"Stiv Neš u dresu Finiksa"
"Stiv Neš u dresu Finiksa"

Alhemičar iz Kanade: Igraj sa Nešom i postaćeš milioner! (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 16.11.14. | 15:14

Jedan je od najboljih plejmejkera u istoriji košarke, jedan od najboljih NBA igrača u istoriji koji se nikada nisu okitili titulom, ali kada je reč o ''zbrinjavanju'' nekadašnjih saigrača Stiv Neš je bez premca u novijoj istoriji

Stiv Neš u dresu Finiksa

Stiv Neš je tokom čitave karijere činio saigrače boljim i svojim asistencijama hranio je klupske drugove čije je statistika bila fenomenalna dok god su igrali sa jednim od najboljih plejmejkera u istoriji NBA košarke. Neki od njih kasnije nisu nastavili stazama uspeha kojima su koračali uz Kanađanina, ali su skoro svi nekadašnji iole resprektabilni saigrači genija iz Kanade zaradili ozbiljne ugovore posle saradnje sa njim, dok nekolicina i dan danas zarađuje daleko više od svoje realne vrednosti. Jedan od najboljih organizatora igre novijoj istoriji lige pritisnut je godinama i povredama, možda više nikada neće izaći na parket, ali je svoje drugove iz Finiksa obezbedio za čitav život..

Izabrane vesti

Nekadašnji trener u NBA ligi Skot Skils u nekoliko reči opisao je kanadskog velemajstora na najbolji način.
’’On vam bez problema može ubaciti 30 poena, ali ono čime vas zapravo ubija je tih 14 asistencija koje podeli’’, rekao je Skils.

Naravno, postoje igrači koji su sjajno igrali u njegovom društvu, ali među njima ima i onih koji su zaista bili velike zvezde i sjajni igrači bez obzira na tu saradnju poput Grenta Hila ili onih koji su došli u Finiks kao već ostareni košarkaši kao što je to učini Šekil O’Nil. Ovde ćemo se podsetiti nekih najočiglednijih primera da se isplati imati legendarnog organizatora igre i dotaći ćemo se onih igrača koji su ’’ni krivi, ni dužni’’ zgrnuli milione dolara nakon sjajnih igara u vreme Kanađaninove vladavine u Sansima koje kasnije nisu ponovili u drugim sredinama, kao i onih koji su pokazali da igre iz dana u Finiksu nisu slučajnost, ali njihove godišnje zarade daleko premašuju realne košarkaške kvalitete koje poseduju.

Amare Stodemajer najplaćeniji je košarkaš Njujork Niksa

Kada se diskutuje o tezi da su se mnogi obogatili na Nešov račun, prvi vam na pamet verovatno pada Amare Stodemajer. Krilni centar Njujorka je birljirao dok je igrao u Sansima gde je proveo punih osam sezone i bio je jedna od najboljih NBA četvorki tih godina, što je debelo unovčio u Velikoj jabuci. Ambiciozni menadžment Niksa 2010. godine odlučio je da gradi tim oko Stodemajera što je rezultiralo faraonskim ugovorom za 208 centimetara visokog momka sa Floride koji se obavezao na pet godina vernosti Niksima za šta je inkasirao neverovatnih 100 miliona dolara. Amare nije opravdao uloženo i u najvećem američkom gradu nije pokazao ni delić onoga što je pružao u dresu Finiksa, što zbog povreda, što zbog drugih stvari. Da stvar bude gora po njujoršku franšizu, njegova godišnja primanja su rasla iz godine u godinu i ove sezone zaradiće 23,4 miliona zelenih novčanica što ga svrstava na drugo mesto najplaćenijih košarkaša na svetu odmah iza Kobija Brajanta!? Kada pomislite da Lebron Džejms, Kevin Durent ili Kris Pol imaju manje plate od 32-godišnjeg krilnog centra verovatno vam se učini da je NBA cirkus otišao dođavola.

Džo Džonson je treći najplaćeniji igrač u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Bek Bruklina će ove sezone postati bogatiji za 23, 2 miliona dolara iako već ima 33 godine. Džonson je bez sumnje sjajan igrač, jedan je od najstandardnijih u Netsima uprkos tome što je igrački zenit iza njega, najbolji je igrač lige kada se radi o takozvanim klač šutevima odnosno pogocima za pobedu u odlučujućim trenucima i on spada u red igrača kojima Stiv Neš nije ’’poklonio’’ veliku karijeru. Pa ipak, njegova primanja daleko su viša od onoga što prikazuje jer njegov bankovni račun već godinama postaje veći za sumu koju mogu da sanjaju i najveći superstarovi današnjeg NBA-a.

Džo Džonson

Šon Merion bio je važan šraf u igri Finiksa u eri Majka D’Antonija i napravio je veliku karijeru koju je, makar većim delom, i zaslužio. Krilni košarkaš, međutim, kroz čitavu karijeru uglavnom je bio odličan defanzivac, ali opšte je poznato da odbrana ne donosi basnoslovne novce zvezdama putujućeg cirkusa. Merion je u Sansima dugo ’’živeo’’ od neverovatnih dodavanja komandanta Neša i njegova statistika bila je najbolja upravo u tom periodu. Po odlasku iz te ekipe, Šon je proveo pet godina u Dalasu, okitio se šampionskim prstenom 2011. godine i usput postao teži za oko 40 miliona dolara. Danas gazi svoju petnaestu sezonu u karijeri nastupajući za Klivlend gde pokušava da dođe do drugog naslova prvaka NBA lige, ali i ako ne uspe u tome svakako će mu ostati milion i po dolara kao uteha.

Boris Dijao je još jedan igrač koji je nekada igrao u Finiksu, a sada se može pohvaliti time da se našao na pobedničkom postolju najjače lige na planeti. Francuz je jedan od najinteligentnijih visokih igrača u poslednjih desetak godina američke košarke i kao takav nije neko ko je ’’na lepe oči’’ i isključivo zahvaljujući Nešu zaradio veliki novac. Naprotiv, jedan je od retkih za koje se može reći da su nakon odlaska iz Sansa igrali bolje, ali je u tom klubu stekao ime i vreme provedeno uz kanadskog pleja pomoglo mu je da nađe svoje mesto pod NBA suncem. Nakon odlaska iz D’Antonijeve ekipe Dijao je imao sjajnih devet miliona dolara po godini ugovora u Šarlotu, dok danas zarađuje milion manje u timu San Antonio Sparsa čiji su igrači poznati po odsustvu sujete i pohlepe kada je reč o visini primanja što je velika zasluga trenera Grega Popoviča.

Brzi kontranapad koji su nekada igrali Sansi savršeno je pogodovao Leandru Barbosi, Radži Belu i Džejsonu Ričardsonu čije su brojke tih dana bile sjajne. Brazilac je bio najbolji rezervista lige, Bel jedan od najboljih trojkaša, dok je Ričardson iz večeri u veče pružao ljubiteljima košarke neverovatna zakucavanja po čemu je i ostao najpoznatiji do danas. Barbosa je po napuštanju Finiksa lepo unovčio epitet idealnog džokera koji je izgradio u tom klubu, pa mu je Toronto za dve godine isplatio nešto manje od 15 miliona ’’zelembaća’’. Brazilski as danas igra za milion i po dolara po sezoni u Golden Stejtu. Radža Bel je bio jedan od boljih šutera koje je Amerika videla u ovom veku i to mu se nikako ne može osporiti, ali većinu otvorenih prilika za šut pakovao mu je tadašnji najbolji plej na planeti. Nakon Sansa Bel je zaradio još 20 miliona za pet sezona u Voriorsima, Šarlotu i Juti, a od 2012. godine uživa u lagodnom ’’penzionerskom’’ životu. Džejson Ričardson će, s druge strane, kao najveći uspeh u svojoj karijeri osim pobeda na takmičenjima u zakucavanjima moći da navede da je i danas, u 33. godini, najplaćeniji igrač jednog NBA tima, pa makar to bila i šrkta Filadelfija.

Neš je i u poslednjim godinama u Finiksu takođe ’’izbacio’’ nekoliko igrača u NBA orbitu, iako je tada uveliko već gazio veteranske sezone. Poljski centar Marčin Gortat je danas prilično bogat čovek za šta najviše može da zahvali Stivu Nešu i tankoj centarskoj konkurenciji koja vlada pod obručima na severnoameričkom kontinentu. ’’Poljski čekić’’ izrastao je u ozbiljnog i dokazanog igrača koji igra konstantno već godinama, ali stiče se utisak da bez pasova ’’iz Kanade’’ i oskudice kvalitetnih gorostasa ne bi zaradio ni polovinu sume kojom danas može da se podiči. Gortat je nedavno potpisao novi ugovor sa Vašingtonom do leta 2019. godine, plata mu ove sezone iznosi 10, 4 miliona dolara i u narednim godinama očekuje ga povišica. Živeo Stiv Neš!

Marčin Gortat

Bilo je prethodnih godina i nekoliko primera čiste alhemije Kanađanina, pa su prosečni igrači poput Robina Lopeza, Džereda Dadlija i Čeninga Fraja danas ljudi koji ’’potkradaju’’ svoje aktuelne klubove ugovorima koji nisu srazmerni onome što nam svake noći pokazuju na terenu. Lopez godišnje stanji račun Portlanda za 5,3 miliona dolara, Dadli i pored problema sa viškom kilograma ima jaka 4,2 miliona u Milvokiju, a Čening Fraj je ovoga leta potpisao ugovor koji ga je načinio najbogatijim košarkašem u mladom timu Orlanda sa 8.6 miliona zelenih novčanica po sezoni.

Jedan od najvećih košarkaških mozgova u istoriji igre godinama je činio NBA košarku lepšom, saigrače boljima, a cifre u njihovim ugovorima sve masnijim i masnijim. Za 22 godine karijere sve čega se latio Neš je pretvarao u zlato, ali nikako nije uspeo da se domogne onog od kojeg je napravljen šampionski prsten i to će ostati jedna od najvećih košarkaških nepravdi koju je svet ikada video. Ako ništa, uvek imati će ko da mu zahvali i za novih 20 godina..

(FOTO: Action Images)


tagovi

Amari StodemajerBoris DiaoDžo DžonsonFiniks SansNBA ligaStiv Nes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara