"Mirza Teletović (levo) i Bojan Bogdanović (u sredini)"
"Mirza Teletović (levo) i Bojan Bogdanović (u sredini)"

Bruklin Netsi - novi miljenici Balkana!

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.11.14. | 17:10

Šest košarkaša ekipe iz Njujorka igralo je donedavno u Istočnoj Evropi

Mirza Teletović (levo) i Bojan Bogdanović (u sredini)

Košarkaški zaljubljenici sa ovih prostora polako ali sigurno dobijaju nove ljubimce u NBA ligi! Zovu se Bruklin Netsi, njihova nova dvorana je jedna od najlepših na svetu i nalazi se u Njujorku, udeo u vlasništvu tog kluba drži ikona angloameričke muzičke kulture Džej Zi, ali polovina njihovog tima i većinski vlasnik vuku korene sa potpuno drugog kraja sveta…

Izabrane vesti

Gazda drugog njujorškog kluba je treći najbogatiji Rus na planeti Mihail Prohorov, koji nemilice troši novac kako bi se posle završetka njegove ere moglo reći da su Netsi vladari najvećeg američkog grada. Prohorov se nedavno isprsio za novu Barkliz Arenu čija je izgradnja koštala vrtoglavih sedamsto miliona dolara, a plate igrača već nekoliko godina premašuju granicu seleri kepa i klub zbog toga plaća papreni porez na luksuz. No, ruski kralj metala ne mari i nastavlja sa ulaganjima u košarkaše, sve češće u one koji dolaze iz njemu bliskih zemalja.

Mihail Prohorov

Ekipa koju sa klupe vodi Lionel Holins broji čak šest igrača koji su nastupali za klubove iz Istočne Evrope do pre nekoliko godina i taj tim ima najviše evropskog šmeka u igre pored aktuelnih šampiona San Antonio Sparsa.

Najzvučnije ime dolazi iz Rusije. U pitanju je Andrej Kirilenko koji je do pre dve godine nosio dres moskovskog CSKA i jedan je od Evropljana s najuspešnijom NBA karijerom u poslednjih deset godina. Rusko krilo, međutim, muku muči sa povredama u poslednjih godinu dana i trenutno nema mnogo minuta na parketu, ali očekuje se da se to uskoro promeni.

Mirza Teletović igra svoju drugu sezonu u Bruklinu i postao je igrač koji donosi napadački kvalitet s klupe. Reprezentativac Bosne i Hercegovine u proseku postiže 12,3 poena i hvata 4,8 lopti, što ga čini jednim od lidera tima kada najveće zvezde odmaraju. Uz to, Mirza je poznat kao šuter bez griže savesti i sa 2,7 ubačenih trojki po utakmici predvodi ekipu u tom statističkom parametru.

Hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović je izazvao oprečne reakcije kada se letos preselio iz Fenerbahčea u NBA ligu. Uprkos tome što mu mnogi nisu davali prevelike šanse u najjačoj ligi sveta, Bogdanović se izborio za ulogu startera i sa 10 poena po utakmici pokazao je da zaslužuje mesto koje mu trenutno pripada. Sinoć je ubacio 22 poena, doneo je pobedu Netsima protiv Orlanda i sada ga niko više ne uzima zdravo za gotovo.

Mirza Teletović

Četvrti igrač koji je rođen na tlu Istočne Evrope i drugi Rus u Holinsovom timu je Sergej Karasev koji ne provodi previše minuta na terenu, ali čiji napredak je sve očigledniji kako vreme prolazi i pitanje je godine ili čak meseca u kojem će i on zauzeti bitno mesto u rotaciji ovog kluba.

Za Bruklin nastupaju i dva Amerikanca koji su jedan deo svoje karijere proveli na Balkanu nastupajući u Jadranskoj ligi. Alan Anderson je pravi košarkaški globtroter s obzirom na to da je igrao u Italiji, Rusiji, Kini, Izraelu, Španiji i Hrvatskoj. Iskusni bek je sezonu 2008/2009 proveo u zagrebačkoj Ciboni, da bi nakon toga nosio dresove giganata evropske košarke Makabija iz Tel Aviva i španske Barselone. Anderson je sada rezervni bek Bruklina, ima solidnu minutažu i sa 7,2 poena po meču obavlja solidan posao za njujorški klub.

Najmanje poznati član evropskog seksteta koji nastupa u Netsima je centar Džerom Džordan koji je na čuđenje dobrog dela košarkaške javnosti uspeo da se izbori za NBA ugovor kroz Letnju ligu. Ovaj 28-godišnji Jamajčanin je svoj prvi profesionalni ugovor potpisao sa tadašnjim Hemofarmom iz Vršca za koji je odigrao sezonu 2010/2011, da bi nakon toga nastupao za još jedan balkanski klub. Početak sezone 2011/2012 je proveo u slovenačkoj Krki, da bi kasnije u nekoliko navrata igrao u američkoj razvojnoj ligi. Prethodne sezone nosio je dres Virtusa iz Bolonje, nakon čega se preselio u Bruklin gde zasad ima malu minutažu i njegov uticaj na igru ekipe je zaista minimalan.

Umalo da još jedan igrač Bruklina doživi sličnu sudbinu kao pomenuta šestorica. Horhe Gutjerez, plejmejker Netsa i meksički reprezentativac, prethodnog leta bio je na probi u beogradskom Partizanu, ali stručni štab crno-belih nije smatrao da im je Meksikanac neophodan.

Nema više Peđe Stojakovića, Vlada Divca i njihovih Kingsa, ali je Balkan dobio novi tim zbog kojih noćima neće spavati, čak i ako su kvalitetom trenutno miljama daleko od poslednjeg „našeg” tima u NBA ligi..

(FOTO: Action Images) 


tagovi

Andrej KirilenkoBojan BogdanovićBruklin NetsMirza TeletovićNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara