Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Kopljanici su na stranputici, a Alkmar u centru skandala

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.10.23. | 11:24

Ajaks i AZ igraju derbi 8. kola Eredivizije

Teško da je Ajaks bio u komplikovanijoj i nezgodnijoj situaciji u ovom veku. Oko najvećeg holandskog kluba je veoma loša atmosfera, u svlačionici javašluk. Zbog muljanja s transferima sportski direktor Sven Mislintat već je dobio otkaz, a očekuje se da istim puteljkom, što dalje od Johan Krojf arene, krene i neuspešni trener Moris Stajn. Možda već od nedelje, ukoliko Kopljanici ne uspeju da slave protiv AZ Alkmara u kviru 8. kola Eredivizije. Rival je u sasvim solidnoj formi i u stopu prati lidera iz Ajndhovena.

Ajaks je trenutno 16. na tabeli, u ligi nije dobio na poslednja četiri susreta, u velikom derbiju Fajenord ga je pregazio sa 4:0. Kada se na to doda i poraz remi sa AEK-om u četvrtak, na dan odigravanja drugog kola Lige Evrope, četvorostruki prvak Starog kontinenta je već mesec i po dana bez trijumfa?!

Izabrane vesti

Stajnov sastav je od polovine avgusta kod kuće odigrao tri zvanična meča, nijedan nije rešio u svoju korist i samo na jednom je uspeo da zatrese mrežu rivala. AZ, s druge strane, od marta ne zna za poraz na strani, kada govorimo o Erediviziji. Prošle sezone u Amsterdamu ovi rivali su odigrali bez golova, dok je u Alkmaru bilo 2:1 za AZ. Od poslednjih pet međusobnih okršaja Kopljanici su slavili samo jednom.

Amsterdamski gigant, dakle, ove godine ima dosta problema, a takođe i peh, pošto njegova poslednja dva ligaška meča nisu odigrana zbog "spoljnih uticaja". Sada bi želeo da uđe u očekivanu formu protiv veoma jakog tima iz Alkmara, koji u dosadašnjih sedam mečeva nije izgubio, zabeleživši šest trijumfa.

14.30: (2,40) Ajaks (3,50) AZ Alkmar (2,85)

AFC je odigrao dva duela manje od ostalih protivnika u prvenstvu, a De Klasiker sa Fajenordom morao je da igra u dva dana. Početkom novembra ga čeka još i Volendam, a početkom decembra igraće desetak minuta protiv RKC Valvajka, pošto je ovaj meč prerano okončan zbog teške povrede golmana Etijena Vaesena posle sudara sa napadačem Brajanom Brobijem.

Ajaks je pobedio samo jednom u pet navrata i sakupio tričavih pet bodova, a mora da se nosi i sa zahtevnim rasporedom. AZ je, s druge strane, uspeo da se kroz dva kola kvalifikacija plasira u glavnu fazu Lige konferencije, u kojoj je prvo senzacionalno izgubio 3:4 u Mostaru od Zrinjskog, iako je vodio 3:0 na poluvremenu. Ipak, ovog četvrtka, posle teške borbe, uspeo je da savlada poljsku Legiju 1:0, mada je trijumf ostao u senci sada već međunarodnog skandala i hapšenja, pa oslobađanja dvojice igrača varšavskog tima Radovana Pankova i Žozuea zbog navodnog napada na čuvare.

Domaći trener Stajn dugo je pokušavao da pronađe uspešan recept za preporod tima, ali do sada nije uspeo. Protiv Alkmara ne može da koristi usluge Kaplana, Mansverka i argentinskog golmana Ruljija.

"Pred nama je veoma važna utakmica koju apsolutno moramo da pobedimo da bismo se vratili u trku za titulu. Alkmar ima ogroman kvalitet i u formi je", rekao je Stajn.

Njegovom kolegi Paskalu Jansenu nedostaju Bazoer i Vesterveld.

"Ajaks nema dobre rezultate, ali niko ne može da sumnja u njegov kvalitet. Znamo dobro da je ovo najverovatnije prolazna situacija. Video sam nastup u Atini i nije bio nimalo loš, tako da očekujem veoma izbalansiranu borbu", izjavio je Jansen.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

EREDIVIZIJA - 8. KOLO

Petak

Volendam - Utreht 1:0 (0:0)

/Miren 57/

Subota

Herenven - NEC 1:1 (1:1)

/Valemark 6 - Dost 45/

Almere Siti - RKC 1:0 (1:0)

/Robinet 32/

Go Ahed - Herakles 4:0 (2:0)

/Vilumson 13, Edvardsen 16, Sov 62, Kujpers 83/

Vitese - Ekscelzior 0:0

Nedelja

12.15: (9,50) Zvole (6,00) Fajenord (1,28)

14.30: (3,90) Fortuna Sitard (3,50) Tvente (1,95)

14.30: (2,40) Ajaks (3,50) AZ Alkmar (2,85)

16.45: (8,50) Sparta (5,50) PSV (1,33)

***kvote su podložne promenama



tagovi

AjaksEredivizijaAZ Alkmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara