""
""

Bogataši doživeli nokaut: Uzalud 10.000.000 evra i silni Brazilci kad ne znaš da daš gol iz 59 udaraca! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.07.15. | 10:58

Uz Crvenu zvezdu, Aktobe je sigurno najveće razočarenje prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope

Jedno od najvećih iznenađenja prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, uz Kairat koji je eliminisao našu Crvenu zvezdu, priredio je svakako Nome Kalju. Estonski predstavnik, večito u senci tamošnjih velikana iz Talina - Levadije i Flore - uspeo je da izbaci kazahstanski Aktobe.

Izabrane vesti

Iako je Nome Kalju prošlog leta namučio Leh, kojeg je kod kuće čak i pobedio s 1:0, ipak se očekivao prolaz Aktobea. Reč je o klubu koji trenira talentovani Vladimir Gazajev, sin proslavljenog Valerija Gazajeva, koji je pre deset godina na klupi moskovskog CSKA osvojio tadašnji Kup UEFA, a po tri puta osvajao je i rusku ligu, Kup i Superkup.

Aktobe je u proteklih deset godina najuspešniji klub iz Kazahstana. Od 2005. osvojili su pet titula prvaka, a i trenutno su vodeći na tabeli, bez ijednog poraza u 19 kola. Pre samo godinu dana na putu za Ligu šampiona jedva ih je zaustavila slavna Steaua (ukupno 3:4).

Jasno, tajna leži u lovi. Tačnije, puno love. Budžet im je oko 10.000.000 evra, planiraju stadion od 32.000 mesta, a u sastavu imaju nekoliko dobrih stranaca. Nigerijac Adelaje igrao je u Ukrajini, Rusiji i Grčkoj, Rumun Deak pre koju godinu bio je pod ugovorom sa Šalkeom, a tu su i trojica iskusnih Brazilaca, Danilo Neso, Anderson Santana i Danilo Sirino.

Četvrti, Markos Piceli, glavna je zvezda ekipe. Možda vam je poznat, igra za reprezentaciju Jermenije, a nedavno je dao golčinu Portugalu. Kada je iz ruskog Kubanja u leto 2013. godine stigao u Aktobe, lokalni mediji šuškali su o cifri od 3.000.000 evra!

Međutim, sve to malo je značilo Aktobeu. Zeleni tepih ponovo se pokazao kao jedino merilo. Nakon pobede u gostima od 1:0, Nome Kalju je kod kuće izborio 0:0. Fanatično su se Estonci borili i na kraju nokautirali kazahstanske bogataše. Ali na mnogo toga moraju da zahvale i Fortuni. Naime, Aktobe je u obe utakmice imao neverovatnu dominaciju. U prvoj 26 udaraca, sinoć u Estoniji 33. Ukupno 59 pokušaja, od čega 17 u okvir gola, ali lopta jednostavno nije htela u mrežu. U nekoliko navrata zaustavila ih je stativa, a nije pomoglo ni 20 kornera. Dalje ide – Nome Kalju!

(foto: Action Images)


tagovi

Liga EvropeEvropaAktobe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara