Janik Siner (©Reuters)
Janik Siner (©Reuters)

Sinerova nedelja iz bajke dobiće završni čin: Pao i Medvedev za finale mastersa u Torinu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 17:08

Italijan u odlučujućem, trećem setu, deklasirao ruskog tenisera

Prvi preduslov za osvetu Novaka Đokovića Janiku Sineru je ispunjen. U slučaju da kasnije večeras savlada Karlosa Alkarasa, imaće priliku najbolji teniser sveta da se revanšira Italijanu za poraz u grupi od pre četiri dana, pošto se četvrti reket sveta plasirao u finale završnog masters turnira u Torinu.

Nošen hukom svojih Italijana sa tribina, Siner je u polufinalu poslednjeg ATP turnira za 2023. godinu savladao Danila Medvedeva, obezbedivši prvu kartu za finale, bez ikakve sumnje najveće u njegovoj karijeri - 2:1 (6:3, 6:7, 6:1). Osvojio je 22-godišnji Italijan u dosadašnjem toku karijere deset ATP titula, sredinom avgusta slavio je na mastersu u Kanadi, prethodno igrao još dva finala turnira iz serije 1000, ali teško da je bilo koje od prethodnih dostignuća italijanskog tenisera veće od ovog, ostvarenog u njegovoj zemlji, još u društvu najboljih tenisera sveta, koje je jednog za drugim obarao na putu ka poslednjem koraku.

Izabrane vesti

Kakva nedelja, ma, kakvih mesec dana je iza Sinera. Ako izuzmemo meč koji je predao Aleksu De Minoru pre nego što je i počeo, Janik je od turnira u Beču krajem oktobra dobio svaki od poslednjih deset! Pride, osam od tih deset ostvario je protiv TOP 15 tenisera, a trijumf nad Danilom deseti mu je u karijeri nad teniserom iz TOP 5 na svetu. Nijedan Italijan pre njega nije ih imao više...

Obojica tenisera su pokazali dosta oscilacije u igri na startu meča. Siner je već u trećem gemu prvog seta morao da spašava brejk loptu - što je i učinio - a već u narednom oduzeo je servis Medvedevu, i to nakon što je prvi vođstvu ruskog tenisera osvojio pet vezanih poena! Ispostavilo se da je taj brejk odlučio i pobednika prvog seta, jer osim u narednom, petom gemu, kada je Medvedev pokazao nameru da ekspresno uzvrati, obojica su podigli nivo igre i rutinski osvajali servis gemove.

Ritam koji su postavili u drugoj polovini prvog seta Siner i Medvedev su održavali tokom čitavog drugog, koji je na kraju odlučen u taj-brejku, mada je treći teniser sveta mogao ranije da ga reši u svoju korist. Rus je u osmom gemu stigao do brejk lopte, druge na meču, ali ni nju nije uspeo da iskoristi. Ipak, u taj-brejk je ušao furiozno, napravio dva mini-brejka i vrlo brzo stekao tri set lopte, a ovaj put je, za promenu, unovčio drugu i izjednačio rezultat.

I onda, u odlučujućem setu, umesto da drama dostigne vrhunac, publika u Torinu gledala je kako njen miljenik rutinira Medvedeva. Publika koja mu je još jednom u određenoj meri i pomogla da na kraju uzdignute glave napusti teren. Nije Medvedev, kao ni većina drugih tenisera na turniru, uspeo da izbegne subok sa navijačima, a detalj koji bi mogao da se zavede kao jedan od presudnih odigrao se na startu trećeg seta.

Nakon što je izgubio dugu razmenu sa Sinerom u drugom gemu, a znajući da je prethodno prepustio servis gem rivalu, ruski teniser je pobedesneo i bacio reket u stranu. Italijanska publika je taj njegov potez ispratila zvižducima, jedan od gledalaca bio je izgleda posebno glasan, a Medvedev ga je pronašao u gužvi i pozvao ga da siđe na teren. Dobio je Rus zbog toga opomenu, ali i "izgubio glavu". Potpuno dekoncentrisan, možda i frustriran zbog nemoći da isparira odličnom Sineru, Medvedev je iz gema u gem sve više rizikovao i - grešio. Mnogo grešio. Siner nije srljao, bio je dovoljno staložen, pogađao neverovatne udarce kako pogađa čitave nedelje i krupnim koracima koračao ka velikoj pobedi.



tagovi

Janik SinerZavršni ATP turnirDanil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara