"Gazeta delo sport"
"Gazeta delo sport"

Buongiorno Italia: Rasistički skandal drma Italiju

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.07.14. | 10:03

Kandidat za predsednika FIGC Karlo Tavekjo na udaru javnosti na Apeninima, zabrinutost zbog očajnih igara Milana

Gazeta delo sport

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Štampa na Apeninima i dalje se bavi skandalom vezanim za rasističku izjavu kandidata za predsednika FIGC Karla Tavekja koja je poprimila internacionalne razmere, zatim kalendarom za Seriju A, kalčomerkatom i novim detaljima vezanim za Vidala, Destra, Ljajića, dolaskom De Fraja u Lacio, a tu je i intervju sa Nemanjom Vidićem koji objavljuje Gazeta delo sport. 

Kada je u pitanju Tavekjo, podsetimo da je sedamdesetjednogodišnji kandidat za naslednika Đankarla Abetea, koji se zajedno sa selektorom Prandelijem povukao posle kraha na Mundijalu, izjavio zbog čega Engleska ima bolji sistem za registraciju stranaca nego Italija:
"U Engleskoj moraš da dokažeš da si profesionalni fudbaler da bi dobio radnu dozvolu. A ovde je Opti Poba, koji je do juče jeo banane, odjednom postao prvotimac Lacija."

Ta izjava ocenjena je kao rasistička, kasnije se Tavekjo izvinio, rekavši da se i ne seća da je upotrebio reč "banana", već da je samo želeo da kaže kako je profesionalizam u Engleskoj na višem nivou.

GAZZETTA DELLO SPORT

Najtiražniji sportski dnevnik u Italiji otvara današnje izdanje s objavljivanjem kalendara Serije A za sledeću sezonu: "Evo je A, odmah Roma - Fjorentina, Milan - Juve u trećem kolu". Afera Tavekjo poprimila je i međunarodni karakter: "FIFA obara Tavekja, prve pukotine u zajednici klubova Serije A".

Gazeta na prvoj strani najavljuje i veliki intervju sa Nemanjom Vidićem: "Naporno treniram, rezultate ćete videti na terenu i posle toga možete da me ocenjujete", poručio je srpski fudbaler. Milanski list analizira i dva teška poraza Rosonera na Ginis kupu: "Dva šamara koja bole. Inzagi: Samo sam ja odgovoran".  Što se tiče Juventusa, Gazeta najavljuje dve novine, jedna na izlazu, druga na ulazu: "Junajted čeka Vidala, danas je dan za Romula". Na prvoj strani Gazete je završio i Mesi, malo zbog problema s utajom poreza, a više zbog njegovog odmora na Iskiji, na ostrvu preko puta Napulja i Kaprija: "Mesi između mora na Iskiji i poreskih neprilika u Španiji". 

CORRIERE DELLO SPORT 

Korijere delo sport

Vodeći rimski sportski list u prvi plan stavlja dolazak holandskog reprezentativca iz Fajenorda u redove Lacija: "Bum Lacija je De Fraj". Korijere navodi da je Lacio platio osam i po miliona evra holandskom klubu, a da je De Fraj potpisao četvorogodišnji ugovor s platom od milion i trista hiljada evra.

S ceremonije jučerašnjeg žreba kalendara za sledeću sezonu Seriju A Korijere izdvaja: "Roma - Juve u šestom kolu, derbi u januaru". U podnaslovu se kaže da će Garsijin tim debitovati u novoj sezoni na Olimpijskom stadionu protiv Fjorentine.

I Korijere se bavi skandalom oko Tavekja i citira nameru vremešnog predsednika Zajednice amaterskih klubova da nastavi svoj pohod na fotelju predsednika Italijanskog fudbalskog saveza (FIGC): "Tavekjo ne odustaje: Serija A je za mene". U podnaslovu se objašnjava da je uprkos kritikama FIFA i EU Tavekjo zadržao većinsku podršku klubova Serije A uključujući i Milan. 

TUTTOSPORT

"Juve, bićeš odmah veseo", napravio je Tutosport igru reči, budući da prezime trenera Alegrija znači "veseli". List navodi da je žreb za kalendar nove sezone Serije A bio prilično blagonaklon prema Juventusu, jedini teži ispit će biti u trećem kolu protiv Milana. Tutosport objavljuje i reči Vidala upućene generalnom direktoru Maroti: "Ako ostanem biću zadovoljan." 

Tutosport

CORRIERE DELLA SERA 

Vodeći politički dnenvik u Italiji posvećuje sportske strane narastajućoj polemici oko kandidature Karla Tavekja za predsednika FIGC. "Tavekjo gura napred", glavni je naslov s podnaslovom u kojem se prenose reči Tavekja: "Izvinjavam se, ali potvrđujem svoju kandidaturu". Korijere prenosi zahtev FIFA da se ispita ceo slučaj, dok je u Seriji A nastalo komešanje i gotovo jednoglasna podrška Tavekju počinje da se kruni.

LA REPUBBLICA

I Republika se opredelila za priču posveću rasističkom ispadu Tavekja: "Gaf Tavekja je postao međunarodni slučaj, FIFA i EU traže objašnjenja. Napolje s rasizmom iz fudbala". List objavljuje i intervju sa Tavekjovim konkurentom za fotelju predsednika FIGC Demetriom Albertinijem koji sada, piše Republika, veruje da može da bude izabran 11. avgusta na skupštini FIGC: "Tavekjo nas je stavio u velike neprilike".

IL MESSAGGERO 

Rimski politički dnevnik najavljuje utakmicu Rome sa Real Madridom, u zoru sledećeg dana po evropskom vremenu, na prvoj sportskoj strani: "Ukus Lige šampiona". Drugi tekst je posvećen kalčomeraktu Đalorosih: "Karasko, tu smo. Destro i Ljajić - jedan je višak". Mesađero otkriva da je dolazak Karaska siguran, baš kao i odlazak jednog od dvojice napadača Rome, s tim što u poslednjim satima odlazak Destra postaje blago izvesniji.  Mesađero je zabležio velikim naslovom i pojačanje Lacija: "De Fraj Ok, to je pravi odgovor". U podnaslovu se objašnjava da je defanzivac stigao sinoć u Rim i da će početi da trenira s ekipom krajem ove nedelje.

Piše: Željko Pantelić (Rim)


tagovi

Serija ARomaNapoliMilanLacioKarlo TavekjoJuventusItalijaInterDemetrio AlbertiniBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara