"Sep Blater i Fernanda Lima"
"Sep Blater i Fernanda Lima"

Blater: Treba uvesti vremensku kaznu za padavičare!

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.01.14. | 10:35

Predsednik FIFA zabrinut da će sve češće simuliranje penala i povreda uništiti fudbal

Sep Blater i Fernanda Lima

Simuliranje penala i povreda nikad dosad nije izazivalo toliko pažnje - ne prođe gotovo nijedan vikend, pre svega u Premijer ligi, a da se nekoliko igrača ne nađe na udaru kritike javnosti zbog pokušaja da iznude jedanaesterac ili prekinu igru jer je njihov tim u podređenom položaju.

Izabrane vesti

Takva praksa, a pogotovo mladi igrači koji prednjače s ovakvim potezima, mogli bi da nanesu veliku štetu fudbalu, smatra predsednik FIFA Sep Blater, koji se zalaže za oštrije sankcionisanje "padavičara".
"Veoma je iritantno kada igrač u jednom trenutku izgleda kao da je polumrtav, a u narednom, kada ga iznesu s terena, skoči kao da ništa nije bilo. Šta je rešenje? Po mom mišljenju, uvođenje određene vremenske kazne za takve igrače. U prevodu, da ga sudija ne pusti da se vrati u igru jedan period, kako bi rival imao brojčanu prednost, odnosno kako bi njegov tim bio u podređenom položaju. Onda bi sledeći put razmislio da li da ponovi to", kaže Blater.

S druge strane, nekadašnji sudija u Premijer ligi Dermot Galager misli da ovakva kazna ne bi mogla da bude primenjena na pravi način:
"U tom slučaju, biće vam potrebne veoma, veoma hrabre sudije koje bi morale da ocene da li je igrač stvarno povređen ili nije. Smatram da je najbolje rešenje retrospektivna akcija: jedan bivši sudija, jedan bivši trener i jedan bivši član Udruženja profesionalnih igrača bi činili komisiju koja bi pregledavala snimke i ako se njih trojica saglase da je u pitanju simuliranje, fudbaler odmah treba da dobije kaznu od tri meča zabrane igranja", predlaže Galager.

FIFA je nedavno, kao korak ka pronalaženju kranjeg rešenja, donela oduku da protivnični tim ne izbacuje loptu s terena kada igrač leži na travi, već da sudija mora da proceni da li je on stvarno povređen i da, ako jeste, samo sudija može da prekine igru...
"Instrukcije su jasne i sada je sve na sudijama koje reba da intervenišu samo kada procene da je povreda ozbiljna", istakao je Blater i dodao da će FIFA nastaviti ozbiljno da se bavi ovim problemom.

A evo i kako izgleda taj problem u praksi...

(Foto: Action Images)


tagovi

ŠpanijaSimuliranjeSep BlaterPrimeraPremijer ligaMančester SitiEvropaEšli JangEngleskaČelsiAdnan Januzaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara