Fudbaleri Ajaksa (AFP)
Fudbaleri Ajaksa (AFP)

Ajaks je izlečen! Džonijeva terapija čini čuda

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.02.23. | 18:51

Kopljanici kao preporođeni posle smene trenera

Trpio je Ajaks i previše Alfreda Shrojdera… Još jesenas je bilo jasno da nekadašnji Ten Hagov asistent nije dorsatao ovoj ulozi. Dobar je pomoćnik, ali slab prvi trener. Pokazalo se to u više navrata.

Ajaks mu je dao više nego dovoljno vremena da izvuče tim iz krize ali kada je đavo odneo šalu, morali su da reaguju i da ga smene. Kao iznuđeno rešenje su iz mladog tima prekomandovali nekadašnjeg defanzivca Džonija Heitingu. I pogodili!

Izabrane vesti

Ajaksa sa Heitingom, kojem pomaže nšto iskusniji Mihael Rajziger, igra kao preporođen. Četiri utakmice – četiri pobede. Uz gol razliku 13:2! Posle ubedljivih prvenstvenih pobeda nad Kamburom i Ekscelziorom te teško iszvojevane kup pobede u gostima protiv Tventea, Heitingin Ajaks je danas seriju pobeda nastavio savladavši RKC 3:1 teže nego što se očekivalo.

Ostao je Heitinga veran promenama koje je uveo kao što su povratak Dušana Tadića na mesto “lažne devetke” i pomeranje Mohameda Kudusa na krilo. Ali ovoga puta je morao da menja i to…

RKC se pokazao kao prilično opasan rival. Već posle desetak minuta igre je Alvarez morao da izbija loptu sa gol linije, a u 17. minutu je ona ipak završila u mreži. Posle lepe akcije Klementa i Lobetea, Sentejns je ostao sam na penalu i pogodio. Ajaks se našao u problemima…

Kopljanici su stezali obruč ali nisu napravili velike šanse do odlaska na poluvreme. Za razliku od Shrojdera koji je tvrdoglavo forsirao nešto što ne ide, Heitinga je na poluvremenu uvideo grešku. Napravio je dvostruku izmenu, Konsesiao i Klasen su morali napolje, a ušli su štoper Basi i centarfor Brobi. Alvarez je pomeren u vezni red, Tadić na krilo i rezultat je odmah bio vidljiv.

Posle lepog duplog pasa Berhujsa sa Tadićem i šuta holandskog reprezentativca, Brobi je na drugoj stativi ugurao loptu u praznu mrežu.

I umalo da hladan tuš opet pospe Johan Krojf Arenu. Ali Heronimo Rulji je sjajnom paradom zaustavio šut Bel Hasanija sa 25 metara i pokazao da je pravo pojačanje umesto neubedljivog Pasvera.

Krenuo je Ajaks svim silama napred, Kudus je pogodio stativu, da bi preokret konačno došao u 78. minutu posle prekida. Skakali su Alvarez i Basi, a strelac je bio Timber posle gužve pred golom gostiju. tri minuta kasnije je sve bilo gtovo. Opet su Tadić i Berhujs iskreirali po desnom boku, a Kudus je na petercu bio egzekutor.

Ajaks je preporođen i pobedom je odgovorio na trijumfe konkurenata za titulu. I pride napravio lepu uvertiru za okršaj sa Union Berlinom u plej-ofu za Ligu Evrope.

EREDIVIZIJA - 21. KOLO

Petak

AZ Alkmar – Ekscelsior 5:0 (5:0)

/Mijnans 20, 30, Karlson 27, Odgard 35, Pavlidis 38/

Subota

NEC - Kambur 0:0

PSV - Groningen 6:0 (1:0)

/De Jong 27, Simons 46, Brantvejt 69, Bakajoko 73, Silva 84, Ferman 88/

Emen - Fortuna Sitard 0:1 (0:0)

/Ozjakup 76/

Nedelja

Sparta Roterdam - Go Ahed Igls 2:1 (1:0)

/Van Kroj 4, Lauritsen 58 - Stokers 53/

Herenven - Fajenord 1:2 (0:2)

/Van Otele 75 - Gertruida 22, Himenez 34/

Vitese - Utreht 2:0 (0:0)

/Manhof 64, Vitek 90+3/

Ajaks - RKC 3:1 (0:1)

/Brobi 50, Timber 78, Kudus 81 - Sentjens 17/

Tvente - Volendam 3:0 (3:0)

/Brenet 16, Černi 17, Hilgers 20/



tagovi

Brajan BrobiMohamed Kudus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara