"Vlado Borozan, levo, iz Čuke i Nenad Rončević, sasvim desno, u Nionu, s predstavnicima Partizana"
"Vlado Borozan, levo, iz Čuke i Nenad Rončević, sasvim desno, u Nionu, s predstavnicima Partizana"

Čuka mora da bude zadovoljna, Vojvodina nije mogla gore da prođe

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.06.15. | 13:13

Beograđani u Sloveniji, Voša u komšiluku

Vlado Borozan, levo, iz Čuke i Nenad Rončević, sasvim desno, u Nionu, s predstavnicima PartizanaNimalo lak zadatak, ali i realne šanse da se i Čukarički i Vojvodina domognu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Osvajači srpskog Kupa će naime evropsku epizodu početi susretom sa slovenačkim Domžalama, dok će Novosađani odmeriti snage sa mađarskim MTK-om, odlučeno je današnjim žrebom u Nionu.

Voša dakle nije imala sreće, pošto je tim iz Budimpeštebio najteži protivnik kojeg je mogla da izvuče u konkurenciji  Juvenesa (San Marino), Lahtija (Finska), Runavika (Farska Ostrva) i Skonta (Letonija).

Izabrane vesti

Drugo kolo: Bivši Sovjeti nišane Vošu i Čuku, Gabala umela da trenera časti miliončetom za sezonu!

Čuka pak mora da bude zadovoljna s obzirom na to da jedina od srpskih predstavnika nije bila među nosiocima na startu kvalifikacija, pa je mogla da za rivale dobije i Nefči (Azerbejdžan), Stromsgodset (Norveška), Žilinu (Slovačka), te Dudelanž iz Luksemburga koji bi verovatno bio idealna opcija.

Ugo Uka odlučio da napusti Čukarički

Prvi mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraće se 2. jula, a revanš utakmice su zakazane za 9. istog meseca. I Voša i Čukarički će u prvim mečevima biti gosti.

MTK je inače klub sa bogatom tradicijom. Sportsko društvo je formirano još davne 1888. godine, a među osnivačima su uglavnom bile aristokrate i predstavnici jevrejske zajednice u mađarskoj prestonici. I danas ga stoga nazivaju "jevrejskim klubom". Posle Drugog svetskog rata brigu o klubu preuzela je tajna policija (jedno vreme se zvao i Crvena zastava), njegov Peter Palotaš je u pobedi nad Anderlehtom od 6:3 septembra 1955. godine postao prvi strelac het-trika u utakmici evropskog Kupa. Uostalom tada je MTK pružio i te kako velik doprinos reprezentaciji koja je nosila nadimak Moćna Mađarska. Upravo je trener MTK-a Marton Bukavi osmislio formaciju 4-2-4 koju je kasnije prihvatio i selektor Gustav Sebeš.

Najveći evropski uspeh MTK je ostvario u sezoni 1963/1964 kada je u Kupu pobednika kupova stigao do finala u kojem ga je Sporting savladao tek posle dva meča (tada je važila praksa da ako na prvoj utakmici ne bude pobednika igra se revanš).

Međutim, kao i u slučaju mnogih drugih klubova iz bivših komunističkih zemalja, MTK se nije najbolje snašao u tranziciji. U sezoni 2011. je i ispao iz prve mađarske lige, ali se ekspresno vratio u elitu. Poslednju titulu šampiona, a bilo ih je čak 23, većina doduše pre Drugog svetskog rata, prigrlio je 2008. Prošle sezone MTK je bio treći u Mađarskoj, 14 bodova za Videotona i sedam iza Ferencvaroša, tri stepenika ispred Debrecina. Srce tima, kaže nam Tomaš Mortimer, poznavalac mađarskog fudbala, činila je veza u sastavu kapiten Jožef Kanta, Žolt Poloskei (nekada omladinac Liverpula, šuška se da bi mogao i da ode), Adam Vaš, forsirana je formacija 4-3-3, igralo se timski, uglavnom na kontre, škripalo je u odbrani, pa i u samoj završnici, ali je u međuvremenu promenjen trener, pa je na klupu seo Čaba Laslo, nekada šef struke Ferencvaroša, Hartsa, Šarlroe, selektor Ugande i Litvanije. 

Što se tiče Domžala, oni su prošle sezone bili treći u Sloveniji, 11 bodova iza nedodirljiovog Maribora i dva iza Celjea. Najveće uspehe klub je imao kada je za kormilom bio bivši trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović, koje je Domaže vodio do titula šampiona 2007. i 2008. godine. Prošle zime je baš iz Domžala u Zvezdu stigao Džošua Parker, a nedavno završenu sezonu je na istom mestu, kao pozajmljen fudbaler Bazela, provela i nekada velika nada crveno-belih Veljko Simić. Golman Nejc Vidmar prošle sezone nije primio gol na 22 od 35 prvenstvenih utakmica.

U istom takmičenju, Zvezda je dobila predstavnika Kazahstana.


tagovi

FK VojvodinaSrbijaMTKLiga EvropeDomžaleČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara