"razočarani navijač Gabona"
"razočarani navijač Gabona"

Burkina Faso je hit Afrike, Gabon je očajan! Obamejan mašio sa dva metra, pucala stativa u nadoknadi, ali Kamerun ide dalje! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.01.17. | 21:50

Kanga se vraća za Beograd posle manje od 20 minuta odigranih na Afričkom kupu nacija

razočarani navijač GabonaNepisano je to pravilo. Domaćin velikih takmičenja, posebno ako nije fudbalska velesila, maltene po navici beleži najbolje rezultate u istoriji zemlje kad je i organizator turnira. Ali Gabonu ni to nije vredelo. Ni to, ni šansa Pjer-Emerika Obamejana da sa dva metra loptu sprovede u mrežu, ni stativa, pa ni još dve stoprocentne prilika u četvrtom minutu sudijske nadoknade, nisu bile dovoljne da odvedu Gabon u četvrtfinale. Kamerun je odoleo u Librevilu (0:0), a Burkina Faso je u Fransvilu savladala Gvineju Bisao sa 2:0, pa će sa prvog mesta u četvrtfinale.

Kamerun će se, eto velikog derbija već na startu nokaut faze takmičenja, za polufinale boriti sa Senegalom, najboljom ekipom Grupe B. Burkina Faso još čeka drugoplasiranog iz te grupe, a sve tri preostale ekipe - Tunis, Alžir i Zimbave - imaju čemu da se nadaju. S tim da je Tunis, uoči sudara sa Zimbabveom, u najboljem položaju sa tri boda. Zimbabve i Alžir imaju po bod.

Izabrane vesti

Ali da se vratimo na Burkinu Faso. Navikli su u toj saharskoj zemlji da iznenađuju Crni kontinent. Uostalom, pre četiri godine su u Južnoj Africi zauzeli drugo mesto. Ovog januara već su nadmašili očekivanja, jer se pred početak turnira smatralo da su Gabon predvođen Obamejanom i Kamerun sigurni među osam.

Avaj...

Neverovatna glupost Rudinilsona Silve ili možda još više nervoznog golmana Gvineje Bisao Žonasa Mendeša - golmani u Africi su inače posebna priča - donela je Burkini Faso inicijalnu prednost da bi pogodak Bertrana Traorea, napadača Čelsija na pozajmici u Ajaksu, otklonio dileme oko ishoda tog meča.

Sve oči tada su okrenute ka Librevilu, a tamo je Gabon krenuo silovito od samog starta. Obamejan je već u četvrtom minutu uspeo da promaši iz situacije u kojoj je lakše bilo pogoditi nego omanuti.

Međutim, na početku nesigurni Kamerun polako je hvatao konce igre i u nastavku verovatno bio i bolji tim. Početkom drugog poluvremena pogodio je i stativu. Ali ne mari. I remi mu je bio dovoljan da preskoči grupnu fazu. 

I onda drama u završnici. U četvrtom minutu sudijske nadoknade prvo stativa Denisa Buange, pa na odbitak i šut Didijea Ngoga koji je kamerunski čuvar mreže Žozef Ondoa uspeo da sa zemlje izbaci preko gola. Neverica u Librevilu. I euforija Kamerunaca. Imaju oni vremena da se razmišljaju o Senegalu. Gabonci su ti koji će se teško nositi sa mislima.

Među njima i prvotimac Crvene zvezde Gelor Kanga, koji se za Beograd vraća posle manje od 20 minuta odigranih u susretu prvog kola sa Gvinejom Bisaom. Pogodak koji je Gabon primio u 90. minutu tog susreta (1:1) na kraju je i presudio domaćinima.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Afrički kup nacijaGabonGelor Kangagvineja bisaoKamerunPjer Emerik Obamejanreprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara