni u svojoj igri, Srbin bi mogao lako da ga počisti sa terena. Museti je nedavno u Marakešu prekinuo seriju poraza, na koju se ubrzo vratio porazom od Aleksandra Milera. Kecmanović je na Masters stigao kao vicešampion turnira u Estorilu gde ga je nadigrao Holger Rune, a takođe je bio drugi i na Delerej Biču. Našem igraču najbolje ide na šljaci, mada je u poslednje vreme pokazao veliki napredak i na tvrdim podlogama.

MASTERS U MONTE KARLU

12.30: (1,75) K. Hačanov – A. Davidovič Fokina (1,95)

12.30: (1,20) A. Rubljov - Đ. Munar (4,00)

13.55: (1,02) N. Đoković – I. Gahov (15,0)

13.55: (1,75) L. Museti – M. Kecmanović (1,95)

15.20: (1,60) H. Hurkač – Dž. Drejper (2,19)

15.20: (1,12) S. Cicipas – B. Bonzi (5,30)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Masters Monte KarloNovak ĐokovićMiomir Kecmanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara