""
""

Cifre kažu: Najgori Milan u Berluskonijevoj eri… Tri božićna poklona nisu dovoljna

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.12.13. | 17:57

Rosoneri nikada u poslednjih 27 godina nisu imali lošiji start sezone, jedina nada su januarska pojačanja

Prošle sezone Baloteli je spasao stvar i povukao Milan do trećeg mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona. Mislilo se da će takav foto-finiš ubrizgati injekciju samopouzdanja u tabor Rosonera za ovu sezonu, ali kola su još brže krenula niz brdo.

Izabrane vesti

Milan je trenutno na 13. poziciji u Seriji A, male su mu i šanse protiv Atletika u Ligi šampiona, a brojke su deprimirajuće. Nikada u eri Silvija Berluskonija, situacija nije bila alarmantnija. Popularni Kavaljere je 1986. godine preuzeo komandu i napravio od Milana jedan od najmoćnijih klubova na svetu. U tom periodu je osvojeno pet titula prvaka Evrope i još pregršt trofeja.

Nikada od te 1986. godine Milan nije zaostajao za liderom ogromnih 27 bodova posle 17 kola. Odbrana je primila 26 golova, što je takođe negativan rekord, osvojeno je samo 19 bodova, na San Siru nisu pobedili od 19. oktobra, imaju samo jedan trijumf na poslednjih osam mečeva (protiv poslednjeplasirane Katanije)… Milan je imao slično “pomračenje” i pre petnaestak godina. U sezoni 1996/97 su bili 11. na kraju sezone, a godinu dana kasnije su sezonu završili na 10. mestu. Međutim, čak ni tada nisu imali ovako očajne brojke.

Tada je kriza povezivana sa Berluskonijevim ulaskom u politiku, pa je od tada alfa i omega kluba nezvanično postao Galijani. Promena klupske politike je uslovila sa te dve loše sezone, a nešto slično se dešava i sada. Sada su Galijaniju smanjene ingerencije, ojačala je moć Barbare Berluskoni, a u svemu veliku ulogu ima i druga Berluskonijeva ćerka Marina, koja je zapravo najuticajnija od sve Silviove dece. Ona vodi računa o Berluskonijevim kompanijama i novcu, nije zagrejana za fudbal i zalaže se za to da klub sme da troši samo ono što zaradi. Takva politika jeste ispravna i u skladu sa FIFA finansijskim fer-plejom, ali u italijanskim klubovima je neizvodljiva, pogotovo onima koji nemaju svoj stadion…

Berluskoni je nedavno najavio da će njegova biti poslednja, da će mu Milan sada biti prioritet i na taj način stavio tačku na zategnute odnose svojih naslednica i Galijanija. Ova sezona je praktično žrtvovana i zato je Alegri i dalje na klupi, kako ne bi morao da dobije obeštećenje za prevremeni raskid ugovora.

Plan rekonstrukcije kreće u januaru. Dva pojačanja su već potpisana. Adil Rami iz Valensije će pojačati odbranu, dok bi Keisuke Honda trebalo da bude sveža krv u veznom redu, možda i najslabijoj tački Rosonera. Spekuliše se da je blizu finalizacije i transfer veoma traženog belgijskog veziste Radže Naingolana, manevriste koji je dugo vremena bio na meti Intera i Juventusa i koji bi trebalo da odmeni De Jonga.

Njih trojica će podići kvalitet, ali nije to taj kalibar pojačanja potrebnih da u klubu započne potpuno nova era. Čak 80 odsto učesnika ankete Gazete delo Sport smatra da ovaj triling ne može da spase sezonu i pogura Milan do Evrope. Od raspada čuvenog Anćelotijevog tima, Milan se muči da okrene novu stranicu i pokrene novi ciklus. Bio je tu onaj period sa Ibrahimovićem i Tijagom Silvom, kada je osvojen Skudeto, ali ih je finansijska inferiornost u odnosu na najbogatije klubove sveta opet vratila na početak.

Drugi deo sezone bi trebalo da posluži kao uigravanje za novajlije, a s potpuno novom koncepcijom ekipa kreće od leta kada bi trebalo da stigne i novi trener. Sedorfu su najveće šanse, mada Galijani vreba priliku da se dokopa Ćezarea Prandelija. Alegri je sinoć najavio da je cilj osmo mesto do kraja sezone. Plasman u Ligu šampiona je nemoguća misija, odlazak u Ligu Evrope je nepotreban teret, tako da Rosoneri nemaju neku računicu da osim za čast i obraz sakupljaju bodove.

Očekuje se i oporavak Pacinija, povratak El Šaravija u formu, veći doprinos Balotelija i Montoliva, a džoker bi mogao da bude talentovani Saponara koji je u derbiju pokazao da ima štofa. U tom slučaju, sa pojačanjima, do izražaja bi više došao i Kaka, jedina svetla tačka u dosadašnjem delu sezone. Što se odlazaka tiče, Nijang je već u Monpeljeu, čekaju se kakve-takve ponude za Matrija, Abatea i Robinja

(FOTO: Action images)


tagovi

Adil RamiEvropaItalijaKeisuke HondaMasimilijano AlegriMilanRadža NaingolanSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara