Đoković u Melburnu (© Reuters)
Đoković u Melburnu (© Reuters)

Preokret: Nevakcinisani će ipak igrati na Australijan openu!

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.10.21. | 13:20

U javnost procurio poverljiv dokument kojim je Tenis Australija obavestila Savet profesionalnih teniserki pri WTA, da će nevakcinisani moći da dođu u Melburn, ali uz obavezan 14-dnevni karantin

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Činilo se da je stvar gotova i da će uslov za učešće na predstojećem Australijan openu biti potvrda o primljene dve doze vakcine protiv kovida, nakon što su dvojica ministara u Saveznoj vladi Australije najavili ovakvu državnu politiku. Međutim, samo pet dana kasnije, u javnost je procurio poverljivi dokument u kojem se tvrdi suprotno, a koji je Tenis Australija, kao organizator prvog grend slema sezone, uputila Savetu profesionalnih teniserki, pri WTA.

Izabrane vesti

Kako stoji u mejlu, koji je WTA prosledio najboljim igračicama sveta, nevakcinisanim teniserima i teniserkama će biti dozvoljen ulazak u Australiju i učešće na Australijan openu, prenosi agencija AAP. U pismu se obaveštava Savet igračica da će nevakcinisani po dolasku morati da provedu 14 dana u strogom karantinu, kao što je slučaj bio i prošle godine.

Na kraju pisma, Tenis Australija je uputio i molbu da se ova informacija čuva kao poverljiva, dok je Savezna vlada Australije ne bude zvanično objavila. Uprkos tome, ova zvanična korespondencija je procurila u medije.

Vest je stigla kao iznenađenje, pošto su australijski ministri za imigraciju i zdravlje, Aleks Hok i Greg Hant, izjavili da će za tenisere i teniserke važiti isto pravilo kao i za ostale strane državljane, te da oni koji nisu potpuno vakcinisani protiv kovida neće moći da uđu u Australiju.

Takva najava je dovela pod veliki znak pitanja učešće velikog broja najboljih igrača, uključujući i najbolje tenisere sveta - aktuelnog šampiona Australijen opena Novaka Đokovića i prošlogodišnjeg finalistu Danila Medvedeva - koji su javno rekli da ne žele da objavljuju svoj status vakcinacije, a poznato je da su ranije izrazili i neslaganje sa uvođenjem obavezne imunizacije u tenisu.

Vest koju su objavile agencije nisu želeli da potvrde u Vladi države Viktorija. Na jutrošnjoj konferenciji za medije ministar sporta ove australijske države, čiji glavni grad je Melburn, kazao je da to još nije konačno i da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će nevakcinisani moći da igraju. Ministar zdravlja Viktorije Martin Foli je bio nešto pomirljiviji, rekavši da vlada ove države ne izdaje vize niti kontroliše granicu, već su te ingerencije u nadležnosti Savezne vlade Australije.

U svakom slučaju, biće zanimljivo videti kakav će biti konačan epilog ove javne debate koja je u potpunosti bacila u zapećak završnicu aktuelne teniske sezone. Zvaničan stav Vlade Australije treba očekivati u naredne dve nedelje, ali teško je verovati da bi Tenis Australija, kao krovna organizacija koja od početka pandemije tesno sarađuje s vlastima, poslala takvo obaveštenje savetima teniserki i tenisera da nema garancije iz vrha države.

Valja istaći i da vakcinacija nije obavezna prema propisima obe teniske asocijacije: muške ATP i ženske WTA.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Novak ĐokovićATPWTATenisAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara