"Bjelić kao golman podmlatka Jugoslavije 1940 (foto: Vreme)"
"Bjelić kao golman podmlatka Jugoslavije 1940 (foto: Vreme)"

Branio za BASK, osnovao Crvenu zvezdu, rekorder u plivanju, igrao hokej, vaterpolo, prvak u smučanju.. A otišao u legendu kao glumac

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.12.16. | 10:33

Legenda jugoslovenskog glumišta, Severin Bijelić van "dasaka koje život znače" ostavio je neizbrisiv trag i u našem sportu

Bjelić kao golman podmlatka Jugoslavije 1940 (foto: Vreme)Ko zna koliko puta smo čuli da se neki veliki šampion rodio s talentom za sport kojim se bavi, ali da se neko rodio kao antitalenat, a kasnije postao as, i to u tri različita sporta, priznaćete da je prava retkost.

Beogradski Džoni Vajsmiler nije tumačio lik Tarzana, niti je bio kralj šume, ali je zato bio car sa više ''kruna''- fudbalskih, plivačkih, vaterpolo i glumačkih. Verovatno su Severina Bijelića zato i prozvali „Dete prirode“, a pored fudbala i plivanja u kojima se dokazao, voleo je da se bavi i skijanjem, hokejom i odbojkom! Dete koje je rođeno u garderobi Narodnog pozorišta 10. februara 1921. imalo je neiscrpnu energiju koja mu je donela toliko uspeha na sportskom polju.

Izabrane vesti

Ona narodna da je ''batina iz raja izašla'', dobila je potvrdu u njegovom slučaju. Ko zna koliko je mali Severin dobio po turu da bi postao ono što jeste i odigrao glavnu ulogu u našoj priči.

Bjelić u filmu Nevjera iz 1953. (foto: Youtube printscreen)Kao mališan je mrzeo loptanje i sve što ima dodirnih tačaka sa sportom, ali je njegova majka mislila drugačije, pa ga je, umesto da uzme knjigu u šake, terala na igru. Tek što je ušao u tinejdžersko doba , postao je član BASK-a. Kažu da su golmani posebna fela, da zbog toga za njih važe posebna pravila u odnosu na ostale članove tima, a Bjelić ih je baš proširio.

Paralelno s fudbalskom karijerom, dominirao je i u bazenima, pa je tako postao najbolji plivač Jugoslavije u konkurenciji juniora na 100 metara prsno, a uspešan je bio i kao vaterpolista. Kako se probijao kroz bazensku vodu, tako je ''plivao'' i kroz magičnih 16 metara na fudbalskom terenu

Sa Čabrićem i Spasojevićem činio je triling mladih asova najboljeg fudbalskog podmlatka u jugoslovenskoj monarhiji. Da sve bude čudnije, mrzeo je fudbal. Govorio je da u toj igri koja zadivljuje milione ljudi, nema sportskog duha, da je previše gruba i ''prljava'', a posebno mu je smetalo što je i tad sve bilo zasnovano na novcu i zaradi. Iz tog razloga je plivanje bila njegova prva ljubav, ali popularnom fudbalskom Ćiri to nije smetalo da stameno čuva ''vrata'' crno-belih.

Poštujući sportsku porodicu kojoj je pripadao, uvek je branio u svojoj majici, jer nije želeo da uprlja i pocepa dres iz BASK-ovog ekonomata!

U timu BASK-a zamenio je na golu  „El grande“ Milovana Jakšića. Odigrao je ukupno 10 utakmica u prvoj ligi tokom dve sezone (1936/37 - 2 i 1938/39 - 8). Pred početak drugog svetskog rata svrstavali su ga među najbolje mlade igrače u Jugoslaviji, uz bok Zlatku Čajkovskom, Predragu Đajiću i Rajku Mitiću. Bio je popularan i među novinarima. Odigrao je četiri utakmice za omladinsku reprezentaciju, a bio je i rezerva u seniorima. Za vreme okupacije 1942. godine prešao je na gol Obilića, a potom je kraj rata dočekao u timu USAO Beograda, preteče Crvene zvezde, čiji je bio  jedan od osnivača i prvih igrača.

Čime god  se bavio, radio je to  do krajnje granice besprekornosti i genijalnosti. Od sporta, preko glume, u svemu je bio „naturščik“, a ponovo je sve  savladao do tančina. Interesantno je čak i to da mu je hobi bilo časovničarstvo odnosno precizna mehanika, a oprobao se i u zantaskim poslovima - šio je jakne za skijanje i popravljao puške za podvodni ribolov. Još kratko vreme se bavio fudbalom, bio među prvim igračima Crvene zvezde, nastupao je u prva tri meseca bistvovanja kluba kao golman u sedam utakmica. Posle se još neko vreme bavio plivanjem.

Bjelić na golu BASK-a 1940. (foto: Vreme)Još jedna neverovatna činjenica je bila da je u jednom dan uspeo da se nadmeće u tri sporta: skijanju, plivanju i fudbalu. Ujutro je u trci sa skijama (nordijsko trčanje) na 12 km na Kopaoniku prošao prvi kroz cilj, potom je seo u auto, došao u Beograd i branio je popodne na jednoj utakmici. Neverovatan dan je završio tako što je, odmah posle utakmice otišao pravo na bazen i isplivao novi rekord države na 200 m prsno. A da sve to ne bude dovoljno odradio je još jedan trening (i to trening utakmicu) za reprezentaciju Beograda u hokeju, kasno uveče na klizalištu! Podvig nezabeležen u sportskim analima na ovim prostorima. Verovatno je tada shvatio da je to previše i posvetio se svojoj drugoj - ''nesportskoj'' ljubavi – glumi.

Kako je počeo u sportu pre Drugog svetskog rata, tako je nastavio i posle, ali na drugom ''terenu''- filmskom platnu  i ''daskama koje život znače''. Igrao je u više desetina filmova, među kojima i u proslavljenom ostvarenju Živojina Pavlovića iz 1967. godine ''Kad budem mrtav i beo''.

Bjelić kao član vaterpolo i plivačke sekcije novosnovanog FD Crvena zvezdaPoslednju životnu rolu ''odigrao'' je na Korčuli  jednog letnjeg dana 1972. godine, gde je provodio odmor u Veloj Luci, lovio, ronio i spremao ribe i druge morske specijalitete. Tog 26. jula je odjeknula vest da je otišao jedan od najsvestranijih ljudi u istoriji Beograda, Srbije i Jugoslavije.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana/velikana u Beogradu. Na sahrani nije bilo sportskog sveta, samo pozorišnih kolega. Čoveku koji dao toliko sportu, sport  nije na kraju uzvratio kad je to bilo očekivano.

Sportski smrtnik, glumački besmrtnik.

Pišu: Nebojša Jakovljević, Dragan Stojić;
Detaljne podatke o istoriji fudbala na prostorima bivše Jugoslavije između dva svetska rata možete pronaći na sajtu exyufudbal.in.rs.
Foto: Vreme, članak iz 1940. i knjiga Branislava Jocića "Fudbal u Beogradu za vreme drugog svetskog rata".


tagovi

SrbijaEvropaFK Crvena zvezdaBASK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara