Danjuma
Danjuma

Čudo je prvenstvo Belgije: U dva kola od -7 do tri tima u dva boda

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.04.19. | 22:21

Klub Briž posle dve decenije slavio usred Brisela. Genk više nije nedodirljiv

Tražili su dramu kad su smišljali sistem sa plej-ofom i podelom bodova. I dobili su dramu. Genk je na kraju regularnog toka sezone imao velikih šest bodova prednosti nad drugplasiranim Klub Brižom, čak 10 više od Standarda iz Liježa, ali već posle dva odigrana kola u plej-ofu tri vodeća tima prvenstva Belgije deli samo dva boda. Klub Briž je u velikom derbiju kola usred Brisela savladao Anderleht sa 3:2 i Genku prišao na bod zaostatka, dok je Standard stepenik ispod.

Brazilac Vesli, koga mediji sada već godinama, a ne mesecima, sele u Lacio, već u petom minutu je načeo domaće, da bi u 34. Emanuel Denis duplirao prednost gostiju. Nije ipak moglo da prođe bez Anderlehtovog odgovora. Uostalom, Klub Briž je poslednju pobedu u Briselu ostvario još 2004. i to u nacionalnom Superkupu. U prvenstvu nije kao gost slomio Anderleht još od 1998. 

Izabrane vesti

Možda se zato Briž malo i uplašio tog podviga, pa je u drugom poluvremenu ušao u naručje svom golmanu Itanu Horvatu. A možda je ipak bilo i do taktike. Odlično se branio Briž, iako je Anderleht uspeo da preko 23-godišnjeg Pitera Gerkensa smanji zaostatak na 1:2. Dok je imao snage pritiskao je domaći tim svom silom, ali je u finišu ostao bez daha. Gosti kao da su samo to čekali. A imao je Anderleht i nesreću da se Arnaut Danjuma baš u prošlom kolu oporavio od povrede zbog koje nije igrao još od decembra. I večeras je počeo na klupi, ali kad je dobio šansu nije mu dugo trebalo da onako svežem pokaže šta može. U 87. minutu, nakon što se Anderleht ispucao, slomio je kičmu rivalu i pogodio za 3:1. Ni tu nije bio kraj, pošto je Adrijen Trebel u 90. minutu pogodio za 2:3, ali taj Danjumin pogodak, njegov peti ligaški u sezoni, presudio je Anderlehtu. Danjuma je još jednom pokazao da je igrač za jaču ligu. Mada će zbog ove povrede verovatno morati da se strpi još neko vreme.

Pomenućemo samo za kraj i da je Ivan Obradović počeo u startnoj postavi Anderlehta i da je izmenjen u 92. minutu kad su domaći krenuli na sve ili ništa.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 2. KOLO

Utorak

Antverpen - Genk 1:0 (1:0)
/Refaelov 4/

Sreda

Gent - Standard 1:2
/Verstraete 46 – Emond 35, Marin 90pen/

Četvrtak

Anderleht - Klub Briž 2:3 (0:2)
/Gerkens 64, Trebel 90 – Vesli 5, Denis 34, Danjuma 87/

(FOTO: Reuters)


tagovi

Arno Dandžuma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara