Danijel Munjoz postiže spektakularan gol protiv Španije (Reuters)
Danijel Munjoz postiže spektakularan gol protiv Španije (Reuters)

Dijaz krenuo cik-cak i ismejao odbranu Španije: Furija posle osam godina izgubila prijateljski meč (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 00:14

Kolumbija upisala i 20. uzastopnu utakmicu bez poraza, Danijel Munjoz postigao spektakularan gol

Nikada u istoriji Kolumbija nije pobedila Španiju. Ali tradicija i nizovi su tu da bi se rušili, pa se večeras i to promenilo. Testirao je Luis De La Fuente neke nove snage tri meseca pre nego što će njegova selekcija zaigrati na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a rezultat je bio prvi poraz u prijateljskim mečevima još od 2016. godine kada je Špance u Hetafeu iznenadila Gruzija. Večeras, na neutralnom terenu Olimpijskog stadiona u Londonu, Kolumbija je u 61. minutu izvela izvela munjevitu kontru, Luis Dijaz je krenuo cik-cak, ismejao odbranu šanije i desnom beku Danijelu Munjozu pripremio teren za spektakularan pogodak - 0:1 (0:0).

Dok je Nestor Lorenco sa jedne strane koristio najbolje igrače koje Kolumbija ima, poput Dijaza, Hamesa Rodrigeza, Munjoza, Hefersona Lerme, Matea Kasijere, Santosa Borea, duel u prestonici Engleske za selektora Crvene furije bio je više eksperimentalnog karaktera. Startna postava ni nalik onoj sa kojom će De la Fuente u junu mesecu krenuti nadmetanje u grupnoj fazi gde ga čekaju Hrvatska, Italija i Albanija.

Izabrane vesti

Ako se među 11 na startu i našlo nekoliko momaka koji bi trebalo da budu starteri, poput Davida Raje, Alehandra Grimalda, Ajmerika Laporta (mada je i to trenutno pod znakom pitanja), ostali su uglavnom bili epizodisti uz ponekod debitanta. Taj status imao je štoper Dani Vivijan, 97. debitant kojeg je Atletik Bilbao dao reprezentaciji. Samo Barsa ima više sa 102.

Ali neće Vivijan po lepom pamtiti prvi nastup za reprezentaciju imajući u vidu da je upravo 24-godišnjaka najbolji kolumbijski fudbaler namagarčio po isteku sat vremena igre. Istina, ni Alehandro Grimaldo se nije proslavio u svom šesnaestercu za potvrdu utiska da je neuporedivo korisniji u protivničkoj, no u svojoj trećini terena.

Do poluvremena, tek jedan udarac u okvir gola Španije. Furiji se, otkako je De la Funete seo na klupu, samo jednom dogodilo slabije prvo poluvreme. Protiv Hrvatske u finalu Lige nacija kada nisu uputili nijedan šut u metu. Pokazatelj da tandem vezista Real Sosijedada Zubimendi - Merino, kao i četvorka ispred njih u sastavu Sarabija, Moreno, Ojarsabal i Hoselu nije dovoljno učinkovita da se nosi sa prilično kvalitetnim, te nadahnutim rivalom, kojeg je u Londonu bodrilo više hiljada navijača i koji je, govorom tela, žarko želeo istorijsku pobedu nad Španijom. Pritom je Kolumbija večeras upisala i 15. pobedu u nizu od 20 utakmica bez poraza.

Desetak minuta pre kraja utakmice Pau Kubarsi dobio je poklon za sjajne igre prethodnih nedelja, kako u Primeri, tako i u Ligi šampiona. De la Fuente ga je učinio trećim najmlađim debitantom u istoriji državnog tima. Lamin Jamal je rekorder (16 godina i 57 dana), Kubarsi je zauzeo drugo mesto (17 godina i 60 dana), dok je Gavi pao na treće (17 godina i 62 dana). Svu trojicu dala je Barselona.

Španija je do večeras imala samo jedan poraz u 39 mečeva sa južnoameričkim timovima koji nisu Brazil i Argentina. Neko će možda reći da joj nisu prijali žuti dresovi koje ne pamti kada je poslednji put nosila, niti lopta nalik onoj sa Eura 2004. godine kada nije prošla grupu sa potonjim finalistima Grčkom i Portugalijom, ali biće da se bez komandanta Rodrija koji je meč presedeo na klupi, te Pedrija, Gavija, Karvahala, Morate (koji je kasnije ušao na teren), nije moglo.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara