Mateo Retegi (Reuters)
Mateo Retegi (Reuters)

Krenuo je kao Milito i Pjontek, videćemo gde će završiti... A mogao je u Zvezdi, Milanu, Interu, sa palicom...

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.09.23. | 10:55

Novi idol Marasija i ubica velikana u Seriji A

Mogao je da golove postiže sa palicom u ruci. Mogao je da završi i u Crvenoj zvezdi. Ali završio je jutros na naslovnim stranicama italijanske štampe.

Mateo Retegi ima furiozan start internacionalne karijere. Argentinski napadač kojeg je ugrabila reprezentacija Italije, a potom i Đenova je očigledno sudbinski bio predodređen za Apenine.

Izabrane vesti

Retegi je sinoć postigao jedan od četiri gola u pobedi Đenove nad Romom kojim je tapacirao najgori start sezone u karijeri Žozea Murinja, ali i rimske Vučice. Čak ni Murinjovi izgovori ovog jutra nisu u prvom planu posle fenomenalne partije Grifona. Ne priča se ovoga jutra na Čizmi toliko o porazu Rome koliko o času fudbala Đenove. O neuhvatljivom zvrku Gudmundsonu, sjajnim klincima Dragušinu i Frendrupu, tinejdžeru Maturu i nadasve o Mateu Retegiju koji je opet pokazao ubitačan instintk za gol kada je majstorski krunisao fenomenalnu akciju kod gola za 2:1.

Retegiju je Italija očigledno obećana zemlja. U prvih šest mečeva za Đenovu u Seriji A, učinak od tri gola su pre njega sada imali samo Dijego Milito i Kšištof Pjontek. Argentinac je kasnije izrastao u jednog od najboljih golgetera sveta, Poljak je i danas poster prolazne senzacije i upozorenje svima da pola dobre sezone ne mora da znači mnogo. Videćemo kojim će putem karijera da odvede Retegija. Za sada obećava...

Debitovao je za Đenovu sa dva gola u kupu protiv Modene. Potom je postigao jedini gol za pobedu protiv Lacija u Rimu. Zatresao je i mrežu u remiju sa Napolijem. A sinoć je pod noge bacio i Romu. Golovi protiv velikih vrede više. A sličan start je imao i u reprezentaciji Italije.

Nakon što je nastupao za mlađe selekcije Argentine, shvatio je da će teško dobiti šansu u napadu A selekcije i rado prihvatio Manćinijev poziv da na osnovu porekla zaigra za Italiju iako do tada nikada nije kročio na Apenine. Još je igrao klupski fudbal u Argentini kada je debitovao za Azure. I dao ga Englezima na debiju. Potom je zatresao i mrežu Malte i postao prvi igrač nakon 55 godina koji je u plavom dresu bio strelac na prva dva meča. Italija mu je izgleda bila suđena...

Ali put do nje je bio prilično čudan.

Mateo Retegi je prvo počeo da trenira hokej na travi, jedan od najpopularnijih sportova u Argentini. Cela porodica mu je u tom sportu, otac i majka legende tamošnjeg hokeja, sestra reprezentativka, osvajali su olimpijske i svetske medalje. Srećom, otac je i fan Rivera pa je Matea kao klinca od 10 godina odveo u jedan od dva najveća argentinska kluba. Ipak, Mateo je nastavio da paralelno trenira hokej i sa 15 godina odlučio da batali fudbal i posveti se samo postizanju golova sa palicom.

Nije se izborio u jakoj konkurenciji mlađih selekcija Rivera (paklena generacija sa Hirotijem, Palasiosom, Medinom...) i dve godine se posvetio samo hokeju. Došao je na vrata reprezentacije kada ga je tokom igranja fudbala na plaži sa prijateljima primetio Bokin skaut Dijego Masili i promenio mu život. Možda tati Retegiju nije baš bilo prijatno što zovu sa Bombonjere ali je svejedno želeo da se sin bavi fudbalom i Mateo je završio u Boki. Tamo je i postao centarfor jer su primetili osećaj i glad za golovima. U Riveru su ga gurali na krilo...

Debitovao je za Boku kada je zamenio legendarnog Karlosa Teveza ali ni na Bombonjeri nije uspeo da se probije pored žestoke konkurencije. Usledila je pozajmica u Estudijantes gde je počeo kao rezerva, dugo je čekao šansu i tek u 15. meču postigao prvi gol. Ukupno je dao tek pet golova na 29 utakmica što je slab učinak za špica ali i pored toga je predsednuk Huan Sebastijan Veron hteo da ga zadrži. Ipak, Estudijantes nije imao para da ga otkupi od Boke, a Boka nije mogla da mu pruži veću minutažu.

Dok je bio u taboru Studenata iz La Plate, nuđen je Crvenoj zvezdi. Agent Ivica Pavlović ga je ponudio na pozajmicu sa opcijom otkupa za mnogo manje pare od ovih koje se danas vrte na Marakani za pojačanja. Klub nije imao ništa protiv, ali je stručni štab predvođen Dejan Stankovićem odbio. Da li u strahu zbog slabog učinka u Estudijantesu, mladosti i neiskustva ili igračkih karakteristika, ali Retegi je brzo precrtan kao opcija na Marakani. Zvezda je kasnije dovela Dijega Falčinelija neposredno pred duel sa Omonijom u kojem je eliminisana u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Boka je Retegija prosledila u Taljeres, a ni tamo se nije davao golova. Tek sedam na 61 utakmici. Potom ga je pozajmila Tigreu i tu je usledila eksplozija! Nizali su se gol za golom i postao je prvi strelac argentinskog šampionata sa 19 pogodaka na 37 utakmica. Boka je zažalila što je Tigreu ostavila opciju otkupa polovine ugovora za samo 2.400.000 dolara. Naravno da je Tigre to iskoristio jer je Retegijeva cena vrtgolavo skočila. A Tigreu je išlo pola obeštećenja.

Tada je stigao i poziv Manćinija u rerezentaciju Italije, ali i pozivi sa svih strana Evrope. Porto je pokušao na brzinu da „prevari“ konkurenciju i ponudio 6.000.000 evra ali su Boka i Tigre čekali. Manćinijev izbor je alarmirao i velike italijanske klubove. Milan je prvi ozbiljno počeo da razmatra Retegija kao alternativu za Žirua ali odlazak Maldinija i Masare iz kluba su stavili tačku na tu priču i kasnije su došli Okafor i Jović. Inter je bio još ozbiljniji. Direktori Auzilio i Bačin su imali i ponudu koja je uključivala novac i mladog argentinskog špica Fakunda Kolidija (kasnije završio u Riveru). Boka i Tigre su razmišljali ali se tada isprečio Interov trener Simone Inzagi koji nije želeo Retegija jer mu ne odgovara po karakteristikama.

Za razliku od milanskih velikana, povratnik u ligu Đenova je bila konkretnija i ozbiljnija. Ponuda od 12.000.000 evra je zadovoljila Boku i Tigre. I igrača koji bi bio još bliži reprezentaciji Italije. Sve je bilo dogovoreno, Retegi se spakovao za put na Apenine a onda se u poslednjem momentu javio Ajntraht. U Frankfurtu su imali osećaj da će ostati bez Randala Kolo Muanija i tražili su zamenu. Bili su spremni da plate i više od Đenove ali je poziv trenera Alberta Đilardina i dobar razgovor ubedio Retegija da će mu na Marasiju biti bolje.

„Imao sam i druge dobre ponude ali su me trener i klub ubedili da dođem u Đenovu. Hvala i Dijegu Militu koji mi je sve najlepše rekao o Đenovi i posebno navijačima i atmosferi na Marasiju. Đilardino mi je pričao o fudbalu i dopalo mi se ono što sam čuo od njega. Bio je veliki napadač i čast je raditi sa njim“, rekao je Retegi po dolasku na Marasi.

Nekada sjajni golgeter Đilardino je od kluba za povratak u Seriju A tražio samo špica, a ostatak pojačanja kako oni kažu. I dobio ga je u Retegiju. Legendarni Violinista je bio oduševljen Retegijevim karakteristikama. Nekadašnji prvak sveta, osvajač Lige šampiona i jedan od najboljih strelaca Serije A je umeo da prepozna ono golgetersko u Retegiju. I da ga brzo adaptira.

„Ostajemo posle treninga i radimo individualno. Tražim od njega da popravi igru leđima i kretanje na lopte sa strane. To su situacije na kojima vsaki dan radimo. Dobro je što on želi da napreduje i što sluša savete“, objasnio je sinoć Đilardino posle pobede nad Romom.

Retegijevih pet golova na sedam utakmica za Đenovu govore da su svi pogodili. A huk navijača na Marasiju sinoć je najavio da je jedna od najboljih publika u italijanskom fudbalu dobila novog idola. Koliko dugo i da li će Retegi stopama Milita ili Pjonteka, videćemo.

Za sada pokazuje malo i od jednog, i od drugog. Uz onu ludačku strast tako karaketritičnu za argentinske golgetere.


tagovi

Mateo RetegiAlberto Đilardino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara