""
""

Crne mačke su prešle put Čelsiju i Junajtedu, da li je Siti poslednja žrtva?

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.03.14. | 09:38

U finalu Liga kupa će u direktnom duelu odlučivati Mančester Siti i Sanderlend. Građani su poslednji put u ovom takmičenju trijumfovali pre više od tri i po decenije, dok Crne mačke ne znaju za slavlje od FA kupa 1973.

Prvi značajniji pehar, tradicionalno, dodeljuje se na Ostrvu već prvih dana marta – finale Liga kupa ili kako po sponzoru nosi naziv Capital One kup. Ove nedelje, na neutralnom terenu, pred 90.000 duša na čuvenom londonskom Vembliju za čast, trofej i ček na 100.000 funti (poraženom sleduje 50.000) i vizu za Ligu Evrope, snage će odmeriti Mančester Siti i Sanderlend (15.00 – TV Arena sport 3).

Izabrane vesti

Takmičenje nastalo početkom 60-ih godina prošlog veka nikada nije bilo toliko atraktivno i primamljivo kao FA kup Engleske, ali ni masivno, pošto u njemu učestvuju samo 92 tima. U prethodna 53 izdanja čak 23 kluba uspela su da stignu do trofeja, najviše, čak osam puta, ekipa Liverpula, dok je prošlogodišnji pobednik Svonsi ove sezone eliminisan već  u trećem krugu.

Posle 76 odigranih mečeva, mnogo uzbuđenja i još više iznenađenja, do poslednje bitke na Vembliju stigli su Mančester Siti i Sanderlend. Građani su dva puta osvajali ovaj trofej, ali sada već davne 1970. i 1976. godine, dok su na drugoj strani Crne mačke poražene u finalu 1985, a na trofej čekaju duže od četiri decenije, tačnije od 1973. godine kada su osvojili FA kup!

Do finala na Vembliju Siti je imao mnogo lakši put, na pet susreta primio je samo jedan gol, a jedini problem Građani su imali protiv Njukasla, kada su otpor rivala slomili tek u produžecima. Sanderlend je pak do završne predstave stigao načinivši dva megaiznenađenja, eliminacijom prvo Čelsija u četvrtfinalu, a zatim u polufinalnom dvomeču, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, i Mančester Junajteda! 

Na papiru sve je na strani ekipe iz Mančestera koja se bori za titulu i koja ima tim četiri i po puta skuplji i vredniji od rivala. Međutim, bez obzira što se Sanderlend trenutno nalazi u zoni ispadanja i što mu predstoji grčevita borba za opstanak, u tih 90 ili 120 minuta, sve je moguće.

Uostalom, Sanderlendu leže eliminaciona takmičenja, o čemu svedoči podatak da se ekipa sa Stadiona svetlosti nalazi i u četvrtfinalu nacionalnog kupa, a dobro joj ide i u mečevima sa Sitijem: jesenas je u prvenstvenom duelu kod kuće slavila s minimalcem, dok na poslednjih pet međusobnih susreta ima pozitivan skor 3-1-1!

Lako može da se desi da se ova dva tima sastanu u narednih mesec dana još dva puta! U prvenstvenom duelu (još bez zvaničnog termina) koji je trebalo da se igra još 12. februara na Etihadu, ali je odložen zbog orkanskog vetra, kao i u eventualnom polufinalu FA kupa opet na Vembliju.

Oba tima u poslednje vreme igraju u promenljivoj formi: Građani, koji su ubedljivo najefikasnija ekipa na Ostrvu, na pet poslednjih mečeva postigli su samo tri gola, dok je Sanderlend vezao dva poraza i dodatno otežao sebi situaciju u Premijer ligi.

Dodatnu draž finalu daje duel južnoameričkih stručnjaka na klupama – Manuela Pelegrinija i Gustava Pojeta.

Od 2000. godine tri puta su pobednika Liga kupa odlučivali penali, dva puta produžeci, a ako ne stigne do trofeja Sanderlend neće kao finalista ići u Ligu Evrope (Mančester Siti je praktično obezbedio direktno mesto u Ligi šampiona), već će viza biti dodeljena šestom timu Premijer lige.

Oba kluba su dobila po 31.580 ulaznica za svoje navijače, po ceni od 40 do 100 funti.

MANČESTER SITI – SANDERLEND (15.00)

Stadion: Vembli. Kapacitet: 90.000. Sudija: Martin Etkinson

MANČESTER SITI: Pantilimon – Zabaleta, Kompani, Leskot, Kolarov – Ture, Fernandinjo, Navas, Silva – Negredo, Aguero

SANDERLEND: Manone – Berdsli, Braun, OʼŠej, M. Alonso – Katermol, Džonson, Kolbek, Jong Ki - Borini,  Altidor


tagovi

Manuel PelegriniSanderlendPremijer ligaMančester SitiLiga kup EngleskeGus PojetEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara