"Patrik Bauman"
"Patrik Bauman"

Fibin arogantni odgovor Mesini: Ti si trener, slušaj šta ti se kaže i treniraj

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.17. | 14:55

Svetska košarkaška federacija morala bi malo da razmisli o ponašanju

Patrik BaumanJedno je kad se Đordi Bartomeu oglasi. Advokat, preduzetnik, nimalo drag nijednom ljubitelju košarke. Kakav god da je Fibin odgovor - zaslužio ga je Bartomeu. Ali kada reprezentativne prozore i sve ostale novotarije koje smisle u u Fibinoj centrali kritikuju veličine kakve su Željko Obradović ili Etore Mesina čini nam se da bi čelnici Svetske košarkaške federacije morali da spuste glavu malo pažljivije saslušaju. Nažalost, čini se da to nije slučaj, pa Patrik Bauman, generalni sekretar Fibe, prilično arogantno odgovara na prozivke legedendarnog italijanskog stratega.

Podsetimo, Mesina je, kao uostalom i Obradović, Aleksandar Đorđević, Dejvid Blat ili Duško Vujošević, žestoko kritikovao reprezentativne prozore tokom kojih selektori neće moći da računaju na najbolje igrače, odnosno na one koji nastupaju u NBA ligi i Evroligi.

Izabrane vesti

Bauman odgovara kao da je popio svu pamet sveta, a da sva ova pomenuta imena ne znaju ništa o košarci.
"Možda je (Mesina) razočaran zbog toga što neće moći da vodi reprezentaciju u budućnosti. Mislim da je neprikladno korišćenje tih duhovitih opaski. Svako mora da radi svoj posao. Posao trenera je da trenira, a predsednici nacionalnih saveza odlučuju. Mislim da je Petruči (predsednik Košaršakog saveza Italije) jasno rekao šta misli o prozorima, a kako Petruči plaća Mesinu, možda bi trebalo da ga sasluša", rekao je Bauman, iako nije tačno da Petruči plaća Mesinu, pošto ovaj posao selektora Italije obavlja besplatno.

Pritom, i sam Petruči je pre manje od mesec dana rekao da je neprihvatljivo da tokom reprezentativnih prozora igraju jedni igrači, a onda na velikim takmičenjima drugi. Bilo kako, Bauman kao da je uveren da reprezentacije dugoročno neće trpeti. Kao da je uveren da će se na kraju Evroliga prilagoditi Fibi, iako to do sada to nije bio slučaj. Štaviše, nekako je uvek Evroliga iz tih duela izlazila kao pobednik. Ali...
"I mi smo za to da za reprezentacije igraju najbolji, ali ljudi iz NBA lige godinama već odbijaju poziv da sednemo i razgovaramo. Evroliga nije isto. Oni nisu zabranili igračima da igraju za reprezentaciju, ali su napravili kalendar takmičenja koji se preklapa sa reprezentativnim prozorima. Prepustiti odluku igračima je tužno", kritikuje Bauman arhineprijatelja Bartomeua.

I dalje odajući utisak čoveka koji je uveren u konačnu pobedu, iako je sve bitke u ovom ratu do sada - gubio.
"Činjenica je da su nacionalni timovi na prvom mestu. Košarka nije fudbal, ali može da raste, a ako kolač bude rastao, biće po parče za svakoga. Međutim, ako želiš da zadržiš sve za sebe, onda imamo problem. Evroligu zanima samo elita, to je veoma jasna strategija. Cilj je da se unize reprezentativna takmičenja", kaže Bauman.

Ovu poslednju tvrdnju niko mu neće osporiti, niti će bilo ko da se prevari i pomisli da Evroligu na čelu sa Bartomeuom zanima bilo šta osim zarade. Ali Fiba bi morala da prestane da se svađa sa velikanima ove igre i ponaša se kao da je iznad njih. Morala bi da smisli ozbiljnu strategiju. Zasad je, ma šta pričali, jednostavno nema.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Patrik BaumanFIBAEvroligaEtore Mesina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara