Ljubav prema klubu… Odrekao se HILJADU puta veće plate i došao da igra za 2.274 evra mesečno

Vreme čitanja: 7min | čet. 12.01.23. | 15:21

Prelep gest bivšeg kapitena

Naslov jeste malo klikbejt ali poruka je istinita, a priča prelepa.

Već sada možemo da kažemo: Domeniko Krišito je heroj prleaznog roka.

Izabrane vesti

Ko prati fudbal, zna ko je Krišito. Nekada jedan od većih talenata italijanskog fudbala, danas veteran od 36 godina. Popularni Mimo se odrekao velikog novca u Kanadi da bi se vratio u svoju Đenovu i na kraju karijere pomogao klubu da se vrati u Seriju A.

Krišito je sa Đenovom potpisao ugovor vredan 2.274 evra mesečno. Toliku platu će imati do leta kada mu ugovor ističe. To je zakonski minimum o plati svakog fudbalera u Seriji B starijeg od 24 godine. I to je bruto plata. Njemu će na račun svakog meseca leći čistih ko 1.700 evra. Igračima mlađim od 24 godine su minimalci i manji, dok su u Seriji A minimalne plate za igrače starije od 24 godine 42.477 evra godišnje.

Krišito je pristao na to jer je tako reklo srce. Da je slušao mozak, ostao bi u kanadskom MLS ligašu Torontu u koji je letos došao baš iz Đenove i potpisao ugovor vredan 2.500.000 dolara godišnje. Plus bonusi! Ali srce mu nije dalo mira, posle samo šest meseci se odrekao hiljadu puta veće plate i vratio se u svoj klub da igra praktično za džabe ako se uzme u obzir koliko igrači danas zarađuju.

Ali Krišitova i Đenovina priča je ljubav beskonačna…

Mimo čak nije ni rođen u Đenovi. Ni u Liguriji. Svet je ugledao i odrastao u okolini Napulja, pa je kao i svako dete u tom kraju navijao za Napoli. A onda ga je sa 16 godina otkrio Đenovin skaut Klaudio Onofri i doveo ga u Liguriju. Bila je to ljubav na prvi pogled.

Odmah je debitovao u Seriji B i najavio veliki potencijal. Toliki da ga je kao 18-godišnjaka uzeo Juventus. Tačnije u sklopu transfera Antonija Noćerina na Marasi, Đenova je Staroj dami prodala 50 odsto Krišitovog ugovora. Bila su to vremena kada je to bilo legalno i kada je Juventus po tom principu uzimao na desetine igrača, razigravao ih na drugim adresama i onda ih uzimao ako su mu potrebni ili ih koristio za dalje trgovine.

Ipak, Krišita je uzeo odmah, priključio ga mladom timu gde su bili talenti poput Markizija, Đovinka, De Ćeljea… A ubrzo otkupio i drugu polovinu ugovora za 7.500.000 evra. Ipak, Mimo nije dobio odmah šansu u prvom timu Bjankonera već je prosleđen na pozajmicu u Đenovu gde je bio standardan i odigrao veliku ulogu u povratku u Seriju A posle 13 godina čekanja. Bila ja to ista sezona u kojoj se i Juventus vratio u Seriju A posle izbacivanja u skandalu Kalčopoli.

Juve je vratio Krišita u Torino, dao mu šansu na nekoliko utakmica u Seriji A i posle samo šest meseci ga opet precrtao i poslao u Đenovu na pozajmicu. Imao je samo 22 godine, a Đenova ga je već treći put dovela. I opet je zablistao u rosoblu dresu, bio standardan u generaciji Borijela, Jurića, Bova, Skulija i ostalih koje je trenirao Đan Pjero Gasperini i koja je iznenadila osvajanjem desetog mesta u povratničkoj sezoni. Krišito je postao mladi reprezentativac Italije i Đenova je rešila da ga definitivno otkupi od Juventusa i stavi tačku na seljakanje mladog defanzivca. Konačno je postao samo njen i ona samo njegova. Ljubav je cvetala tri i po godine, Krišito je bio nezamenjiv na levom boku, obukao i dres Azura a onda je stigla ponuda koja se ne odbija.

Moćni Zenit na čijoj klupi je sedeo Lučano Spaleti je ponudio Krišitu strašan ugovor kao što je radio tih godina sa igračima iz inostranstva. Zadovoljna je bila i Đenova pa je Mimo po treći put u karijeri napustio Marasi.

Ovo nije zbogom već doviđenja. Vratiču se u moju Đenovu da završim karijeru”, rekao je tada Krišito.

Obećanje je ispunio posle sedam dugih godina u Zenitu gde je ušao u Top 10 igrača po broju odigranih mečeva za klub iz Sankt Peterburga i postao legenda. Ali veća legenda je bio na Marasiju…

Vratio se u leto 2018. ali nije to više bio onaj klub iz kojeg je otišao. Oslabila je Đenova od tada, po pravilu se borila za opstanak, a Krišito je bio među najiskusnijima koji su Grifonima držali glavu iznad vode. Prvi povratnički gol je bio u 93. minutu za pobedu protiv Lacija, dobio je kapitensku traku i postao prvi izvođač penala. Uglavnom je bio nepogrešiv. Do prošle sezone je imao učinak 24/26 sa bele tačke.

A onda je Đenova u finišu sezone došla u grčevitu borbu za opstanak, pritisak je porastao i svaka greška se skupo plaćala. Krišito je u sezoni imao 6/6 sa kreča ali je 30. aprila promašio jedan od skupljih penala u istoriji kluba.

Đenova je četiri kola pre kraja dočekala Sampdoriju u velikom gradskom u derbiju u situaciji kada su se oba tima borila za opstanak. Odavno Derbi dela Lanterna nije bio bitniji kao taj. Samp je imao pet bodova više ali je Đenova pobedom mogla da se vrati u igru. Dorija je povela 1:0 posle dvadesetak minuta igre, a Krišito je 96. minutu promašio penal za izjednačenje. I praktično ostavio gradskog rivala u Seriji A a svojoj Đenovi potpisao kartu za niži rang.

Utakmica se nije ni završila a Domeniko je već plakao kao kiša na terenu. Nije bilo utehe… Džaba su ga saigrači hrabrili i govorili da nije tragičar.

Već u sledećem kolu je Đenova dočekala Juve, gubila na poluvremenu, izjednačila i u 90. minutu opet dobila penal. Čovek koji je danima pre toga bio psihički uništen zbog promašenog penala je opet preuzeo odgovornost. U pravom smislu te reči. Ne zato što voli da šutira penale već jer je kao kapitan morao da pokaže karakter i nije želeo da neko drugi prolazi ono kroz šta je on prolazio prethodnih dana. I pogodio je! Za pobedu. Ipak, Đenova na kraju nije uspela da se spasi. Ostala je kratka dva boda…

Želeo je Krišito da ostane i u Seriji B, da se bori za povratak ali problem je što su u Đenovu par meseci ranije došli novi ljudi. Vlasnici stranci, trener Nemac koji nije bio baš raspoložen za veterane u ekipi, novi menadžment, nova transfer politika… Đenova je predložila Krišitu da raskinu ugovor i on je pristao. Oprostivši dve godine ugovora.

Usledio je poziv Toronta. MLS ligaš iz Kanade ga je zvao i pola godine ranije ali je Krišito odbio jer je želeo da pomogne Đenovi u borbi za opstanak. Ovoga puta je prihvatio. Pridružio se zemljaku Lorencu Insinjeu kojeg je Toronto potpisao još ranije. Mimo je stavio paraf na jednoipogodišnji ugovor vredan 2.500.000 dolara po sezoni i stopama mnogih Italijana otišao preko bare da nađe mirnu luku i privede karijeru kraju.

Bio je standradan u Torontu, pokazao da je i dalje kalsa za taj nivo takmičenja ali mu nešto nije dalo mira. Umesto mirne luke u Torontu, pratio je šta se dešava u najvećoj italijanskoj luci i i kako Đenove bije bitke u Seriji B kao pre 20 godina kada je u njenom dresu debitovao u drugoligaškom karavanu Italije. Nije joj išlo baš najbolje, a onda su novi vlasnici shvatili da ne može sve baš onako kako su oni zamsilili.

Smenjen je Nemac Blesin sa mesta trenera, a doveden Alberto Đilardino koji je osvojio 10 od mogućih 12 utakmica u prva četiri meča i Đenova se vinula na treće mesto na tabeli. Legendarni Đila je pozvao nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije (u Đenovi se nisu poklopili) i ubacio mu rovca u glavu. Zvao ga je da mu pomogne, ispričao mu da će vratiti Đenovu u Seriju A i Krišitu nije trebalo ništa više.

Obavestio je čelnike Toronta da želi da ide, da im neće tražiti nikakve pare iz preostalog dela ugovora (oko 2.500.000 dolara) i da samo želi da ga puste u Đenovu. Kada su videli kakvu želju ima, koliko ga to sve radi, nisu imali druge. Pozdravili su se posle šest meseci i poželeli mu sreću.

Oko ugovora sa Đenovom nije pregovarao. Samo je tražio da bilo šta potpiše i da se što pre završi papirologija. Pristao je na minimalac do kraja sezone. Pa ako vide da je i dalje od pomoći, vrlo rado će potpisati novi. Sa nadom da će se ta saradnja odvijati u Seriji A.

Za sada ga čekaju drugoligaške bitke u Seriji B sa još nekim zvučnim imenima poput Đanluiđijem Bufonom, Seskom Fabregasom, Žeremijem Menezom, Đanlukom Lapadulom, Leonardom Pavoletijem… Posle 20 godina je opet u istom dresu i na istom mesu. Jednako gladan i ambiciozan kao onaj 16-godišnji klinac koji je špartao uz levu aut liniju. Već je na spisku igrača koji su u konkurenciji za meč u ponedeljak protiv Venecije.

Heroj prelaznog roka.


tagovi

Zimski prelazni rok 2023Domeniko Krišito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara