""
""

Đavoli traže novog Šmajhela!

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.01.13. | 12:20

U Mančesteru očigledno nisu zadovljni kako teče razvoj Davida de Hee

 

Za navijače Mančester junajteda prva pozicija na tabeli svakako je nešto što se podrazumeva. Jednostavno navikli su da tamo gledaju svoj klub koji od osnivanja Premijer lige ima ubedljivo najviše titula, čak 12. I ove sezone Junajted se nalazi na prvom mestu sa pet bodova više od gradskog rivala, ali ono što brine navijače i samog Aleksa Fergusona jeste to što su primili 11 golova više od Sitija. Iako su prvi na tabeli po broju primljenih golova (30) zauzimaju tek desetu poziciju. Doduše, postigli su najviše golova u ligi (50) što ih i drži na prvom mestu.

Izabrane vesti

Problemi sa golmanima u prethodne dve decenije bili su česta pojava na Old Trafordu. Izuzimajući Petera Šmajhela i Edvina Van der Sara svi ostali i nisu pokazali da su dostojni dresa koji nose.

U periodu između 1991 – 1999. godine gol Junajteda je bio u sigurnim rukama, u rukama Petera Šmajhela. Zanimljivo prve sezone u klubu Danac je primio samo 33 gola za čitavu sezonu, a Junajted je do sada primio 30. Sledeće sezone još manje, samo 31. U sezoni 1994/95 Junajted je primio samo 28 golova, ali je ipak završio kao drugi sa bodom manje od Blekburna. I u narednim sezonama Šmajhel je bio glavni oslonac tima. Odbrambeni igraču su svojevremeno govorili da, kad Šmajhel drekne iza njih čitav tim bude u strahu.

Posle odlaska Šmahjela sa gola kreću problemi za Junajted. Kratko je branio Mark Bosnić, nije se snašao. Posle njega dolazi Fabijan Bartez kao najbolji golman EP 2000. godine. Međutim nije pokazao ništa od tog najboljeg. Ferguson je bio primoran da traži golmana i našao ga je u Americi. Na Old Traford je stigao Tim Hauard koji je posle Danca možda i najbolje branio. Ipak nedovoljno dobro. Dolaskom Edvina Van der Sara 2005. godine Junajted ponovo dobija sigurnost na golu. Elem, koliko su Van der Sar i Šmajhel značili Junajtedu govori i to da su jedine dve titule Lige šampiona u novijem dobu osvojili upravo sa njima na golu (1999 i 2008). Daleko od toga da i odbrana nije odigrala značajnu ulogu u svemu tome, ali mnogo je lakše igrati kad znaš ko ti čuva leđa.

Odlaskom Holanđanina ponovo kreću problemi. Međutim nisu tako mislili na Old Trafordu u početku. Za rekordnu sumu na Ostrvu za golmana (21,1 milion evra) David de Hea je prelazi iz Atletiko Madrida u Mančester junajted. Ferguson je doveo i Andreasa Lindegarda kako bi pravio konkurenciju.

Ali, ni jedan ni drug do sada nisu pokazali nešto puno. Očajno su branili prve sezone. Ferguson nije znao šta da radi, stalno ih je rotirao. Bez uspeha. Posle dugo godina Junajted je završio sezonu bez trofeja. Tekuća sezona nije donela ništa novo barem što se tiče gola Junajteda. Jeste da Španac sada pruža bolje partije, ali zahvaljujući Van Persiju i njegovim golovima Junajted drži prvo mesto.

Ovih dana na ostrvu kruže priče da bi Ferguson mogao da pošalje De Heu nazad kući obzirom da se nije baš najbolje snašao i na život u Engleskoj kao i to da mu mnogo nedostaje devojka koja je ostala u Španiji.

U slučaju odlaska Španca nameće se pitanje ko će biti njegov naslednik i da li će Junajted ponovo dobijati vetar u leđa direktno sa gola???

 


tagovi

David De HeaEngleskaEvropaPiter ŠmajhelPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara