""
""

Arapi kupuju Arsenal za 1,7 milijardi evra!

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.03.13. | 10:54

Neimenovani konzorcijum sa Bliskog Istoka će naredne nedelje uputiti neverovatnu ponudu londonskim Tobdžijama koju će teško moći da odbiju

 

Izabrane vesti

Jedini veliki klub na Ostrvu koji je dugo vremena odolevao prelasku u stoprocentno vlasništvo nekih od bogatih svetskih tajkuna se sada nalazi pred veliki iskušenjem. Arsenal bi mogao da krene stopama Mančester Junajteda, Čelsija, Mančester Sitija, Liverpula i ostalih premijerligaša i konačno dobije jednog gazdu.

Ostvrski mediji su danas plasirali informaciju da se neimonevani arapski konzorcijum sa Bliskog Istoka sprema da ponudom teškom 1,7 milijardi evra preuzme Arsenal. Podsetimo da je Arsenal za razliku od ostalih rivala u kojima su jedine gazde milijarderi poput porodice Glejzer, Romana Abramoviča ili Šeika Mansura do sada imao vlasničku strukturu u kojoj nije bilo isključivog gazde. Američki biznismen Sten Krenke je većinski vlasnik sa 66,64 odsto deonica, ali nije imao aposultnu vlast, dok njegov najveć rival i trenutno najbogatiji Rus na planeti, Ališer Ušmanov poseduje 29,11 odsto kluspkih akcija.

Arapski konzorcijum se sprema da tokom sledeće nedelje uputi basnoslovnu ponudu za sve klupske akcije i stane na čelo kluba. Oni će Krenkeu, Ušmanovu i ostalim manjinskim deoničarima ponuditi oko 1,7 milijardi evra za kupovinu klubu. Prema navodima sa Ostrva, Krenke će rado prihvatiti ponudu, jer će mu Arapi isplatiti oko 830 miliona funti za njegov deo u klubu. Situacija sa Ušmanovom je drugačija jer i on ima ambicije da postane stoprocentni vlasnik kluba, ali mu to u prethodnim godinama nije uspelo, pa nije isključeno da prihvati arapske milione i da se povuče iz Arsenala.

Prema Forbsovoj listi, Arsenal je treći najvredniji klub na svetu iz Mančester Junajteda i Real Madrida sa procenjenom vrednošću od 605 miliona funti. Arapi su premni i da preplate stvarnu vrednost, samo da bi što pre došli na vlast. Cena jedne klupske deonice trenutno na berzi iznosi oko 17.000 funti, a konzorcijum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je nudi cenu od 20.000 funti po deonici.

Pomenutih 830 miliona funti ide Krenkeu, ne zna se koliko će biti ponuđeno Ušmanovu, a biće otplaćen i kompletan klupski dug od 250 miliona funti. I na kraju će opet ostati ogromna suma novca koja bi bila stavljena na raspolaganje Arsenu Vengeru kako bi doveo atraktivna pojačanja i zadržao najbolje igrače.

Time bi Arsenal stao uz rame bogatašima iz Mančester Sitija, Čelsija ili Mančester Junajteda. Podsetimo da klub već ima potpisano generlano sponzorstvo sa arapskom komapnijom Flaj Emirejts, čija reklama se nalazi na dresu Tobžija, a stadion nosi njihovo ime. 


tagovi

Ališer UsmanovArsenalEngleskaEvropaPremijer ligaSten Krenke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara