FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Seme nade u njeno srce posadila je Na Li, a sada je nova heroina azijskog sporta

Vreme čitanja: 2min | čet. 25.01.24. | 16:09

Plasman Ćinven Ženg u finale Australijan Opena najveće je iznenađenje prvog Grend slema u sezoni

Navikli smo prethodnih godina da nam svaka nova iznedri neočekivana imena u završnicama Grend slem turnira u ženskom delu žreba. Bilo bi iznenađenje da nema iznenađenja, pa nas tako ni ovogodišnje izdanje otvorenog prvenstva Australije nije ostavilo bez junakinje iz drugog plana. Kineskinja Ćinven Ženg do Ju Es Opena prošle godine nikada nije dogurala dalje od trećeg kola na nekom od četiri najznačajnija turnira, a sada će igrati u finalu Australijan Opena. Petnaesta teniserka sveta trijumfovala je nakon stotinak minuta protiv Ukrajinke Dajane Jastremske 2:0 (6:4, 6:4) i izborila subotnji sudar sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom.

Opravdala je ulogu favorita Ženg protiv kvalifikantkinje i tako postala prva igračica u istoriji Grend slemova koja se u finale plasirala bez ijednog odigranog meča protiv neke od nositeljki. Ujedno je s 21 godinom i 109 dana postala druga najmlađa azijska teniserka koja će se naći u borbi za trofej na najvažnijim turnirima, odmah posle Naomi Osake (20 godina i 325 dana).

Izabrane vesti

Izuzetno zaslužnom za svoj uspeh Ćinven smatra sunarodnicu Na Li, dvostruku Grend slem šampionku (Rolan Garos 2011, Australijan Open 2014). Imala je Ženg samo devet, deset godina kada je gledala svoju heroinu na televiziji kao i 116.000.000 ljudi u Kini tog dana, poželela da se bavi tenisom i upisala se baš u jednu od ispostava akademije koje je tih godina otvorila Na Li. Tada joj je otac rekao "Ako želiš da ideš u Vuhan da treniraš pokušaćemo da ti nađemo boljeg trenera za tebe". Napustila je dom i prihvatila odvajanje od roditelja udaljenih stotinama kilometara i kompromis se sada isplatio.

"Gledajući Li u meni se pojavila nada da azijske igračice mogu da urade nešto i da je to lepota međunarodnog sporta".

Finalni duel Australijan Opena između Arine Sabalenke i Ćinven Ženg igraće se u subotu (09.30).


tagovi

Australian Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara